top of page

Zračna luka Berlin Brandenburg ponovno u problemima

Zračna luka Berlin Brandenburg Airport Willy Brandt (IATA oznaka: BER) koja je otvorena s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala (više na LINKU) ponovno se našla u središtu pozornosti. Njemačka vlada dobila je odobrenje Europske komisije da berlinskom aerodromu podijeli visoku financijsku, državnu pomoć kako bi preživjeli financijsku krizu.

Photo: ifn.news

Kombinacija brojnih putničkih restrikcija i drastično smanjen broj letova uslijed proglašene pandemije koronavirusa negativno su utjecali na brojne aerodrome diljem svijeta, uključujući i berlinsku zračnu luku koja otvorena u jeku pandemije 31.10.2020. godine. Prihodi su se znatno smanjili dok su operativni troškovi i dalje ostali izuzetno visoki te je sve to dovelo do pogoršanja u odnosu na kapital društva i samu likvidnost njemačke zračne luke.


Zračnom lukom Berlin Brandenburg upravlja tvrtka Flughafen Berlin Brandenburg (FBB) koja se nalazi u državnom vlasništvu. Europska komisija dala je zeleno svjetlo njemačkoj vladi kako bi rekapitalizirala FBB koji se nalazi u državnom vlasništvu.


Njemačka je obavijestila Europsku komisiju o svojim planovima da dodijeli do 1,7 milijardi eura za dokapitalizaciju FBB-a, tvrtke u državnom vlasništvu, dopuštajući svojim javnim dioničarima, pokrajinama Berlin i Brandenburg i Saveznoj Republici Njemačkoj, da financijsku pomoć unesu u kapitalne rezerve FBB-a.

FBB će upotrijebiti dio potpora za otplatu subvencioniranih kamata za zajmove odobrene u okviru prethodne sheme koju je Europska komisija odobrila još u kolovozu 2020. Na ovaj način pokušat će se sačuvati likvidnost FBB-a, odnosno održivost i poslovanje berlinske zračne luke i nastavak poslovanja.


Kako bi se očuvala konkurentnost na razini Europske unije, Europska komisija je utvrdila kako zračnoj luci Berlin Brandenburg neće biti dopušteno nuditi bilo kakve popuste aviokompanijama niti će moći proširivati svoje kapacitete dok predmetna državna potpora ne bude u potpunosti iskorištena na propisani način.

bottom of page