top of page

Zbog uvođenja eura naplata parkinga isključivo u gotovini, Schengen u zračnim lukama u ožujku

Međunarodna zračna luka Zagreb izdala je obavijest na svojoj službenoj web stranici u kojoj se navodi kako će do ponedjeljka, 02. siječnja (do 23.59 sati) naplata parkinga biti moguća isključivo u gotovini.

"Radi konverzije cijena iz Kune u Euro i tehničke prilagodbe, u razdoblju od 1.1.2023. od 00:00 sati do 02.01.2023. u 23:59 sati bit će onemogućen pristup plaćanju parkiranja putem automata za naplatu parkiranja kao i plaćanje parkiranja na izlaznim rampama parkirališta. Za to vrijeme nećete moći platiti uslugu parkiranja na tim naplatnim mjestima, već će se naplata parkiranja vršiti isključivo na šalteru za naplatu parkiranja u prizemlju putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman u gotovini u Eurima i u Kunama (u Kunama do 15.1.2023). Savjetujemo Vas da se na vrijeme pripremite." stoji u obavijesti na službenoj web stranici.


S obzirom na to da će mnogi putovati upravo danas i sutra, nakon dočeka nove godine, savjetujemo da pripazite na ovu stavku ako se odlučite zadržati dulje na parkingu zagrebačke zračne luke. Šalter za naplatu parkinga nalazi se, kako je navedeno i u obavijesti, u prizemlju putničke zgrade, u prostoru dolazaka, na lijevoj strani.Kako mnogi bankarski sustavi još uvijek nisu aktivni, hrvatski nacionalni avioprijevoznik, Croatia Airlines, izdala je obavijest svim putnicima odnosno onima koji od jučer pokušavaju kupiti aviokarte, da isto trenutno nije moguće zbog toga što je potvrdu kupnje kod gotovo svih banaka potrebno autorizirati putem mbankinga ili netbankinga. Iz tog razloga putnici trenutno nisu u mogućnosti kupiti kartu, no očekuje se da će aplikacije do kasnog popodneva 01. siječnja biti ponovno dostupne građanima, pa bi se proces kupovine trebao neometano odvijati.


Republika Hrvatska je točno u ponoć postala i članica Schengenskog prostora, no isto još uvijek nije primjenjivo na zračni promet odnosno hrvatske zračne luke. Putnici će do kraja ožujka ove godine prelaziti državnu granicu u zračnim lukama, za što će im, naravno, biti potreban jedan od osobnih dokumenata. Što se tiče granica na aerodromima prilikom putovanja prema ili iz država članica Schengenskog prostora, na njihovo ćemo uklanjanje morati pričekati još 84 dana.

bottom of page