Zbog summita u Zagrebu gužve i u zračnoj luci

Veći broj stranih izaslanstava jučer je doputovao u zagrebačku zračnu luku zbog održavanja Krimske platforme, većina privatnim odnosno državnim zrakoplovima, zbog čega je u zračnoj luci, ali i u samom gradu, došlo do poremećaja u prometu.

Zagreb je jučer i danas domaćin Krimske platforme na kojoj sudjeluju desetine stranih državnih dužnosnika, pri čemu se ističe predsjednica Zastupničkog doma SAD-a, Nancy Pelosi, koja je u zagreb sletjetla jučer ujutro državnim zrakoplovom na naslovnoj fotografiji članka.


Naravno, velik broj stranih gostiju znači i pojačane sigurnosne mjere, što se danas i jučer jasno vidi na ulicama Zagreba, no i u samoj zračnoj luci i njenoj okolici, što je već klasični scenarij u razdobljima kada su strani državni dužnosnici u službenim posjetima glavnom gradu Hrvatske.

Dio stranih izaslanstava u Zagreb je zasigurno doputovao i redovnim linijama, no na staroj je stajanci moguće vidjeti i državne zrakoplove stranih zemalja, poput SAD-a, Slovačke, Turske, Poljske, Češke i drugih.


Iako je u Zagreb jučer sletio velik broj stranih dužnosnika, većih problema u odvijanju redovnog, komercijalnog prometa nije bilo, no danas se očekuje njihov odlazak, pa tek treba vidjeti hoće li se isto odraziti na redovne dolaske i odlaske zrakoplova na komercijalnim linijama.


Srećom, summit je organiziran na kraju ljetnog reda letenja, pa je i broj redovnih putničkih linija prema Zagrebu manji nego u špici ljetne sezone, što je organizacijski daleko jednostavnije za sve one koji brinu oko dolazaka i odlazaka visokih gostiju.