top of page

Zbog rata pada broj rezervacija za letove, uključujući i hrvatsko tržište

Zbog rata u Ukrajini pada broj rezervacija za letove unutar Europe, a najveći pad potražnje bilježi upravo istočna Europa.

Tvrtka koja prikuplja i analizira podatke o putovanjima, Forward Keys, objavila je jučer podatke o kretanju potražnje za letovima nakon izbijanja rata u Ukrajini. Podaci uspoređuju rezervacije od 24. veljače do 2. ožujka s onima u tjednu prije ruske invazije na Ukrajinu.


Kada se isključe Ukrajina i Moldavija, koje su zatvorile svoj zračni prostor, te Rusija i Bjelorusija koje su isključene s popisa odredišta i obilježene upozorenjem o upitnoj sigurnosti, najveći pad rezervacija bilježile su zemlje najbliže sukobu, a rezervacije letova u Bugarsku, Hrvatsku, Estoniju, Gruziju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Slovačku i Sloveniju pale su od 30 do 50 posto.

Ostale europske zemlje, uz izuzetak Belgije, Islanda i Srbije, bilježile su pad rezervacija u rasponu od 10 do 30 posto. U Belgiji, Islandu i Srbiji pad je bio jednoznamenkast.


Ruska invazija na Ukrajinu zaustavila je oporavak rezervacija koji je počeo u siječnju nakon što je broj zaraženih sojem koronavirusa omikron u mnogim zemljama dosegnuo vrhunac, zaključio je potpredsjednik Forward Keysa Olivier Ponti. Njezin pak utjecaj na transatlantska putovanja i odredišta u zapadnoj Europi zasad nije tako velik kao što se Ponti pribojavao. Rezervacije Amerikanaca za putovanja u Europu pale su za 13 posto.

Rusija je tijekom pandemije spadala među svjetska tržišta s najboljem rezultatima, a invazija na Ukrajinu blokirala je njezine veze sa svijetom i prepolovila rezervacije u domaćem zračnom prometu. Rusiji je sada preostao samo europski zračni koridor preko Srbije i u tjednu nakon invazije izdano je oko 60 posto više avionskih karata nego u cijelom siječnju. U istom je razdoblju krajnje odredište 40 posto transfera preko Srbije bila Crna Gora, a ostala uključuju Cipar, Francusku, Švicarsku i Italiju. "U oči upada brzina kojom se Srbija prometnula u vrata za putovanja između Rusije i Europe", zaključuje Ponti.

bottom of page