top of page

Zanimljiv potez novog talijanskog nacionalnog prijevoznika!

Kao što smo već pisali dana 14. listopada 2021. godine Alitalia je odradila svoj posljednji let, a već jedan dan poslije novi talijanski avioprijevoznik ITA vinuo se u zrak. Bilo je mnogo špekulacija hoće li novi talijanski nacionalni prijevoznik u potpunom državnom vlasništvu preuzeti i već svima dobro poznati brand dosadašnjeg avioprijevoznika. Navedeno se ujedno i dogodilo, ali iz veoma zanimljivog razloga!

ITA je prema pisanjima talijanskih medija potrošila 90 milijuna eura na kupnju Alitalia branda koji se prvotno nudio po cijeni od 290 milijuna eura, ali bez uspjeha u pronalasku kupaca.


Najzanimljivije od svega je što ITA ne planira koristiti Alitalia brand!


Kao glavni razlog kupovine Alitalia branda navodi se da ITA, koja je u potpunom državnom vlasništvu, želi spriječiti da netko od konkurenata preuzme svjetski poznati brand i pod imenom Alitalia uđe na talijansko tržište.


Vjerujemo da će se još puno toga događati u talijanskoj avioindustriji te da ćemo još puno puta čuti i čitati od odnosu Alitalie i ITA-e.

Što se trenutne situacije tiče nova talijanska aviokompanija ITA želi razvijati potpuno novi poslovni model te su joj sadašnje ambicije znatno skromnije, a moguće i realnije u odnosu na one koje je imala Alitalia.


Za početak će ITA koristiti flotu od 52 Airbus zrakoplova (18 zrakoplova A319, 27 zrakoplova Airbus A320 i 7 zrakoplova A332). ITA je preuzela "AZ" IATA kod od dosadašnjeg talijanskog nacionalnog prijevoznika, ali je promijenila ICAO kod iz "AZA" u "ITY". Novi call sign ITA-e bit će "ITARROW"!


ITA planira prometovati prema brojnim talijanskim gradovima, ali i svjetskim među kojima su primjerice Tokyo, New York, Amsterdam, London, Madrid, Zurich, Tel Aviv, itd. Trenutno ITA nema u najavi letove prema Hrvatskoj!

bottom of page