Zagrebačka zračna luka certificirana kao sigurna u uvjetima pandemije COVID-19

Zagrebačka zračna luka je među prvim Europskim zračnim lukama uspješno prošla program akreditacije za uspostavu zdravstveno sigurnosnih mjera u uvjetima COVID-19 pandemije

Photo: Josip Škof/archdaily.com

Međunarodna zračna luka Zagreb uspješno je prošla program akreditacije za uspostavu zdravstveno sigurnosnih mjera u uvjetima COVID-19 na zračnim lukama, razvijen od strane Svjetskog vijeća zračnih luka (Airports Council International – ACI World).


Riječ je o procesu ispitivanja uvjeta i organizacije za zdravstveno sigurno korištenje prostora zračne luke, propisanih u skladu s preporučenim zdravstvenim mjerama utvrđenim u ACI smjernicama za ponovno pokretanje i oporavak zračnog prometa (ACI Aviation Business Restart and Recovery Guidelines).


Program je osmišljen s ciljem utvrđivanja i dokazivanja činjenice da su zračne luke sigurna mjesta za boravak prilikom putovanja, te da se poduzimaju mjere predostrožnosti kako bi se smanjio svaki rizik po zdravlje putnika.


Program je izrađen prema preporukama Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO Aviation Recovery Task Force Recommendations), te sukladno najboljim primjerima iz industrije.

“Izuzetno smo ponosni na visoko postignuće u zahtjevnom procesu provjere upravljanja svim mjerama zaštite od COVID-19 infekcije u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Certifikatom koji smo dobili među prvim zračnim lukama, dokazali smo predanost zaštiti zdravlja putnika, zaposlenika i svih korisnika naših usluga, što je svakako preduvjet postupnog oporavka prometa u zračnoj luci“ istaknuo je predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.

U provedenom postupku procjene svih dostavljenih dokaza, Međunarodna zračna luka Zagreb dokazala je da pruža uvjete za sigurno putovanje svim korisnicima, te dobila Certifikat: AIRPORT HEALTH ACCREDITATION, u trajanju od narednih 12 mjeseci.


Svijetsko vijeće zračnih luka (Airports Council International – ACI World) jedini je globalni trgovinski predstavnik zračnih luka na globalnoj razini. Osnovano je 1991. godine, zastupa interese zračnih luka s vladama i međunarodnim organizacijama, razvija standarde, politike i preporučene prakse za zračne luke te pruža informacije i mogućnosti za obuku za podizanje standarda širom svijeta. Cilj mu je pružiti javnosti siguran, učinkovit i ekološki odgovoran sustav zračnog prometa.