top of page

Zagreb, Split i Dubrovnik zabilježili rekordno niski promet u ožujku

Tri najprometnije zračne luke u Hrvatskoj zabilježile su rekordno nizak promet putnika u ožujku. Kroz vrata dubrovačke, splitske i zagrebačke zračne luke u ožujku je sveukupno prošlo 133 009 putnika. Samo za uspredbu, zagrebačka je zračna luka u ožujku 2019. godine imala promet od 232 978 putnika.

Photo: Jutarnji.hr

Globalna situacija sa korona virusom prisilila je aviokompanije na prizemljivanje flote a mnoge zračne luke na zatvaranje. Promet putnika u Zračnoj luci Zagreb pao je u usporedbi sa ožujkom 2019. za 58%! Prošle godine u ožujku, kroz Zračnu luku Zagreb prošlo je gotovo 233 tisuće putnika, ovog ožujka niti 100 tisuća, točnije, 97 063! Ovo je najgori ožujak po brojkama putnika još od 2005. godine.

Očekuje se da će brojke za travanj biti još i gore. Travanj je uobičajeno mnogo prometniji mjesec s obzirom da u njemu sa prometovanjem kreću brojne sezonske linije jer je to mjesec u kojem se ujedno kreće primjenjivati i ljetni red letenja. Trenutno imamo situaciju da postoji velika mogućnost od zatvaranja zračne luke za redovan komercijalni promet, pogotovo nakon što je Croatia Airlines obustavila redovne letove prema Amsterdamu i Londonu. Zapravo, izgleda da će uskoro jedina komercijalna linija iz Zagreba biti ona prema Frankfurtu, no situacija se mijenja doslovno na dnevnoj bazi stoga ćemo vas o tome i obavijestiti. Slijedi grafički prikaz broja putnika u ožujku mjesecu u Zračnoj luci Zagreb u periodu od 2011. do 2020., primjetan je veliki pad broja putnika u ožujku ove godine.

Zračna luka Split opslužila je 50 037 putnika u ožujku prošle godine. U ovoj godini, kroz predivni novoizgrađeni terminal prošlo je svega 16 466 putnika. Pokušali smo pronaći statistiku za ovu zračnu luku što dalje u prošlost, no nismo uspjeli pronaći ni ožujak koji je imao toliko niske brojke. Ova je zračna luka bez i jednog komercijalnog leta, domaći su letovi ukinuti odlukom vlade, a zbog zabrana putovanja i prizemljivanja flota stranih aviokompanija, međunarodni su letovi također otkazani. Brojke bi u travnju mogle biti još i gore s obzirom da se situacija ne odvija u dobrom smjeru i aviokompanije su najavile suspendiranje linija i kroz travanj. Na sljedećem je grafikonu prikazan mjesečni (za ožujak) broj putnika u periodu od 2011. do ove godine.

Kako smo pisali u posebnom članku, dubrovačka je zračna luka zatvorena za komercijalni promet od 19.03. i ostati ćezatvorena sve do 15.04.. Po svemu sudeći, postoji velika vjerojatnost da će se prolongirati njeno otvaranje. S obzirom na njenu zatvorenost, nisu se ni očekivale dobre vijesti iz ove zračne luke. Dubrovnik je zapravo u 19 dana mjeseca ožujka imao promet od 19 480 putnika, s ozbirom da je nakon toga zračna luka zatvorena, odnosno dozvoljen je prihvat i otprema jedino medicinskih i vojnih letova. Godinu ranije, Dubrovnik je u ožujku imao promet od 57 880 putnika….

Ostale zračne luke u Hrvatskoj; Pula, Zadar, Rijeka i Osijek nisu imali značajan promet u prethodnom mjesecu. Pula i Zadar bile su povezane sa Zagrebom dnevnim letom Croatie Airlines, no i ti su letovi u jednom trenutku otkazani. Trade Air je letjeo u Rijeku, Osijek i Pulu (uz Dubrovnik i Split) prema pravilima i uvjetima iz PSO-a, no u međuvremenu je petogodišnje razdoblje hrvatskog PSO-a isteklo tako da se ti letovi neće nastaviti do trenutka sklapanja novog ugovora.

bottom of page