top of page

Zagreb ponovno raspisao poticajni program, slijedi dodatno širenje Ryanaira!?

Croatian Aviation prvi je pisao o poticajnom programu zagrebačke zračne luke koji je u primjeni bio od 01. siječnja 2021. godine a koji je za rezultat imao dolazak Ryanaira u glavni grad Hrvatske. Tako i sada, godinu dana kasnije, ponovno donosimo ekskluzivu. Zagrebačka je zračna luka objavila novi poticajni program koji je na snagu stupio s prvim danom 2022. godine!

Novi poticajni program (engl. Incentive) ima 8 modela koji pokrivaju različite tipove operacija, a koji za cilj imaju povećanje prometa u zagrebačkoj zračnoj luci. Donosimo detalje svakog od njih.


1. Cjelogodišnji program poticaja za novo redovno odredište (Model poticaja I):

 • Zrakoplovni prijevoznici koji se prijavljuju za Program poticaja za cjelogodišnje novo odredište (Model poticaja I) moraju osigurati da se predložena ruta odvija u kontinuitetu najmanje dva (2) puta tjedno kroz razdoblje od najmanje dvanaest (12) mjeseci bez prekida, na redovnoj bazi.

 • Dugi letovi (trajanje leta 7 sati ili više) imaju pravo koristiti Model poticaja I, u slučaju da se na ruti leti najmanje trinaest (13) puta u bilo kojem danom razdoblju od šest (6) mjeseci na redovnoj bazi i barem jedan dio puta izravnim letom (bez zaustavljanja).

 • Odredište o kojem se radi nije smjelo biti korišteno non-stop na redovnoj bazi tijekom zadnjih dvanaest (12) mjeseci koji su neposredno prethodili.

 • Zrakoplovni prijevoznik koji podnosi zahtjev mora održavati barem 95 % svojih postojećih usluga letova i frekvencija (unutar zadnjih 12 mjeseci) u/iz ZAG (ako ih ima).

 • Promotivno razdoblje, u svrhu ovog Modela poticaja I, trajat će najviše trideset šest (36) mjeseci za novo odredište.

2. Cjelogodišnji porast frekvencija na postojeće odredište (Model poticaja II):

 • Zrakoplovni prijevoznici koji se prijavljuju za Cjelogodišnji program poticaja za porast frekvencija na postojeća odredišta (Model poticaja II) moraju osigurati da se predložena ruta odvija najmanje dva (2) dodatna puta tjedno kroz razdoblje od najmanje dvanaest (12) mjeseci bez prekida, na redovnoj bazi.

 • Dugi letovi (trajanje leta 7 sati ili više) imaju pravo koristiti Model poticaja II, u slučaju da se ruta odvija s barem trinaest (13) dodatnih letova u bilo kojem (6) šesto-mjesečnom razdoblju na redovnoj bazi, i barem jedan dio puta izravnim letom (bez zaustavljanja).

 • Promotivno razdoblje, u svrhu ovog Modela poticaja II, trajat će najviše dvadeset četiri (24) mjeseca za konstantno povećani broj letova.

 • Odobreni poticaj odnosi se samo na naknade vezane uz operacije tih konstantnih dodatnih letova.

 • Zrakoplovni prijevoznik koji podnosi zahtjev mora održavati barem 95 % svojih postojećih usluga letova i frekvencija (unutar zadnjih 12 mjeseci) u/iz ZAG (ako ih ima).

3. Program poticaja za novo sezonsko odredište (Model poticaja III):

 • Zrakoplovni prijevoznici koji se prijavljuju za Program poticaja za novo sezonsko odredište (Model poticaja III) moraju osigurati da se predložena ruta odvija u kontinuitetu najmanje trideset šest (36) puta u bilo kojem razdoblju od šest (6) mjeseci bez prekida, na redovnoj bazi.

 • Odredište o kojem se radi nije smjelo biti korišteno non-stop na redovnoj bazi tijekom zadnjih dvanaest (12) mjeseci koji su neposredno prethodili.

 • Zrakoplovni prijevoznik koji podnosi zahtjev mora održavati barem 95 % svojih postojećih usluga letova i frekvencija (unutar zadnjih 12 mjeseci) u/iz ZAG (ako ih ima).

 • Promotivno razdoblje, u svrhu ovog Modela poticaja III, trajat će maksimalno dvanaest (12) mjeseci.

4. Program poticaja za novo charter odredište (Model poticaja IV):

 • Zrakoplovni prijevoznici koji se prijavljuju za Program poticaja za novo charter odredište (Model poticaja IV) moraju osigurati da se predložena ruta odvija u kontinuitetu najmanje trinaest (13) puta u bilo kojem razdoblju od (3) mjeseca na charter osnovi.

 • Odredište o kojem se radi nije smjelo biti korišteno non-stop na redovnoj niti charter osnovi kroz zadnjih dvanaest (12) mjeseci koji su neposredno prethodili.

 • Zrakoplovni prijevoznik koji podnosi zahtjev mora održavati barem 95 % svojih postojećih usluga letova i frekvencija (unutar zadnjih 12 mjeseci) u/iz ZAG (ako ih ima).

 • Promotivno razdoblje u svrhu ovog Modela poticaja IV, trajat će maksimalno dvanaest (12) mjeseci.

5. Sezonski do cjelogodišnji poticaji (Model poticaja V):

 • Zrakoplovni prijevoznici koji se prijavljuju za Sezonski do cjelogodišnji poticaj (Model poticaja V) moraju osigurati da se predložena ruta odvija najmanje dva (2) puta tjedno kroz razdoblje od najmanje dvanaest (12) mjeseci bez prekida, na redovnoj bazi.

 • Zrakoplovni prijevoznik koji se prijavljuje za poticaje mora u vrijeme prijave održavati sezonske letove na ruti koja je predmet Modela poticaja V.

 • Zrakoplovni prijevoznik koji podnosi zahtjev mora održavati barem 95 % svojih postojećih letova i frekvencija (unutar zadnjih 12 mjeseci) u/iz ZAG (ako ih ima).

 • Promotivno razdoblje, u svrhu ovog Modela poticaja V, trajat će najviše dvanaest (12) mjeseci za konstantno povećani broj letova.

 • Odobreni poticaj odnosi se samo na naknade vezane uz operacije tih konstantnih dodatnih letova.

6. Dodatni program poticaja za duge letove (Model poticaja VI):

 • Svaki zrakoplovni prijevoznik koji ima duge letove (trajanje leta 7 sati ili više) u/iz ZAG i prijavljuje se za bilo koji od modela poticaja od I - V može koristiti Dodatni program poticaja za duge letove (Model poticaja VI).

 • Zrakoplovni prijevoznik koji se prijavljuje mora ispunjavati zahtjeve za Modele I-V da bi mogao imati pravo na Model poticaja VI.

 • Odobreni poticaji odnose se samo na naknade vezane uz letove koji su podložni Modelima I-V.

7. Dodatni poticaji za bazirane zrakoplove (Model poticaja VII):

 • Zrakoplovni prijevoznici koji se prijavljuju za Dodatne poticaje za bazirane zrakoplove (Model poticaja VII) moraju osigurati da zrakoplov koji podliježe Modelu poticaja VII obavlja ili najmanje tristo (300) planiranih rotacija tijekom šest (6) mjeseci ili petsto (500) planiranih rotacija tijekom dvanaest (12) mjeseci ili deset (10) planiranih rotacija i prenoći tijekom tjedan dana u ZAG tijekom (ili pokrivajući, ako je razdoblje poticaja kraće) razdoblja poticaja u/iz ZAG.

 • Dodijeljeni poticaji odnose se samo na naknade vezane za letove koje obavljaju bazirani zrakoplovi i podliježu Modelima poticaja I-V.

 • Zrakoplovni prijevoznik koji se prijavljuje za poticaj mora ispunjavati zahtjeve traženog Modela poticaja I-V i mora obavljati barem 90% svojih letova koji podliježu Modelu poticaja I-V zrakoplovom iz baze da bi mogao koristiti Model poticaja VII.

8. Popust na naknadu za parkiranje za bazirane zrakoplove

 • Zrakoplovni prijevoznici mogu koristiti 25% sniženu naknadu za parkiranje u slučaju da zrakoplov koji podliježe usluzi parkiranja ima sjedište u ZAG-u (ili obavlja najmanje tristo (300) planiranih rotacija u šest (6) mjeseci ili petsto (500) planiranih rotacija u dvanaest (12) mjeseci ili 10 planiranih rotacija i noćenja u bilo kojem tjednu na ZAG tijekom (ili pokrivajući, ako je razdoblje poticaja kraće) razdoblja poticaja u/iz ZAG.

 • Popust na naknadu za parkiranje primjenjuje se izravno na izdani račun, za korištenje popusta nije potrebna prijava.

 • Za razliku od poticaja navedenih u ovom programu poticaja, popust na naplatu parkiranja je stalni popust bez određenog razdoblja.

Zrakoplovni prijevoznici se moraju prijaviti Upravnom tijelu zračne luke za Program poticaja obaviješću najkasnije trideset (30) kalendarskih dana prije datuma određenog za prvi let. Zrakoplovni prijevoznici podnositelji zahtjeva bit će obaviješteni o konačnoj odluci glede prijava u roku od petnaest (15) radnih dana od datuma zaprimanja prijava.

Kao što smo ranije spomenuli, upravo zahvaljujući poticajnom programu objavljenom u siječnju 2021. godine irski je Ryanair otvorio bazu u zagrebačkoj zračnoj luci. Valja također istaknuti kako je CEO ovog avioprijevoznika na svojoj presici u centru Zagreba vrlo jasno naglasio kako će uvođenje novih linija iz Zagreba isključivo ovisiti o Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. S obzirom na to da je zračna luka prvog dana ove godine objavila novi poticajni program koji se svakako uklapa u način poslovanja Ryanaira, gotovo je sigurno da će irski avioprijevoznik to iskoristiti i u Zagreb u sljedećim mjesecima bazirati još zrakoplova i otvoriti više novih linija. Naravno, na ovaj se program mogu javiti i drugi avioprijevoznici jer program mora biti transparentan i dostupan svima.


Ono što jest razočaravajuće je Program poticaja za novo charter odredište koji je iznimno skroman te se avioprijevozniku omogućava svega 50% na naknadu na slijetanje. Tako zračna luka sigurno neće privući značajniji charter promet koji je u susjednoj Ljubljani na vrlo visokoj razini, prije svega zahvaljujući cjeniku te zračne luke. U slučaju da je Zagreb išao u smjeru da se za charter promet osigura veći postotak popusta za naknadu za slijetanje te određeni popust na naknadu za putnički servis, potencijal za charter prometom bi zasigurno bio veći, što se ovako vrlo vjerojatno neće dogoditi.

Valja još istaknuti kako će irski Ryanair vrlo vjerojatno koristiti i program Cjelogodišnji porast frekvencija na postojeće odredište (Model poticaja II) jer trenutno većina linija ovog avioprijevoznika iz Zagreba ima svega dva tjedna leta. Baziranjem dodatnog zrakoplova i povećanjem tjednih operacija Ryanair će moći ostvariti dodatne popuste upravo zahvaljujući ovog kategoriji poticajnog programa.

bottom of page