Zašto su zrakoplovi vrlo često bijele boje?

Danas ćemo pisati o razlozima zašto su zrakoplovi uopće obojeni i o najčešćoj boji za zrakoplove.

Photo: Bob Garrard

Kad zrakoplov izađe iz proizvodnog postrojenja najčešće je zelenkaste boje. Razlog tome leži u činjenici što je površina zrakoplova premazana antikorozivnim sredstvima kako bi se zaštitila od moguće štete nastale uslijed transfera zrakoplova prema postrojenju za bojanje. Ovakvi primjeri zelenih zrakoplova su veoma rijetki, budući da se tu u pravilu radi o samo jednom letu zrakoplova prije nego će biti obojen u boju sukladno željama samog kupca.

Photo: Boeing Business Jets

Nakon što zrakoplov pristigne u postrojenje za bojenje vrši se daljnje bojenje zrakoplova u skladu sa zahtjevima kupca. Dakle, komercijalni putnički zrakoplovi oboje se u standardizirane boje zrakoplovnog prijevoznika, odnosno u posebne prigodne boje za slučaj nekakvih posebnih događaja, poput obilježavanja godišnjice osnutka pojedine kompanije.


Pogledajte u videu postupak bojenja zrakoplova.

Znate li koja je najčešća boja u koju se zrakoplovi obojeni i zašto?


Bijela boja je najčešća boja koja se koristi u zrakoplovnoj industriji za prekrivanje površine zrakoplova. Sve boje, uključujući i bijelu boju znatno utječu na operativne troškove koji se generiraju pri svakoj operaciji zrakoplova. Primjerice, B737 zahtijeva 500-tinjak kilograma boje kako bi se postigao željeni izgled, odnosno to bi u brojkama predstavljalo težinu od otprilike 6 putnika. Dakle, zamislite da svaki let 6 putnika ne podmiri trošak za gorivo te uz to uzmite u obzir činjenicu kako neki zrakoplovi, poput zrakoplova B737 kompanije Ryanair, mogu obaviti i preko 5 dnevnih letova.


Također, kao još jedan primjer navodimo zrakoplov A380 kao jedan od najvećih primjeraka putničkih zrakoplova. Zamislite samo trošak samog bojanja kad vam za ovaj tip zrakoplova može trebati i približno 34 radnika koji neprestano rade 15-ak dana kako bi u potpunosti završili svoj posao te uz to potroše i gotovo preko tone boje. Uz to, na početni trošak bojanja dodajte i dodatan trošak goriva, budući da svaki let masa boje predstavlja 12 putnika koji nisu podmirili trošak goriva.


Naravno, postoje i mnogi benefiti zašto zrakoplovne tvrtke žele imati obojene zrakoplove, naročito bijele boje.

Photo: JAG_CZ/SHUTTERSTOCK

Prvi i glavni razlog za bojanje zrakoplova je potreba za zaštitom zrakoplova od svih nepovoljnih uvjeta kojima je zrakoplov izložen u letu. Iako te negativne posljedice ne moraju nastupiti odmah, nakon nekog vremena izgledno je kako će se na samom trupu zrakoplova pojaviti uzorci nastali uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta. Dakle, zrakoplovni prijevoznici će umjesto troška bojanja zrakoplova imati povećani trošak održavanja samog zrakoplova.


Bijela boja je dodatno veoma popularna i iz sigurnosnih razloga, odnosno zbog toga što se na bijeloj površini lakše uočavaju mrlje od ulja ili drugih tekućina, pukotine i udubljenja. Također, bojanje zrakoplova može koštati od 50 000 do 200 000 dolara, a na to utječu i korištenje nekakvih neuobičajenih boja, veličina samog zrakoplova, kao i uzorak koji se ispunjava. Prednost bijele boje je i to što ne blijedi te se zrakoplovi u bijeloj boji puno lakše mogu prodati. Još jedan sigurnosni razlog koji ide u prilog bijele boje je i to što se u slučaju nesreće bijela boja jednostavnije može uočiti. Postoji i teorija koja kaže kako su zrakoplovi bijele boje zbog većeg kontrasta puno uočljivi za ptice te zbog toga se smanjuju izgledi za potencijalnu nesreću uslijed kolizije zrakoplova i jata ptica. Sličnu teoriju o smanjenju mogućnosti nesreća uzrokovanih pticama spomenuli smo i u našem članku o bijelim spiralnim linijama iscrtanim unutar samog motora zrakoplova.


Glavni razlog zašto su zrakoplovi obojeni u bijelo je taj što bijela boja smanjuje zagrijavanje zrakoplova zbog toga što je bijela boja i do 12 puta više reflektirajuća nego druge tamne boje. Primjerice, na visini krstarenja u zraku temperature se mogu spustiti i na -57 stupnjeva Celzija, dok pri slijetanju temperature mogu ići i preko 40 stupnjeva Celzija. Ako tome dodate i temperature samog asfalta na pisti koje mogu biti i veće od 100 stupnjeva Celzija, sama konstrukcija zrakoplova je izložena velikim temperaturnim razlikama koje imaju utjecaja na sam zrakoplov. Dakle, bijela boja smanjuje negativne utjecaje temperature na materijale od kojih je zrakoplov izgrađen. Valja napomenuti i kako se moderni zrakoplovi sve više proizvode koristeći kompozitne materijale koji su jako osjetljivi na zagrijavanje i štete od sunčeve radijacije. Primjerice, gotovo 50% zrakoplova Boeing B787 je izgrađeno od kompozitnih materijala koji pridonose smanjenju njegove mase, ali otvaraju prostor i za neophodna dodatna rješenja kako bi se smanjio navedeni utjecaj zagrijavanja zrakoplova.

Photo: Getty Images

Za kraj posebno je zanimljivo spomenuti kako su inženjeri morali izmisliti posebnu bijelu boju koja se koristi za Concorde, budući da je temperatura njegove površine na visini krstarenja dosezala čak 127 stupnjeva Celzija.