Zašto su aviomostovi gotovo uvijek sa lijeve strane zrakoplova?

Aviomostovi služe kako bi ukrcaj odnosno iskrcaj putnika iz zrakoplova bio brži i ugodniji samim putnicima, no i kako bi se putnici izdvojili iz svih procesa koji se zapravo događaju oko samog zrakoplova.

Aviomost na poziciji E8 u Zagrebu

Prvi aviomostovi u Hrvatskoj ugrađeni su u Zračnoj luci Dubrovnik, a prvi zrakoplov koristio ih je u svibnju 2015. godine. Naravno, otvaranjem novog putničkog terminala u Zagrebu, većini putnika aviomostovi postala su normalna stvar prilikom putovanja zrakoplovom, osobito u većim zračnim lukama.

Aviomostovi u ZL Dubrovnik

Možemo se sjetiti putovanja iz Dubrovnika po buri i kiši ili ljetnim vrućinama kada se prvo trebalo provozati autobusom i zatim se stepenicama popeti do ulaza u sami zrakoplov. Danas je to puno ugodnije, kada i ljeti i zimi do zrakoplova koračate klimatiziranim aviomostom. Ista stvar vrijedi i za Zagreb. Ostale zračne luke u Hrvatskoj (Pula, Rijeka, Zadar, Split, Brač i Osijek) nemaju aviomostove i vjerojatno ih u bliskoj budućnosti neće niti imati, pa će ovaj infrastrukturalni detalj ostati vezan samo uz Zagreb i Dubrovnik. U Puli, Rijeci, Zadru, Splitu, Braču i Osijeku uglavnom se pješači do zgrade terminala i obratno.


No za one koji često putuju, vjerujemo da su se zapitali jednu stvar, zašto je aviomost uvijek s lijeve strane zrakoplova?


Razloga je nekoliko, no sigurnost je broj jedan. Naime, na desnoj strani zrakoplova nalaze se vrata teretnog prostora u koja se ukrcava teret i putnička prtljaga, pa bi aviomost na toj strani potencijalno smetao ukrcaju i vozilima za isto, a ukoliko bi slučajno došlo do sudara nekog od vozila sa aviomostom moglo bi doći do njegovog pomicanja (u najgorem slučaju u trenutku ukrcaja putnika u zrakoplov što bi moglo imati katastrofalne posljedice po putnike) ili bi most pomicanjem mogao oštetiti neke od sezona koji se nalaze uz nos zrakoplova čime taj zrakoplov više ne bi bio u mogućnosti poletjeti. S desne strane vrši se i utovar od strane cateringa u putnički dio kabine, uglavnom s lifter vozilima.

Na fotografiji je proces ukrcaja teretnih kontejnera u zrakoplov A330-200 u Zračnoj luci Zagreb, u pozadini se nalazi i vozilo cateringa koji hranom opskrbljuje zrakoplov za povratni let.


Ukrcaj goriva također se može vršiti s desne strane, no na širokotrupnim zrakoplovima to se uglavnom radi na obje, kako bi se ubrzao sami proces.


Također, kapetan se u kokpitu nalazi uglavnom na lijevoj strani, što mu omogućuje lakše parkiranje zrakoplova nakon slijetanja i pozicioniranje istoga na pravu točku i u ravnini sa samim aviomostom.


Proces spajanja aviomosta je zapravo vrlo jednostavan. Zrakoplov će od strane ramp agenta ili semafora na zgradi terminala biti navođen na pravu poziciju koja je ucrtana i na samom tlu, te će nakon toga ugasiti motore. Ramp agent će obići zrakoplov i dati signal osobi koja upravlja aviomostom da se može približiti samom zrakoplovu. Prije toga će se most podići na visinu zrakoplova. Kada se most blago nasloni na sami zrakoplov (donjim dijelom) te kada se natkriveni dio nadvije nad vrata zrakoplova, otvorit će se vrata a pod ista će se postaviti senzor koji zapravo konstantno nivelira most za visinom zrakoplova (iskrcajem putnika i tereta zrakoplov će se podići a to mora pratiti i aviomost, kao što će se prilikom ukrcaja putnika i tereta avion blago spustiti), kada se to ne bi dogodilo, došlo bi do oštećenja zrakoplova (uglavnom vratiju) i samog aviomosta. Sjetite se ove procedure kada idući put stignete na vašu destinaciju, kapetan isključi znak obaveznog vezivanja a vi čekate na otvaranje vrata i iskrcaj, razlog je upravo ovaj.


Zbog karakteristika nekih tipova zrakoplova, aviomostovi se uglavnom spajaju na druga vrata s lijeva (L2), a neke su aviokompanije u potpunosti zabranile spajanje na L1, pogotovo kod B787-9 Dreamlinera jer su senzori smješteni preblizu vratima i postoji rizik od oštećenja.


U svakom slučaju, ukrcaj ili iskrcaj putnika iz zrakoplova svakako je ugodniji putem aviomostova, a sada je, vjerujemo, jasno zašto se to događa uglavnom sa jedne strane zrakoplova.