top of page

Zašto piloti ne jedu istu hranu kao i putnici?

Kvaliteta i okus hrane u zrakoplovu uvijek je bila tema rasprava i podjela među putnicima. U pravilu imamo putnike koji ili obožavaju hranu u avionu ili je jednostavno ne vole ni vidjeti. Iz našeg iskustva, češće smo čuli putnike kako se žale na hranu u zrakoplovu.

photo: triviafeed.net

Vjerojatno su se neki već susreli i s lošim iskustvom poput grčeva u trbuhu, mučnine pa čak i povraćanja nakon konzumacije obroka posluženog za vrijeme leta. Sad zamislite kako taj isti scenarij prolaze piloti na dugom letu dok njihovi putnici opušteno sjede na svojim mjestima i razmišljaju o dolasku na svoju finalnu destinaciju. Koncentracija pilota bila bi već narušena zbog blažih probavnih smetnji, a u slučaju ozbiljnijeg trovanja hranom i potrebe za izlaskom iz pilotske kabine svakih 10 minuta javili bi se i ozbiljni sigurnosni problemi. Možete samo zamislite koliko bi situacija bila ozbiljna kada bi oba pilota doživjela teže trovanje hranom nakon što su konzumirali isto jelo, primjerice pokvarenu ribu. Tada bismo mogli slobodno reći kako je nastala krizna situacija u zrakoplovu zbog nesposobnosti pilota za upravljanje zrakoplovom uzrokovane trovanjem hranom.


Na sreću, ovakvi događaji gdje su se piloti i posada otrovali hranom nisu česti. Primjerice, 1982. godine na letu iz Bostona za Lisabon zbog konzumacije pokvarenog pudinga od tapioke 10 članova posade zrakoplova je bilo onesposobljeno za rad, uključujući glavnog pilota, kopilota i mehaničara. Uslijed nastale situacije posada je ipak bila sposobna okrenuti zrakoplov i sletjeti natrag u Boston.


Sličan incident s gotovo filmskim scenarijem dogodio se kad je zrakoplov Boeing 747-800 već bio 3 sata u letu na putu od Egipta do Njemačke, a kopilot je prijavio kako se ne osjeća dobro te je predao kontrole glavnom pilotu. Nakon 30 minuta kopilot je morao napustiti pilotsku kabinu i otići u toalet te se nakon svega 10 minuta provedenih u toaletu jednostavno srušio pri izlasku. Na sreću, među putnicima je bio i jedan pilot koji je uskočio i pomogao glavnom pilotu kako bi zrakoplov sigurno stigao do krajnje destinacije.


Na kraju valja spomenuti i slučaj iz 1975. kad je približno pola putnika i većina članova posade doživjelo ozbiljno trovanje hranom na letu iz Tokia za Pariz sa stajanjem za nadopunu goriva u Anchorageu i Kopenhagenu. Od ukupno 364 putnika njih 143 su doživjeli ozbiljno trovanje hranom jer su za doručak pojeli pokvareni omlet. Na sreću, izmjena posade se dogodila u Anchorageu i zamjenska posada je umjesto omleta jela odrezak za večeru zbog vremenske razlike.


Napomenimo kako se većina ovakvih nemilih situacija dogodila 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća dok razina kvalitete i higijenske ispravnosti hrane posluživane u avionu nije bila značajno regulirana. Do danas FAA (Američka federalna zrakoplovna uprava), IATA (Međunarodna udruga za zračni prijevoz) i druge zrakoplovne uprave nisu donijele propis kojim bi bilo propisano kako posada i piloti trebaju jesti različitu hranu od putnika. Međutim, većina aviokompanija ima interne propise prema kojima piloti i posada trebaju jesti hranu različitu od putnika. Također, veliki broj aviokompanija ima i dodatne propise za prehranu pilota i posade. Primjerice, postoje određeni interni propisi prema kojima pilot i kopilot moraju jesti različita jela te ih moraju konzumirati i u različitim vremenskim intervalima, kako bi se smanjio rizik od neželjenih situacija. Neke aviokompanije su otišle i korak dalje te dopuštaju svojim pilotima nošenje vlastite hrane za slučaj ako im se hrana poslužena za vrijeme leta i pripremljena od strane cateringa (pružatelji aerodromskih ugostiteljskih usluga) učini sumnjivom. Kada govorimo o vrti hrane koju piloti jednu na dugim letovima, uglavnom se radi o jelu vrlo sličnom onome koje jedu putnici na tom letu u business klasi.


Sve u svemu, današnji standardi higijenske ispravnosti su na izuzetno visokoj razini i podliježu brojnim kontrolama kako državnih službi, tako i samih catering tvrtki i kontrolnog osoblja svake pojedine aviokompanije. Uz sve navedeno, posada i piloti prolaze brojne edukacije i treninge kako bi mogli reagirati na sve potencijalno opasne situacije, uključujući i mogućnost trovanja hranom. A ako i dalje ne vjerujete hrani koja se poslužuje u zrakoplovima uvijek možete posegnuti za zapakiranim grickalicama ili možda ponijeti vlastitu hranu u ručnoj prtljazi gdje to carinski propisi i aerodromska pravila dopuštaju. Ugodan let i dobar tek želi vam Croatian Aviation!

bottom of page