top of page

Zašto piloti nekad koriste samo jedan motor?

Prilično čest prizor u hrvatskim zračnim lukama je vidjeti kako zrakoplovi tipa Dash 8-Q400 koriste samo jedan motor dok se kreću po rulnicama. No uslijed pandemije Covid-19 virusa sve je veći broj zrakoplovnih kompanija koje su odlučile prigrliti navedenu praksu. U ovom članku ćemo vidjeti koja su 3 glavna razloga zašto se ova praksa koristi, ali i vidjet ćemo koje su potencijalne opasnosti navedene prakse.

Photo: Eric Dumigan

3. Buka


Motori zrakoplova i APU (detaljnije o APU pročitajte klikom na poveznicu) stvaraju izrazito jaku buku, stoga svaki isključeni motor je pozitivan doprinos smanjenju buke, naročito u velikim zračnim lukama. Kao putnik vjerojatno nećete primijetiti kad pilot isključi jedan motor, ali zato ćete sigurno primijetiti razliku kad radite u zračnoj luci na prihvatu i otpremi zrakoplova.


2. Sigurnosni aspekt


Možda ova praksa ne će znatno pridonijeti duljem vijeku motora jer se pojedini motor isključuje na svega nekoliko minuta nakon slijetanja ili polijetanja, ali sigurno može pridonijeti izbjegavanju nepotrebne štete. Naime, postoji veliki broj oštećenja motora koji su nastali zbog toga što je motor zrakoplova usisao krhotine, odnosno FOD (Foreign Object Debris) koje su se nalazile na površinama kojima se zrakoplov kretao.


1. Ušteda goriva


Mnoge zrakoplovne kompanije ovu praksu koriste prvenstveno zbog uštede goriva. Budući da su zrakoplovne kompanije jedne od prvih, ali i najvećih žrtava negativnih ekonomskih posljedica Covid-19 pandemije ne čudi kako je veliki broj zrakoplovnih kompanija vrlo brzo prihvatio ovu praksu.


Praksa je pokazala kako piloti koji izgase jedan motor nakon napuštanja uzletno-sletne staze mogu uštedjeti između 160 i 240 kilograma zrakoplovnog goriva. Mogućnost uštede ovisi o više čimbenika poput tipa zrakoplova i broju i jačini motora, duljini trajanja vožnje od uzletno-sletne staze do parking pozicija, ali i vremenu provedenom na čekanju zbog pojačanog zračnog prometa.


Uz navedenu uštedu goriva, kao dodatan plus definitivno se ističe smanjenje emisije štetnih plinova i smanjenje zagađenosti zraka u zračnoj luci, ali i okolnom području. Iberia Airlines navodi kako su od uvođenja prakse korištenja jednog motora za vrijeme dok se zrakoplov kreće po rulnicama uspjeli smanjiti emisiju ugljičnih spojeva za 20%. Također, smanjili su i emisiju dušikovih oksida između 10% i 30%.


Na sljedećoj snimci pogledajte prilaz zrakoplova uz korištenje samo jednog motora:

Potencijalne opasnosti


Praksa korištenja jednog motora nosi i dodatne rizike. Primjerice Qatar Airways je sukladno internim propisima izbjegavao korištenje navedene prakse u slučaju loše vidljivosti, vjetra jačine preko 25 čvorova ili kad je potrebno napraviti skretanje veće od 180 stupnjeva kako bi se zrakoplov parkirao.


Neke od potencijalnih opasnosti mogu biti:


Kako bi se zrakoplov mogao kretati prema naprijed potreban je snažniji potisak motora koji su u pogonu, što dovodi do snažne asimetrične sile koja može izbaciti zrakoplov iz ravnoteže.


Iako su vjerojatnosti da se takvo nešto dogodi izuzetno male, postoji i bojazan da bi zrakoplov mogao krenuti u polijetanje s jednim upaljenim motorom.


Nerazvijanje standardnih operativnih postupaka i kontrolnih propisa za ovu praksu moglo bi uzrokovati kašnjenja u polijetanju te posljedično utjecati na cijeli red letenja u određenom periodu. Primjerice, kvar motora koji se naknadno pali može dovesti do povratka na parking poziciju kako bi se kvar otklonio.

bottom of page