top of page

Zašto kompanije mijenjaju tipove zrakoplova na linijama?

Aviokompanije u svojim flotama imaju različite tipove zrakoplova koji se, osim u tehničkim karakteristikama, razlikuju i u kapacitetu. Jasno, to kompanijama omogućuje određenu fleksibilnost na tržištu.

Za primjer, Croatia Airlines u floti ima 3 različita tipa zrakoplova:

 • DashQ400 koji je ujedno najmanji i ima kapacitet od 76 sjedala,

 • Airbus A319 kapaciteta 144 sjedala,

 • Airbus A320 kapaciteta 184 sjedala.

Za usporedbu, Austrian Airlines u svojoj floti ima 7 različitih tipova zrakoplova:

 • Dash Q400 kapaciteta 76 sjedala,

 • Embraer 195 kapaciteta 120 sjedala,

 • A319 kapaciteta 138 sjedala,

 • A320 kapaciteta 174 sjedala,

 • A321 kapaciteta 200 sjedala,

 • B767-300ER kapaciteta 211 sjedala,

 • B777-200ER kapaciteta 306 sjedala.

Vrlo je jasno, Austrian Airlines na tržištu možete biti još fleksibilnija u odnosu na Croatia Airlines s obzirom na raznolikost flote i kapaciteta. No, mijenjaju li kompanije tip zrakoplova na određenim linijama? Odgovor je potvrdan. Nekada je to u dugoročnom planu kompanija, za primjer, vrlo je jasno da će na određenoj liniji potražnja varirati ovisno o danu u tjednu, pa će prema tome planirati i kapacitet na liniji. Promjene se događaju i ovisno o redu letenja, radi li se o zimskom ili ljetnom rasporedu, naravno, broj ponuđenih sjedala je ljeti veći u odnosu na zimski period. No ad hoc promjene događaju se svakodnevno, a razlozi su brojni:

 • Kvar planiranog zrakoplova, nema istog raspoloživog tipa, slanje većeg ili manjeg zrakoplova na liniju,

 • Operativne promjene, zrakoplov se iz destinacije na kojoj prometuje neće vratiti na vrijeme a planiran je za drugu liniju na koju mora otići zbog dnevne ili višednevne rotacije,

 • Raspoloživost posade (nedostatak kabinskog ili letačkog osoblja za određeni tip zrakoplova),

 • Drastična promjena u bookingu (last minute rezervacije),

 • Redovni i izvanredni pregledi na određenom tipu zrakoplova i sl.

Realno, na letovima unutar Europe kao putnici ne bi trebali imati problem ako dođe do promjene tipa zrakoplova. Putnici zapravo vrlo često to i ne primjećuju, tek oni koji lete vrlo često i zaljubljenici su u avijaciju primjetit će takvu promjenu.


Problem za gotovo svakog putnika nastaje u trenutku kada odradi online prijavu na let dan ili više dana prije samog leta (ovisno koliko ranije aviokompanija to dozvoljava svojim putnicima), odabere svoje sjedalo koje vam najviše odgovara, ako putuje s nekime odaberete sjedalo jedno pored drugog, a zatim kada dođete u zračnu luku prilikom prijave na let dobijete boarding pass s potpuno različitim sjedalima. Zašto? Ako se putnik već prijavio online na let a došlo je do promjene tipa zrakoplova, sustav će svim putnicima automatski dodijeliti novo sjedalo a šanse da to bude ono koje je putnik ranije odabrao su vrlo male. Ne preostaje vam ništa drugo nego zamoliti osoblje u zračnoj luci prilikom prijave na let da vam naprave promjenu sjedala. Ako let nije potpuno pun agenti bi vam bez problema trebali to i učiniti.


Kada putujemo direktnim letom koji traje nešto dulje od letova unutar Europe (prema Aziji, Sjevernoj Americi i sl.), većini putnika je bitno dobiti sjedalo koje preferiraju (do prozora, prolaza i sl.), dok s druge strane aviokompanije često predstavljaju svoju uslugu u zrakoplovima poput raznolikog zabavnog sadržaja na ekranima u sjedalu ispred vas, dobrog razmaka između sjedala, konfiguraciju kabine koja je osobama koje putuju u paru uvijek bitna i time zapravo žele privući putnike. No kada dođe do promjene zrakoplova na liniji iz nekog od ranije spomenutih razloga, kompanije znaju koristiti zrakoplove koji nemaju isti sadržaj kao onaj prvotno planirani.


Može vam se dogoditi da ste npr. unaprijed platili sjedalo u prvom redu ekonomske klase ili u redu za evakuaciju u slučaju opasnosti (da, kompanije to uglavnom naplaćuju). Nije vam bilo žao dati nekoliko eura kako bi vaš dugi let bio ugodniji i kako bi imali prostora za noge. Na sam dan leta kompanija je promijenila tip zrakoplova i vama dodijelila isti broj sjedala koji ste vi i zakupili, samo što to u zamjenskom zrakoplovu više nije prvi red ili emergency row, nego ispred vas postoji još dva reda sjedala do prvog reda ili emergency exita. Što učiniti? Probajte kontaktirati kompaniju, uglavnom u tom slučaju nemaju previše opcija no barem imate pravo na povrat sredstava.


Isto tako, mnoge velike i poznate kompanije imaju politiku koju mnogi putnici ne znaju, navedena je u onim sitnim slovima koje, budimo iskreni, ne čitamo. Ako npr. otputujete Emiratesom ili Korean Airom iz Zagreba za Dubai ili Seul a u zrakoplovu ne radi ekran u sjedalu (događa se, nekada jedan, nekada više njih, rijetko ali se događa da zbog tehničkog kvara ne radi niti jedan u zrakoplovu - znamo za taj slučaj na jednoj liniji iz Zagreba na kojoj let traje preko 8 sati) imate pravo zatražiti naknadu štete od aviokompanije jer vam nisu pružili uslugu na koju su se obvezali. Ovisno o kakvom uskraćenju usluge se radi (spomenuti kvar ekrana u sjedalu, nemogućnost spuštanja sjedala, nefunkcionalna ručka za naslon i sl.) brojne kompanije kompenziraju takve propuste svojim putnicima. Vjerujemo da za ovo još niste čuli, no one kompanije kojima je customer service bitan to stvarno i rade.


Također, pazite na konfiguraciju zrakoplova. Ona je na uskotrupnim zrakoplovima kojima uglavnom putujemo na linijama unutar Europe bazirana na 2-2 ili 3-3 te tu nema prevelikih iznenađenja, dok je kod zrakoplova koji prometuju na prekooceanskim linijama konfiguracija uglavnom 2-4-2 ili 3-3-3, no postoje naravno i druge verzije.


Za primjer, iz Zagreba je Turkish Airlines znao letjeti i širokotrupnim zrakoplovom A330-200 koji u floti ovog prijevoznika ima konfiguraciju 2-4-2, dok je u redovnom planu na liniji trebao prometovati zrakoplov tipa A320 s konfiguracijom 3-3. Naravno, nakon promjene zrakoplova dolazi i do potpunog razmještanja putnika. No, kao što smo rekli, to nije veliki problem s obzirom na to da je let relativno kratak. Ovakve situacije mogle su vam se dogoditi s Air Transatom koji je znao mijenjati verziju A330 zrakoplova iz -200 na -300 na liniji Toronto - Zagreb a konfiguracije su različite. Putnicima koji putuju u paru vrlo je bitno da sjede zajedno i zato je praćenje ovakvih promjena jako bitno kako bi izbjegli situaciju da je let popunjen, da su svi prijavljeni na njega te da više nema prostora za promjenu sjedala i sjedenje zajedno. Naravno, uvijek vam preostaje opcija da u kabini zrakoplova tražite dobrovoljce među putnicima koji bi mijenjali sjedalo, no bolje je takve probleme riješiti prije samog leta.


Zaključno, možemo reći kako promjena tipa (kapaciteta, konfiguracije) zrakoplova na jednoj liniji nije ništa čudno ni rijetko. Promjena može biti planirana i kao takva neće stvoriti problem niti putnicima niti aviokompaniji, dok one izvanredne mogu na određeni način naštetiti i jednima i drugima.

bottom of page