top of page

Vremenski fenomen stvarao probleme u zračnom prometu u Rijeci i Puli

Iako je magla normalna vremenska pojava, osobito u zimskim mjesecima i poglavito u unutrašnjosti Republike Hrvatske, posljednjih je nekoliko dana tzv. "morska magla" prisutna na Sjevernom Jadranu.

Slaba vidljivost uzrokovana tzv. "morskom maglom" koja se stvara kada temperaturna inverzija onemogući okomito miješanje slojeva zraka poremetila je redovno odvijanje zračnog prometa u pulskoj i riječkoj zračnoj luci u posljednjim danima 2021. i na samom početku 2022. godine.


Već danima portalima u zemlji kruže fotografije čitatelja, radi se o vrlo gustoj magli zbog koje je vidljivost u Puli i Rijeci u većem dijelu dana bila manja od 800 metara, a sukladno procedurama, pulska zračna luka se zatvara ako je vidljivost manja od spomenutih 800 metara te u tom trenutku do povećanja vidljivosti nema polijetanja ni slijetanja.


Zbog guste magle 31. prosinca Trade Airov zrakoplov na liniji Osijek - Pula - Split u dolasku iz Osijeka nije uspio sletjeti u Pulu već je preusmjeren u Split, dok je povratni let odrađen bez problema. Naime, prilikom prilaza pulskoj zračnoj luci u povratku iz Splita posada (a i putnici) imali su više sreće s obzirom na to da je vidljivost porasla na 1.300 metara što je daleko iznad dozvoljenih limita.


Koliko se stvari brzo mijenjaju pokazuje podatak da je istog dana, svega par sati kasnije, zrakoplov Croatia Airlinesa iz Zadra za Zagreb preko Pule bio primoran preusmjeriti let u Zagreb te se putnici iz Pule do Zagreba prevezeni autobusom. Vidljivost je ponovno pala ispod dozvoljenog minimuma i u trenutku kada je zrakoplov Croatia Airlinesa bio blizu pulskoj zračnoj luci ista je bila zatvorena te je preusmjeravanje leta za Zagreb bila jedina opcija.

OU674/31DEC21 exZAD div to ZAG due to heavy fog at PUY

Najveće probleme s maglom u Hrvatskoj ima Zračna luka Osijek u kojoj se u zimskim mjesecima događaju brojna otkazivanja i značajna kašnjenja domaćih letova. Iako je magla česta i u Zagrebu, odgovarajuća ILS kategorija većini zrakoplova omogućava slijetanje u glavnih grad Hrvatske i uz najgušću maglu, dok to u Osijeku nije slučaj.

Valja istaknuti kako se gusta morska magla ne pojavljuje često, no kada do toga dođe uglavnom se odnosi na područje riječke i pulske zračnu luku te na zimske mjesece kada je aktivnost u ovim zračnim lukama vrlo slaba. Podsjećamo, Pula zimi ima svakodnevnu vezu sa Zagrebom te dva leta tjedno prema Osijeku i Splitu, dok Rijeka ima dva leta tjedno prema Osijeku, Splitu i Dubrovniku.


S obzirom na to da je najavljena promjena vremena, gusta magla u Istri i na Kvarneru trebala bi nestati, čime bi se i spomenuti domaći zračni promet trebao obavljati bez ograničenja, osim u slučaju ako ne zapuše olujna bura koja zimi remeti promet duž cijelog Jadrana.

bottom of page