top of page

Visoka potražnja na dvije linije Ryanaira iz Zagreba

Ryanair trenutno prometuje na cijelom nizu međunarodnih linija iz zagrebačke zračne luke prema odredištima u Europi. Dvije linije ističu se po pitanju popunjenosti putničke kabine (eng. Load factor).

Redovne linije između Zagreba, Dublina i Rima trenutno bilježe najveću potražnju u cijeloj mreži odredišta ovog avioprijevoznika iz zagrebačke zračne luke. Naime, prema neslužbenim podacima, doznajemo da su zrakoplovi na ove dvije spomenute linije vrlo često ili u potpunosti popunjeni ili je na letu preostalo tek poneko prazno sjedalo!


Prosječna popunjenost putničke kabine na liniji Zagreb - Rim - Zagreb za posljednja 3 mjeseca je veća od 80%, što je zaista odličan podatak uzmemo li u obzir smanjenu potražnju u zimskim mjesecima te putničke restrikcije koje su priječile (i dijelom još uvijek priječe) slobodno kretanje putnika.


Činjenica jest da Ryanair povratne karte na ovoj liniji cijelu zimu prodaje po akcijskim cijenama pa i ne čudi da su zrakoplovi stalno bili gotovo puni, no avioprijevoznik zasigurno nije i ne može biti zadovoljan zaradom. Primjerice, povratna karta na liniji Zagreb - Rim - Zagreb s polaskom iz Zagreba 07.03. i povratkom 11.03. iznosi svega 31 euro, što samo potvrđuje skroman yield na ovoj liniji.


Samo za primjer, putnik čiji su podaci poznati redakciji jučer je, 20. veljače, putovao iz Zagreba u Rim Ryanairom. Na letu je bilo 170 putnika (od 180 sjedala) što daje popunjenost putničke kabine od visokih 94%. Jednosmjernu kartu putnik je kupio 10 dana prije putovanja za samo 9 eura!


Druga linija na kojoj Ryanair bilježi visoku potražnju jest ona između Dublina i Zagreba. Ista je uvedena početkom prosinca a zatim je ovog mjeseca broj letova povećan s tri na četiri. Od samog uvođenja ove linije, irski niskotarifni prijevoznik gotovo uvijek ima popunjen zrakoplov!


Treba svakako napomenuti kako, za razliku od linije prema Rimu, cijene karata prema Dublinu nisu niske. Vrlo često povratne karte nije moguće kupiti po cijeni nižoj od 100 eura pa je i financijski rezultat ove linije daleko povoljniji za samog prijevoznika, što nikako ne može biti zaključak za liniju prema odnosno iz Rima.

bottom of page