top of page

Vikend promet u hrvatskim zračnim lukama raste

Hrvatske zračne luke nastavile su pozitivan trend koji je započeo s početkom mjeseca svibnja. Za očekivati je da će se pozitivni trendovi nastaviti i u narednom razdoblju, naročito kako se ljetna sezona bliži svome vrhuncu. Nadamo se da će epidemiološka situacija biti povoljna za putovanja, ali i da će s protekom vremena još više rasti potražnja putnika. No, za sad možemo biti izuzetno zadovoljni, budući da je ovog vikenda Hrvatska imala preko 70 letova prema međunarodnim odredištima!

Photo: Duje Klarić/Cropix
Zračna luka Zagreb

Zagrebačka zračna luka ovog je vikenda bila povezana sa 17 međunarodnih i 4 domaća odredišta. Frankfurt je ponovno i ovog vikenda bio međunarodno odredište s najviše odlaznih letova iz Zagreba, odnosno sa sveukupno 9 odlaznih letova komercijalnih putničkih zrakoplova. Od domaćih odredišta najviše odlaznih letova ovoga vikenda iz Zagreba zabilježeno je prema Splitu, odnosno sveukupno 5 odlaznih letova.

Nedjeljni promet u zagrebačkoj zračnoj luci bio je pojačan u odnosu na subotnji promet, baš kao i prethodnih vikenda. Najaktivniji zračni prijevoznik u Zračnoj luci Zagreb i ovog je vikenda bila Croatia Airlines. Domaći zrakoplovni prijevoznik spajao je Zagreb s međunarodnim odredištima poput Frankfurta, Zuricha, Amsterdama, Kopenhagena, Beča, Pariza, Rima, Sarajeva i Brusselsa. Croatia Airlines letjela je iz Zagreba i prema Splitu, Dubrovniku, Osijeku i Puli preko Zadra.

Linije iz Zagreba 22. i 23. svibnja 2021.

Od stranih zrakoplovnih prijevoznika ovog vikenda najaktivniji su bili KLM s 4 odlazna leta prema Amsterdamu te Lufthansa s 3 odlazna leta prema Frankfurtu. Iz Zagreba su još letjeli AirFrance prema Parizu, Austrian prema Beču, Aeroflot prema Moskvi, Turkish prema Istanbulu, Windrose prema Kijevu, LOT prema Varšavi, AirSerbia prema Beogradu te Eurowings prema Stuttgartu i Kelnu.

Zračna luka Split

Zračna luka Split je ovog vikenda bila povezana s čak 18 međunarodnih odredišta te s 2 domaća odredišta. Promet u splitskoj zračnoj luci se značajno pojačao u odnosu na prethodni vikend, ali i u odnosu na cijelo prethodno razdoblje u 2021. godini. Iako je zagrebačka zračna luka imala više operacija komercijalnih putničkih zrakoplova ovog vikenda, splitska zračna luka je po prvi puta ove godine uspjela ostvariti povezanost s najviše međunarodnih odredišta.

Linije iz Splita 22. i 23. svibnja 2021.

Subota je bila značajno prometnija u odnosu na nedjelju u splitskoj zračnoj luci. Samo ove subote iz Splita se moglo letjeti prema čak 8 različitih odredišta u Njemačkoj. Od domaćih odredišta iz Splita je najviše odlaznih letova bilo tradicionalno usmjereno prema Zagrebu, odnosno sveukupno 6 odlaznih letova. Najveći domaći zrakoplovni prijevoznik letio je iz Splita prema međunarodnim odredištima poput Zuricha, Munchena, Frankfurta i Rima te je odradio i domaće letove prema Zagrebu i Osijeku.

U Splitu se ovog vikenda moglo vidjeti i više različitih stranih zrakoplovnih prijevoznika. Tako su iz Splita letjeli Eurowings prema Stuttgartu, Dusseldorfu, Hamburgu, Dortmundu, Kelnu, Easy Jet prema Baselu, Berlinu (Brandeburg), Ženevi i Londonu (Luton), Lufthansa prema Munchenu i Frankfurtu, KLM prema Amsterdamu, Austrian prema Beču, Smartwings prema Pragu, LOT prema Varšavi te Transavia prema Parizu (Orly).

Zračna luka Dubrovnik

U dubrovačkoj zračnoj luci promet je bio na brojkama kao i prošlog vikenda. Dubrovnik je ovog vikenda bio povezan s 8 međunarodnih odredišta te sa Zagrebom kao jedinim domaćim odredištem. Kao i slučaju Splita i u Dubrovniku je zračni promet značajniji subotom nego nedjeljom.

Linije iz Dubrovnika 22. i 23. svibnja 2021.

Ovog vikenda u Dubrovniku je Croatia Airlines odradila 5 rotacija na liniji prema Zagrebu te 1 rotaciju na liniji prema Frankfurtu. Od stranih aviokompanija u Dubrovnik su letjeli Austrian iz Beča, Lufthansa iz Munchena i Frankfurta, Air Baltic iz Rige, LOT iz Varšave, Luxair iz Luxembourga, Transavia iz Pariza (Orly) te Iberia iz Madrida.

Zračna luka Zadar

Zadarska zračna luka ovog je vikenda također zabilježila veći broj letova i zrakoplovnih kompanija. Zadar je ovog vikenda bio povezan s 4 međunarodna odredišta i 2 domaća odredišta.

Linije iz Zadra 22. i 23. svibnja 2021.

Croatia Airlines letjela je i u subotu i u nedjelju iz Zagreba preko Zadra do Pule te dalje do Zagreba. Od stranih aviokompanija u Zadar su letjete Lufthansa iz Munchena i Frankfurta, Luxair iz Luxembourga te Ryanair iz Krakowa.

Zračna luka Pula

Pula je ovog vikenda zabilježila 4 operacije komercijalnih putničkih zrakoplova, baš kao i prethodnog vikenda. U subotu je u Puli prometovala Lufthansa na liniji iz Frankfurta dok je Croatia Airlines prometovala na liniji iz Zagreba. Ove nedjelje ruski S7 Airlines odradio je redovnu rotaciju između Moskve i Pule, a Croatia Airlines još jednu domaću rotaciju prema Zagrebu.


Zračne luke Rijeka, Osijek, Brač ni ovog vikenda nisu imale međunarodni promet na redovnim linijama.

bottom of page