top of page

(VAŠE PRIČE) Prvi let novom talijanskom aviokompanijom - ITA

Svi putovi vode u Rim. Nadali smo se da je ova izreka istinita dok smo tražili low-budget opcije letova do ove talijanske metropole. Za povratak smo se okrenuli našem dugogodišnjem prijatelju budžeta – Ryanairu i novoj liniji za Zagreb. S obzirom na to da nam njihove rotacije nisu odgovarale za odlazni let, uz dosta mozganja i istraživanja smo naišli na domaći let talijanske kompanije ITA iz Trsta za Rim.

Uz povoljne cijene i dobru povezanost Trsta sa Zagrebom, ali i pogotovo Rijekom odlučili smo se za ovu kombinaciju kao idealnu. U nastavku saznajte kako je to izgledalo i što imamo reći o ovoj svjetskoj destinaciji, novoj aviokompaniji te važan savjet za one koji lete Ryanairom za Zagreb.


Iskustvo u zračnim lukama i letovi

[TRS - FCO] Iz Rijeke smo se dan prije leta uputili Flixbusom. Ovo kratko putovanje od 2 sata kroz 3 države nas je koštalo samo 49 kn po osobi. S obzirom na to da nam je let bio jako rano, došli smo dan ranije i usput razgledali Trst. Moram reći kako me ovaj talijanski grad itekako ugodno iznenadio – zalazak sunca sa šetnice uz more bio je jedan od ljepših koje sam imao prilike doživjeti u zadnje vrijeme. Također se jako lako i povoljno nađe kvalitetan smještaj, a mi smo naš pronašli na Airbnbu – blizu centra i blizu kolodvora. Ta lokacija je idealna, pogotovo kada ujutro moraš na put prije nego se javni prijevoz probudi. Tako smo se prvim vlakom u smjeru Venecije uputili za Zračnu luku Trst koja je prva sljedeća stanica za nekih 20 minuta. Sama stanica je povezana zgradom zračne luke dugim zatvorenim mostom preko ceste i polja opremljenim i horizontalnim pokretnim trakama za brži prelazak ovog jako dugog, ali korisnog hodnika.

U 6 ujutro nije bilo velike gužve na aerodromu, iako je naš let bio podosta pun. Pretpostavljam da je razlog tomu ranojutarnji termin petkom – Rim kao vikend destinacija. Check-in smo odradili online, a od prtljage smo imali smo 8 kg ručne prtljage koja je uključena u osnovnu cijenu ekonomske karte aviokompanije ITA. Ovaj let smo bukirali zapravo samo 10-ak dana prije putovanja, ali cijene su bile podosta stabilne i letovi na ovoj liniji su se kretali većinom oko 50 €.

Važna stavka za nas bila je činjenica da cijena leta nije rasla u opciji jednosmjerne karte! Granicu ovaj put nismo morali prelaziti s obzirom na to da je AZ1356 talijanski domaći let. Uzeli smo jutarnju kavicu s pogledom na stajanku i naš Airbus A319. Nažalost nismo dobili jedan od novoobojenih kompletno u plavu boju nove aviokompanije, već je zrakoplov još nosio boje svog prijašnjeg vlasnika Alitalije. Alitalia je bila talijanski nacionalni avioprijevoznik dugih 75 godina koji je kroz zadnjih par godina svog postojanja upadao u sve veće novčane probleme što je, potpomognuto pandemijom, dovelo do bankrota u listopadu 2021. Tada je novoosnovana kompanija od stane države ITA preuzela sve operacije propale Alitalije te njihovu flotu zrakoplova. Za novu boju odlučili su se na kompletnu plavu koju smo imali prilike uživo vidjeti na Fiumicinu koji je ujedno i hub ove kompanije.


Naš A319 još je uvijek bio bijeli sa zelenim Alitalia logom te oku ugodnom unutrašnjošću s toplijim tonovima, također naslijeđenim od prethodne kompanije. Jedino mjesto na kojem se dalo zaključiti da se ipak radi o novoj kompaniji ITA bilo je na uputama za sigurnost u pretincu sjedala ispred nas koje su svježe isprintane. Razumljivo jer je to ipak puno manji trošak od bojanja zrakoplova u ovako kratkom vremenu. Na ovom kratkom jutarnjem letu posada nas je ponudila vodom, kavom, čajem ili sokom. Ugodno smo bili iznenađeni činjenicom da smo imali žensku pilotkinju, dok je kabinsko osoblje bilo u potpunosti muško – u duhu dana žena koji je bio samo koji dan prije našeg leta bilo je to stvarno lijepo osvježenje!

Naša pilotkinja nas je za tren provela kroz niski sloj oblaka ka mirnom i sunčanom nebu. Let je trajao oko sat vremena prelijetajući sjeverni Jadran, San Marino, centralne Apenine sve do južne obale talijanskog poluotoka na kojoj se nalazi glavna rimska zračna luka – Fiumicino - Leonardo da Vinci. Po slijetanju se zrakoplov ipak nije spojio na zračni most već se parkirao među ostale zrakoplove ove kompanije te smo dalje išli busom i dobili usputni razgled novih plavih tonova oko nas! Za tren oka smo bili već u vlaku dalje s obzirom na to da nismo morali čekati prtljagu, nije bilo prelaska granice, a povezanost vlakovima je izvrsna kako i u cijeloj državi tako i na aerodromu direktno pređete zatvorenim mostovima direktno u zgradu s vlakovima. Obratite pažnju koji vlak uzimate do Rima jer na ovoj relaciji od pola sata vozi i direktni shuttle vlak „Leonardo“ koji košta duplo skuplje od regionalnog vlaka, a vrijeme vožnje se razlikuje u svega par minuta! Također kao još jeftiniju opciju s više polazaka postoje i direktni shuttle busevi.


[FCO - ZAG] Regionalni vlak smo odabrali u smjeru prema Rimu – važno je napomenuti da na ovim relacijama voze jedni od najboljih vlakova na dva kata koji su iznimno udobni! Međutim, za povratni let koji je bio u nedjelju nam je ipak više odgovarao bus tako da smo za 6 € i oko 45 min bili na aerodromu. Uz relativno brz prolazak svih obaveza na ulasku prema duty-free zoni našli smo se u centralnom dijelu ove najveće talijanske zračne luke koji je praktički cijeli shopping centar.


Naš izlaz bio je na drugom kraju do kojeg je prema znakovima bilo još 15-17 min hoda stoga smo se uputili prema njemu. To je bila greška. Kada smo došli do našeg izlaza brzo smo shvatili da oko nas nema niti jedan dućan/kafić, a pogled nam je u potpunosti zaklonjen bojom na prozorima. Problem je bio što se nismo mogli samo vratiti nazad jer smo putem do tu već prešli granicu…S obzirom na to da smo imali još dosta vremena do leta nismo priznali poraz već smo sjeli na interni vlak ove internacionalne zone tzv. „people mover“ koji nas je odvezao u odvojeni terminal na kojem su bili većinom širokotrupni zrakoplovi poput B787-9 Qatar Airwaysa. Tu smo pojeli, popili uz poglede na čak 2 piste i toliko zrakoplova oko nas! Naravno, kao što to uvijek biva u zračnim lukama, nismo se mogli vratiti nazad istim putem koji smo došli. Kad smo u povratku izašli iz vlakića, prije nego smo mogli nazad do svog izlaza morali smo proći još jedan interni security check jer smo ovim potezom bili tretirani kao da smo u putnici u tranzitu.

Stigli smo na kraju na vrijeme za ukrcaj na naš novi let FR8837 ovaj put u bijelo-crvenim bojama Ryanairove podružnice Laude. Sami let koštao je 12€, a dodatak u sklopu kojega se dobije ručna prtljaga do 10 kg, rezervacija sjedala te prioritetni ukrcaj bila je još dodatnih 20 €.

Naš Airbus A320 poletio je na vrijeme u smjeru juga, uz okret za više od 180 stupnjeva odmah po polijetanju i relativno niskog preleta preko Rima nastavili smo prema sjeveru. Nakon pola sata leta pozdravili smo talijansku obalu, a za još svega 10 minuta već smo ugledali hrvatsku obalu. Slijetanje u Zagreb bilo je brzo i glatko.


Rim kao vikend destinacija

Iako smo svi svjesni da je jedan vikend u gradu ovakvog kalibra itekako nedovoljan za razgledati i istražiti, to ne znači da svejedno ne možete uživati i vidjeti barem ono must-see za prvi posjet! Prvi dan, u petak, smo otišli u posjet Vatikanu te to svakako preporučujem prije subotnje i nedjeljne gužve. Naime, ulaz u Baziliku sv. Petra je besplatan, samo trebate doći na red. U petak predvečer (ulaz je do 18:00 h) jedva da je bilo reda, dok je u subotu ujutro sezao oko države… Večer smo odlučili iskoristiti šetnjom centrom grada uz rijeku Tiber, pizza za večeru i nakon toga čaša vina na trgu Navona. Istraživanje centra grada lutanjem po malim uličicama spontano nas je dovelo čak i do filmskog seta! Drugi dan smo istražili cijeli centar – ono što mi se jako svidjelo je da iako je grad tako velik, većina znamenitosti je u samom centru tako da možete pješke obići većinu, ako volite malo šetati, naravno  Tako smo obišli Koloseum, Forum, Fontanu di Trevi, Panteon, Španjolske stube, Trg Venezia i Navona…

Doduše samo iz vana, što me dovodi do sljedećeg savjeta. Koloseum bukirajte online dosta unaprijed ako idete na vikend, preko tjedna se lakše nađe mjesta jer je svako 5 min dostupno vrijeme za bukiranje. Općenito gužva u ovom gradu u subotu u odnosu na petak je bila izrazito velika, do toga da se kroz uske uličice centra grada i oko znamenitosti kroz ljude probija kao da ste na koncertu. Također, ono što me dosta razočaralo je količina smeća na ulicama i nedostatak infrastrukture kao što su sigurni pješački prijelazi u gradu – promet je hektičan, u najmanju ruku.


Gluten-free: S obzirom na to da iz zdravstvenih razloga se moram hraniti bezglutenski, moram posebno istaknuti i pohvaliti Italiju općenito koja je daleko ispred većine europskih zemalja koje sam posjetio po tom pitanju, pa tako i Rim. Prvi dan smo jeli u restoranu kraj Vatikana, a drugi u poznatoj gradskoj četvrti Trastevere. Jedan dan pizzu, drugi pastu jer kad si u Italiji… cijene moje hrane su bile identične ili u euro više od one glutenske. A ono najvažnije je da svi sigurni restorani, kojih je na svakom uglu, imaju oznaku talijanske udruge celijakičara (AIC) te su sigurni od sekundarne kontaminacije. Pojeo sam čak i sladoled (u kornetu!) po prvi put u godinu dana odmah do Fontane di Trevi.


Za smještaj smo se ponovno okrenuli Airbnbu kao jeftinijoj varijanti, izbor je dosta velik i po dobrim cijenama. Mi smo naš našli u zadnji čas u blizini glavnog gradskog kolodvora Termini, svega 3 stanice od centra grada, 4 od Vatikana. Cijena je bila oko 50 €/noć, ali ipak smo se dosta nesigurno osjećali hodajući tu navečer pa bih sljedeći put ipak neku drugu lokaciju izabrao!


TOP 5 MUST-SEE:

  • Vatikan – Trg i Bazilika sv. Petra, po želji i Vatikanski muzeji i vrtovi. Zanimljiva činjenica: obelisk na trgu nije centriran!

  • Šetnja ulicom Via della Conciliazione do dvorca Sant'Angello koji se nalazi na samoj obali rijeke Tiber uz koju je obavezna šetnja po noći uz ugođaj uličnih svirača, a za nadopuniti ugođaj preporučujem čašu vina na trgu Navona

  • Klasični talijanski ručak na uskim uličicama i razgledavanje poznate četvrti Trastevere, ako niste platili dodatno za ulaz u kupolu u Vatikanu, iz uzvišenijih dijelova ovog kvarta možete uživati i u pogledu na sami centar grada (npr. crkva di San Pietro in Montorio)

  • Šetnja samim centrom grada prolazeći redom sve svjetski poznate lokacije sve do njihove krune – Koloseuma. Dok šetate obratite pažnju na ostatke antičkog grada i na koliko nižoj nadmorskoj visini se nalaze s obzirom na to da je novi grad izgrađen na njima.

Više savjeta i zanimljivosti o ovom putovanju, ali i ostalim destinacijama možete pronaći na mojem Instagram profilu @preparefortakeofff.


Do neke sljedeće avanture, sretan put i ugodan let!

bottom of page