top of page

(VAŠE PRIČE) S Turkish Airlinesom iz Zagreba za Chicago

Donosimo trip report naše čitateljice s nedavnog putovanja iz Zagreba preko Istanbula za Chicago. Na oba leta Žaklina je putovala s turskim nacionalnim avioprijevoznikom - Turkish Airlinesom.

Boarding na let Istanbul - Chicago

Pandemija COVID-19 uzrokovala je promjene i ograničenja u komercijalnim letovima te zbog toga već godinu dana nije moguće za državljane EU letjeti preko Schengena u SAD, osim ako imaju i državljanstvo SAD-a. U slučaju da želite putovati preko Schengena, odobrenje morate dobiti od američke ambasade u zemlji u kojoj ste i ishodovali vizu.


Putovati u SAD je moguće preko država koje nisu u Schengenu, za putnike iz Hrvatske najbliže su opcije aviokompanije Turkish Airlines i Air Serbia. Air Serbia je u trenutku planiranja mog putovanja nudila direktan let Beograd - New York no samo jednom tjedno ali kako linija Zagreb - Beograd nije kontinuirana te ovisi o promjenama oko pandemije (često otkazivanje letova), let Turkish Airlinesom je s te strane bila sigurnija opcija.


Za ulazak u SAD Hrvati i dalje trebaju vizu, no američko veleposlanstvo u Zagrebu već dulje vrijeme ne izdaje nove turističke vize, odnosno izdaju se samo one neophodne. Oni koji imaju važeću vizu otprije, mogu otići u SAD preko država koje nisu u Schengenu te uz uvjet da unazad zadnja dva tjedna nisu bili u državama Schengena. Također, nužno je predočenje negativnog PCR testa ne starijeg od 72h na engleskom jeziku. Kako sam letjela baš na Uskrs, testirala sam se u petak popodne. Let je trebao originalno biti u subotu, no let Zagreb - Istanbul je bio otkazan pa tako nisam mogla niti uhvatiti drugi let i putovanje je pomaknuto na dan kasnije.

Povratna karta za let Zagreb - Istanbul - Chicago u ekonomskoj klasi kupljena je dva mjeseca prije polaska za 550 eura. Karta uključuje obroke tijekom oba leta, 2 komada predane prtljage do 23 kg te ručnu prtljagu do 8 kg. Let Zagreb - Istanbul traje oko 2 sata, čekanje u Istanbulu je bilo točno 2 sata, dok je let Istanbul - Chicago trajao oko 11 i pol sati. Na relaciji Zagreb - Istanbul letio je Airbus A321NEO, a na relaciji Istanbul - Chicago Boeing B777-300ER.

Prilikom prijave na let u zagrebačkoj zračnoj luci obavezno je popunjavanje Travel Health Assessment formulara koji je potreban aviokompanijama koje u ovo vrijeme lete u SAD. Security check i carinska kontrola u Zagrebu obavljaju se po standardiziranoj proceduri, a za cijelo vrijeme boravka na aerodromima i u zrakoplovima potrebno je nositi zaštitne maske, osim prilikom konzumacije hrane i pića.


Ukrcavanje na let za Istanbul počelo je pola sata prije planiranog polaska iz Zagreba te se u zrakoplov ulazilo preko zračnog mosta. Svaki putnik prilikom ulaska u zrakoplov dobiva mini paket koji se sastoji od 2 ili 3 zaštitne maske (ovisno o duljini trajanja leta), dezinfekcijskih maramica te tekućeg dezinfekcijskog sredstva.

Sa leta Zagreb - Istanbul

Pushback i polazak bili su na vrijeme, let je bio popunjen 70%, dok sam ja slučajno imala cijeli red (3 sjedala) samo za sebe. Svaki putnik na sjedalu ispred sebe ima ekran s ponudom različitih zabavnih sadržaja, od filmova, glazbe, LinkedIn učenja, učenja o investicijama, destinacijama, karti leta, igrama za djecu, itd.


Na letu smo dobili bogati doručak, što je pohvalno s obzirom na to da se radi o letu koji traje svega 2 sata. Let je prošao udobno te je cijelim putem bilo lijepo vrijeme, osim kiše prilikom samog slijetanja u Istanbul.

Novi aerodrom u Istanbulu je prostran te nudi mnoštvo različitih dućana i opcija, iako su neki trenutno zatvoreni radi pandemije. Layover od 2 sata je bio taman dovoljan za izlazak iz zrakoplova preko mosta, prolazak kroz security, kratki posjet Duty Free dućanu te ukrcaj na let za Chicago. Prije ulaska na sami izlaz (gate) za let za Chicago, osoblje provjerava dokaz o negativnom PCR testu, američku vizu te adresu i razlog posjeta SAD-u, što je klasična procedura. Nakon dobivenog pečata na ukrcajnu kartu (boarding pass), ulazi se u prostor izlaza i čekaj ukrcaj u zrakoplov. Let je bio na 90% popunjenosti, a ja sam, opet slučajno, imala dva sjedala za sebe te dobila sjedalo do prozora 😊 Ukrcavanje je bilo odlaskom autobusom do zrakoplova, a pushback je kasnio kojih 25 minuta radi dodatnih provjera zrakoplova i čekanja svih putnika koji su imali vezane letove. Zrakoplov je bio čist i uredan, a osoblje ljubazno.

Prije slijetanja u Chicago

Kao i na prethodnom letu, svaki putnik je imao je ispred sebe ekran s ponudom zabavnog sadržaja, a na sjedalima su nas dočekali deka, higijenski set protiv COVID-19 i slušalice. Prije polijetanja, kabinsko osoblje podijelilo je menije svim putnicima, dok ubrzo nakon polijetanja su svi putnici dobili torbicu koja je uključivala set: papuče, čarape, masku za oči, čepiće za uši, četkicu i pastu za zube te labelo. Djeca su na oba leta dobila posebne paketiće s igrama. Sat vremena nakon polijetanja podijeljen je ručak, a dva i pol sata prije slijetanja večera. Oba jela bila su ponovo bogata, a ponuda pića odvijala se više puta uz dodatno podijeljene boce vode za sve putnike. Ono što je bilo drugačije od prijašnjih interkontinentalnih letova je bilo da (barem u ekonomskoj klasi) nije bilo ponude alkoholnih pića niti općenito Duty Free ponude.

Higijenski set na letu Istanbul - Chicago

Let je bio udoban jer je opet cijelim putem bilo lijepo vrijeme, kraće turbulencije bile su na Quebecom radi struja vjetrova s Arktika. Slijetanje u zračnu luku O'Hare u Chicagu bilo je malo prije predviđenog vremena dolaska te je zrakoplov sletio u vrijeme dolaska i drugih zrakoplova iz Europe, s obzirom na to da je prije nas sletio British Airways, a odmah iza nas SAS.


Izlazak iz zrakoplova je mogao biti bolje organiziran jer se davanjem prednosti 30-ak starijih osoba koje su imale potrebu asistencije i kolica dosta produžio izlazak iz zrakoplova i time blokirao normalan iskrcaj ostalim putnicima. Daljnji prolazak kroz carinsku kontrolu je bio brži nego prije vremena pandemije, vjerojatno radi manje linija s interkontinentalnim destinacijama. Prtljaga je došla brzo i neoštećena te je time bio označen kraj putovanja. Svakako bih preporučila Turkish Airlines za letove jer je razina usluge visoke kvalitete!


Autorica: Žaklina Grgić

bottom of page