(VAŠE PRIČE) Francuska obala između dva presjedanja

Updated: Aug 29, 2021

Donosimo vam novi trip report našeg Marina koji je ovog puta "na papir" prenio svoje iskustvo putovanja prema Portugalu s presjedanjem u Francuskoj.

Letovi Ryanaira osim što su većinom jako povoljni, također ne mijenjaju cijenu ovisno bukirate li povratni ili jednosmjerni let. Tu smo činjenicu odlučili iskoristiti u potpunosti kada smo sestra i ja odlučili letjeti za Porto, a vratiti se iz Lisabona. Pitate se kakve veze to ima s Francuskom? Nažalost nije postojao niti jedan (low-budget) let iz Hrvatske direktno za Portugal, ali to nas nije zaustavilo. S obzirom na to da su svi letovi bili u rasponu 20 - 30 € odlučili smo sami spojiti dva leta u svakom smjeru i napraviti sami presjedanja. U polasku smo se odlučili za Marseille, a u povratku nam je više odgovarao Frankfurt. S obzirom na to da tako letovi nisu vezani, a nismo nikada bili u Francuskoj, odlučili smo sljedeći let bukirati dan poslije te smo time dobili jednu noć u Marseilleu o čemu više u nastavku.


Iskustvo u zračnim lukama i letovi

S obzirom na to da smo lovili jutarnji let u 9:20 iz dobro nam već poznate Zračne luke Zadar – tada jedinog huba Ryanaira u Hrvatskoj, nakon jedne noći provedene u Zadru, napokon smo poletjeli prema Francuskoj. Iako je let bio jutarnji, pogledi nam nisu dali da spavamo! Polijetanje iz Zadra je uvijek zanimljivo za svakog AVgeeka s obzirom na to da je to jedina zračna luka u Hrvatskoj s dvije uzletno – sletne staze (uglavnom se jedna koristi za civilni a druga za vojni promet) pa su kanaderi i vojni avioni nezaobilazan prizor na ovom aerodromu. Odmah po polijetanju smo uživali u panoramskom pogledu na predivna hrvatska otočja poput Kornata, Ugljana, Pašmana i između ostalih, na slavni Galešnjak – otok u obliku srca.

Let je bio miran, ugodan i kratak (sat i 45 minuta). Slijetanje je konkuriralo po pogledima s obzirom na to da smo preletjeli cijelu Azurnu obalu s pogledima na Monaco, Nicu, Toulon... i to uistinu azurno more! Po slijetanju već poznata procedura – dobro organizirani shuttle bus direktno do centra grada. Vožnja traje oko pola sata s polascima svakih 15 minuta te košta oko 15 € za povratnu vožnju što je i više nego isplativo u odnosu na cijene taksija. Vožnja završava u samom centru Marseillea na glavnoj autobusnoj i željezničkoj postaji Gare St. Charles ispred koje se otvara pogled na cijeli grad koji je itekako nadišao naša očekivanja svojom titulom poznatog lučkog grada.


S obzirom na to da smo uzeli povratnu kartu, na isti način smo se sutradan navečer vratili u zračnu luku Marseille Provence za nastavak naše avanture. Naš sada kasnovečernji let za Porto je kasnio, a osoblje nije bilo najljubaznije te su nam svu prtljagu pretresli (nije im se svidjelo mnoštvo naših malih bočica, kremica i uzoraka iz posjeta tvornici L'Occitane ranije taj dan – više o tome u nastavku). Nakon prepakiravanja prtljage i čekanja našeg leta koji je kasnio iz Eindhovena napokon smo sjeli u naš avion i bili na putu za Portugal. S obzirom na to da je let bio kasno i uz dodatno kašnjenje je bilo već oko 23h kad smo napokon poletjeli ovim noćnim letom preko Španjolske i središnjeg Pirinejskog poluotoka.

Zanimljivost je da smo tada dočekali novi dan čak dvaput s obzirom na to da je Portugal jedan sat iza nas (i Francuske), a let je trajao nešto više od jednog i pol sata pa su nam se satovi po slijetanju vratili netom nešto prije ponoći. Nova Godina na ovom letu bi bila poseban doživljaj! Noćna svjetla Porta su nas obasjala pri slijetanju i moram priznati da je to jedan od ljepših prizora koje sam vidio u svojih 40 slijetanja do sada. Natpis Bem-Vindo nas je dočekao ispisan na podu ovog aerodroma kao naš prvi susret s portugalskim jezikom i tlom. Više o tom dijelu puta i iskustvu s promjenom već bukiranih letova i reakcijom Ryanaira i prije pandemije s obzirom na to da je ovo putovanje bilo u zadnje proljeće još neometanog putovanja i važni savjet za presjedanja koja sami radite na aerodromima poput Frankfurta - u sljedećem Trip Reportu! Sada malo više o tome kako isplanirati kvalitetan posjet u 36h.


Posjet Marseilleu i Provansi u 36 sati

DAN 1: Moram reći da je Marseille puno više od samo utjecajne mediteranske luke i lučkog grada. Pravi je francuski gradić s dušom – od prvog kontakta na glavnom kolodvoru s kojeg puca pogled na brežuljke kojima se grad rasprostire, do malih uličica prepunih slatkih izloga (i onih skupocjenih isto, ali kao studenti smo te samo zaobišli). Luka je velika, kakva i doliči gradu s tom titulom, ali upravo to smo iskoristili kako bismo uspjeli u samo par sati koje smo imali od ostatka prvog dana, posjetiti tu slavnu obalu. Ukrcali smo se na turu brodom prema sjevernom dijelu obale i u smjeru čuvene Azurne obale. Odmah nadomak ovog grada obala se vijuga u stijene nalik fjordovima tzv. Calanques – duge uske i strme litice unutar kojih su zavučene pješčane plaže. Jako zanimljiv park prirode koji smo uspjeli na ovaj način obići za svega 3h i 25 €. Ostalo nam je vremena samo za večeru po povratku. Našli smo jedan otvoreni restoran odmah blizu smještaja, iako je bio ponedjeljak. Naime, ponedjeljak je dan kad je većinu toga u Francuskoj zatvoreno, s obzirom na to da su turistička zemlja svoj neradni dan su odlučili s nedjelje i vikenda pomaknuti na ponedjeljak. Mi smo to saznali na licu mjesta i skoro ostali gladni. Srećom u blizini je bio otvoreni restoran i tada još nisam morao tražiti bezglutenske opcije pa je u tu ruku potraga bila olakšana. Juha s morskim plodovima i rose iz St. Tropeza su zaključili naš prvi dan.

DAN 2: Činjenicu da smo ipak u srcu Provanse smo odlučili iskoristiti do maksimuma i iako imamo bukiran let navečer, taj dan iskoristiti za posjet središtu i tvornici L'Occitanea udaljenu 90 km od grada. Lavanda u tom periodu (kraj svibnja) nije bila u cvatu tako da je otpao posjet poljima, ali zaista preporučujem posjet ovoj tvornici. Od svih mirisa u kojima će vam mirisni pupoljci uživati od samog početka do kraja pa do testiranja novih proizvoda, uvida u proces nabavljanja sirovina, skladištenja, proizvodnje i pakiranja, ali i gift shopa po posebnim cijenama i najljepšem gift shopu kojeg sam ikada vidio! Jedina mana je budget opcija prijevoza do tamo tj. javni prijevoz koji nam je zadavao glavobolje s obzirom na to da samo prvo trebali sjest na regionalni bus Marseille – Manosque i onda presjesti u mali lokalni bus koji nam nikako nije bio jasan jer ne vozi u oba smjera. Uz par poziva lokalnoj turističkoj zajednici i Google Translatea smo ipak shvatili da je linija kružna pa zato nema suprotan smjer. Busevi nisu skroz ni točni tako da svakako dođite na vrijeme i ostavite dovoljno vremena do svog leta!

Ako želite taksijem, zračna luka i tvornica su i istom smjeru pa pretpostavljam da ne bi bilo toliko skupo, međutim naša prtljaga i shuttle su nas čekali na glavnom kolodvoru u Marseilleu pa smo se ondje morali vratiti.

Za smještaj smo se okrenuli Airbnbu i uspjeli uhvatiti sobu s pogledom na more, direktno na plaži u kući jedne simpatične bakice koja je govorila samo francuski, ali smo se sporazumjeli. Cijena te jedne noći je bila oko 300kn (za nas 2) što je puno povoljnije nego što smo u bilo kakvim hotelima ili na bookingu mogli naći – smještaj svakako preporučujem i ako se ikad vratim u ovaj grad bukiram ponovno!

TOP 5 MUST-SEE:

  • Calanques National Park – kopnom ili morem,

  • Jedna od pješčanih plaža odmah uz grad (npr. Plage des Catalans na kojoj je bio naš smještaj),

  • Gare St. Charles – glavni željeznički i autobusni kolodvor na jednom od brežuljaka,

  • Obilazak glavne luke s isplovljavanjem barem do malog otočića odmah preko puta s dvorcem na njemu – Château d'If,

  • L'Occitane tvornica (i polja lavande nadomak tvornice, ako pogodite period).

Više savjeta i zanimljivosti o ovom putovanju, ali i ostalim destinacijama možete pronaći na mojem Instagram profilu @preparefortakeofff.

Uskoro nastavak reporta do Portugala i natrag, do tada sretan put i ugodan let želi vam Marino!