top of page

(VAŠE PRIČE) Let EasyJetom iz Londona za Split u vrijeme pandemije

Updated: Jan 28, 2021

U redakciju Croatian Aviationa stigao je email jedne putnice koja je jučer, 03. rujna, doputovala iz Londona (Zračna luka Gatwick) u Split. Evo osvrta na proceduru u zračnim lukama te sami let.

Naša je sugovornica hrvatska državljanka sa stalnom adresom u Londonu, te je i ovo ljeto, unatoč pandemiji i restrikcijama, odlučila provesti svoj godišnji odmor na našoj obali. To je i učinila ovog kolovoza, a u London se vratila prije uvođenja obvezne samoizolacije.


Tmurno vrijeme u Velikoj Britaniji nagnale su je na još jedan kraći odmor u Hrvatskoj, sada u rujnu, a u tome ju nije spriječila ni mjera samoizolacije koja ju čeka po povratku u London. Sletjela je jučer u Zračnu luku Split EasyJetom na liniji U28397 u 13 sati i 50 minuta.


Sve službe na Gatwicku funkcioniraju jednako kao i prije pandemije, razlika je samo u obaveznom nošenju maske od samog ulaska u terminal zračne luke. Naša putnica napominje kako je ova zračna luka prije svega dva tjedna (kada je zadnji put letjela iz Splita prema Londonu) bila puna, dok je sada terminal poprilično pust.


Jedina razlika u procedurama u zračnoj luci, uz nošenje maske, odnosi se na ukrcaj putnika u zrakoplov, naime, boarding više ne funkcionira kao prije, već se ukrcaj putnika obavlja u vrlo malim grupama od svega 10 putnika, kako bi se osigurala mogućnost distanciranja.

Let prema Splitu bio je ugodan, za vrijeme leta obavezno je nošenje zaštitne maske, u zrakoplovu je bilo svega 15 putnika. Na ovoj je liniji jučer prometovao 14 godina star A319 (reg. oznake G-EZBA), kapaciteta 156 putnika.

Load factor jučerašnjeg leta London Gatwick - Split iznosi svega 9,6%

Pitali smo našu sugovornicu je li se osjećala sigurno letjeti u ovom razdoblju pandemije, s obzirom na to da su putnici vrlo skeptični oko sigurnosti putovanja zračnim putem i mogućnosti širenja zaraze virusom, dobili smo potvrdan odgovor.

"Sve je bilo u redu, osjećala sam se sigurno; držim distancu, nosim masku, a zrakoplovi su opremljeni filterima zraka i ne vidim nikakav problem"

Po dolasku u Zračnu luku Split ispunila je upitnik te se registrirala za ulazak u Hrvatsku. Prije povratka u Veliku Britaniju, dužna je ispuniti obrazac 48 sati prije početka svog putovanja.

S obzirom da ju čeka obavezna mjera samoizolacije po povratku u London, pitali smo ju kako se odlučila, po drugi puta ove sezone, doći na odmor u Hrvatsku, osobito nakon uvođenja spomenute mjere.

"Bitnije mi je bilo iskoristiti priliku i doći još jednom na odmor, vrijeme u Hrvatskoj je odlično, nema gužvi pa nema ni straha od zaraze virusom, a što se tiče samoizolacije po povratku u Veliku Britaniju, trenutno radim od kuće pa mi ta mjera ne predstavlja nikakav problem".

Zaključili smo razgovor poželjevši ovoj putnici ugodan odmor u Hrvatskoj i let na vrijeme natrag prema Velikoj Britaniji, kada za njega dođe vrijeme. Ukoliko želite podijeliti vaše iskustvo putovanja sa našim čitateljima, javite nam se na info@croatianaviation.com

bottom of page