top of page

Uz 9 godina zakašnjenja otvorena je nova berlinska zračna luka!

Čak 9 godina kasnije od planiranog, otvorena je nova zračna luka u Berlinu. Zrakoplov Lufthanse tipa A320NEO sletio je danas (31. listopada) u Berlin na komercijalnom letu iz Munchena u 14 sati i 6 minuta.

Photo: ifn.news

Danas je s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren središnji berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Willyja Brandta.

Originalno, nova je berlinska zračna luka trebala koštati 2 milijarde eura, u konačnici je u njenu izgradnju utrošeno čak šest milijardi eura.

Zračna luka Berlin Tegel 8. studenog zatvoriti će svoja vrata, dok će Schonefeld, koji se praktički nalazi odmah pored nove zračne luke, i dalje ostati otvoren, te će zapravo biti Terminal 5 nove berlinske zračne luke na kojoj će se opsluživati niskotarifne aviokompanije.


Središnji berlinski aerodrom, koji nosi IATA oznaku BER, otvara se usred najveće poslijeratne krize zračnog prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa te se u sljedećih nekoliko dana očekuje skroman putnički promet od oko pet tisuća putnika dnevno, čime će nova zračna luka pravi test imati tek s oporavkom zračne industrije, nešto intenzivniji promet očekuje se teć u ljetnom redu letenja 2021. godine.


Tehnički detalji nove zračne luke:


Zgrada terminala prostire se na šest katova i nalazi se između dvije paralelne uzletno - sletne staze koje su međusobno udaljene 1.900 metara pa se njima može upravljati zasebno. Sam terminal i stajanka pozicionirani su kompaktno između pista.


Terminal ima 16 mostova na čeonoj strani terminala te još devet mostova na južnoj strani. Do zrakoplova se može doći ukrcavanjem sa sjevernog pristaništa. Zračna luka Berlin Brandenburg ima ukupno 85 pozicija za parkiranje zrakoplova.


Sjeverna pista duga je 3.600 metara i još uvijek je koristi aerodrom Berlin Schönefeld. BER je dobio i potpuno novu pistu dugu 4.000 metara i široku 60 metara. Fleksibilni sustav taxiwaya između njih osigurava visoku razinu performansi u zračnoj luci.


Zračna luka Berlin Brandenburg prostire se na površini od 1470 hektara, što je otprilike oko 2000 nogometnih igrališta.


Željeznička stanica zračne luke nalazi se neposredno ispod terminala i udaljena je samo nekoliko minuta od područja za prijavu na let. S-Bahn vlakovi, Airport Express, kao i regionalni i međugradski vlakovi zaustavljaju se na željezničkoj stanici zračne luke.

bottom of page