Usporedba nedjeljnog prometa u dvije najprometnije hrvatske zračne luke

Danas donosimo pregled nedjeljnih letova i destinacija u dvije hrvatske najprometnije zračne luke. Split kao najprometniji hrvatski aerodrom u 2021. godini i Zagreb kao dugogodišnji najprometniji hrvatski aerodrom imali su poprilično gust nedjeljni promet i raznoliku listu odredišta. Unatoč tome što se ljetni red letenja bliži svome kraju, a zimski je pred vratima, Zagreb i Split su imali gotovo 200 dolaznih i odlaznih letova i niz međunarodnih linija.

Split

Iako je subota prometniji dan po broju letovu u odnosu na nedjelju, Splitska zračna luka odradila je preko 80 odlaznih i dolaznih letova iz Splita prema europskim odredištima. U broju rotacija to bi značilo da je splitska zračna luka odradila preko 40 rotacija zrakoplova na komercijalnim putničkim linijama. Za razliku od Zagreba, Split kao najprometnija zračna luka u 2021. godini ove nedjelje nije zabilježio let prema vaneuropskoj destinaciji.


Nacionalna aviokompanija Croatia Airlines je ove ljetne sezone značajno pojačala svoju prisutnost u splitskoj zračnoj luci, tako da je Split zrakoplovima nacionalnog prijevoznika ove nedjelje bio povezan s Munchenom, Frankfurtom, Trondheimom, Rimom te Zagrebom.

Od ostalih avioprijevoznika ove nedjelje u Splitu su se mogli vidjeti zrakoplovi različitih aviokompanija kao što su Eurowings (Stuttgart, Hamburg, Düsseldorf, Köln), Easyjet (Geneva, Basel, London Gatwick, London Luton, Bristol, Glasgow, Berlin), Volotea (Nantes), Norwegian (Helsinki), Finnair (Helsinki), KLM (Amsterdam), Jet2 (Birmingham), Malta Medair (Amsterdam), Enter Air (Amsterdam), Condor (Munchen, Frankfurt, Düsseldorf), Copenhagen Air Taxi (Amsterdam), Vueling (Paris Orly, Rim), Austrian (Beč), Air Serbia (Beograd), Lufthansa (Munchen, Lufthansa), Transavia (Paris Orly, Amsterdam), Ryanair (Dublin).

Zagreb

Zagrebačka zračna luka zabilježila je oko 110 dolaznih i odlaznih letova iz Zagreba prema europskim, ali i međunarodnim odredištima. Najzaposlenije aviokompanije u Zagrebu bile su već tradicionalno Croatia Airlines i Ryanair.


Domaći zrakoplovni prijevoznik iz Zagreba je letio prema Munchenu, Rimu (via Dubrovnik i Split), Dublinu, Frankfurtu, Kopenhagenu, Beču, Amsterdamu, Parizu, Zürichu, Skopju, Ateni (via Dubrovnik), Sarajevu, Barceloni, Brusselsu te Splitu, Dubrovniku i Puli (via Zadar).


Ryanair je iz Zagreba letio za London (Stansted), Basel (Mulhouse), Thessaloniki, Brussels (Charleroi), Manchester, Rim (Fiumicino), Bratislavu, Dublin, Pariz (Beauvais), Brindisi i Milano (Bergamo).


Od ostalih aviokompanija prema i iz Zagreba prometovali su KLM (Amsterdam), Lufthansa (Frankfurt, Munchen), Eurowings (Stuttgart, Köln), Turkish (Istanbul), LOT (Warsaw, Wroclaw), Iberia (Madrid), Austrian (Beč), TAP Portugal (Lisabon), British (London), Air Transat (Toronto), Air Serbia (Beograd), Air France (Pariz).