Usporedba nedjeljnog prometa u dvije najprometnije hrvatske zračne luke

Danas donosimo pregled letova i destinacija u dvije hrvatske najprometnije zračne luke. Split kao najprometniji hrvatski aerodrom u 2021. godini i Zagreb kao dugogodišnji najprometniji hrvatski aerodrom imali su poprilično gust nedjeljni promet i raznoliku listu odredišta. Zagreb i Split su imali preko 110 odlaznih letova i niz međunarodnih linija.

Split

Splitska zračna luka odradila je gotovo 70 odlaznih letova iz Splita prema europskim odredištima. Za razliku od Zagreba, iako najprometnija zračna luka u 2021. godini, Split nije zabilježio let prema vaneuropskoj destinaciji.


Nacionalna aviokompanija Croatia Airlines je ove ljetne sezone značajno pojačala svoju prisutnost u splitskoj zračnoj luci, tako da je Split letovima nacionalnog prijevoznika ove nedjelje bio povezan i sa Stockholmom, Dublinom, Frankfurtom, Munchenom, Milanom, Rimom, Bečom i Zagrebom.

Cijela lepeza različitih avioprijevoznika mogla se vidjeti u Splitu ove nedjelje. Primjerice u Split su letjeli Wizz Air (Rim, London (Luton)), Eurowings (Stuttgart, Hamburg i Cologne), EasyJet (Basel, London (Gatwick i Luton), Glasgow, Bristol i Berlin), Volotea (Bordeaux, Lille, Lyon, Nantes i Marseille), Vueling (Barcelona, Pariz (Orly) i Rim), Norwegian (Oslo i Helsinki), Transavia (Rotterdam, Pariz (Orly) i Amsterdam), Jet2 (London (Stansted), Edinburgh, Birmingham i Manchester), Lufthansa (Munchen i Frankfurt), Condor (Munchen, Frankfurt i Dusseldorf), Smartwings (Prag), Iberia (Madrid), Edelweiss (Zurich), Finnair (Helsinki), KLM (Amsterdam), British (London), LOT (Varšava), Austrian (Beč), Air Serbia (Beograd), Ryanair (Dublin) i Aer Lingus (Dublin).

Zagreb

Zagrebačka zračna luka zabilježila je gotovo 50 odlaznih letova iz Zagreba prema europskim, ali i međunarodnim odredištima. Najzaposlenija aviokompanije u Zagrebu bile su sad već tradicionalno Croatia Airlines i Ryanair.


Domaći zrakoplovni prijevoznik iz Zagreba je letio prema Munchenu, Rimu (via Split), Copenhagenu, Amsterdamu, Frankfurtu, Parizu, Zurichu, Skopju, Ateni (via Dubrovnik), Sarajevu, Barceloni, Brusselsu, Dubrovniku, Splitu i Puli (via Zadar). Ryanair je iz Zagreba letio za London (Stansted), Thessaloniki, Manchester, Rim (Fiumicino), Bratislavu, Dublin i Pariz (Beauvais).


Od ostalih aviokompanija prema i iz Zagreba prometovali su LOT (Varšava), KLM (Amsterdam), Lufthansa (Frankfurt i Munchen), Turkish (Istanbul), Qatar (Doha), Iberia (Madrid), Austrian (Beč), Eurowings (Stuttgart), British (London), TAP Portugal (Lisabon), Air Serbia (Beograd), Air France (Pariz) i Air Transat (Toronto).