top of page

United i Delta - česta kašnjenja iz New Yorka prema Dubrovniku

Od početka srpnja u prometu su dvije linije iz New Yorka prema Dubrovniku. Dva američka prijevoznika, Delta Air Lines i United Airlines 8 puta tjedno povezuju ovu svjetsku metropolu sa Zračnom lukom Dubrovnikom.

Prvi dolazak United Airlinesa u Dubrovnik, photo: Ivan Vuković

Croatian Aviation bio je prvi medij u Hrvatskoj koji je najavio uvođenje ovih linija, već smo pisali o važnosti istih a ujedno smo popratili prve, inauguralne letove obje kompanije za Dubrovnik. Nakon gotovo dva tjedna redovnih operacija, vrijeme je za još jednu kratku analizu.


U razdoblju od 01. do 17. srpnja (danas) oba su avioprijevoznika obavila po 9 dolaznih i 9 odlaznih letova (ukupno 36 letova). Da bi članak bio u potpunosti jasan svakom čitatelju, potrebno je znati značenje OTP-a, više o tome možete pročitati u našoj ranijoj objavi.

United Airlines - OTP performance

United Airlines prvi je let iz New Yorka za Dubrovnik obavio 01. srpnja. Ono što treba istaknuti je OTP performance koji je na letu iz New Yorka za Dubrovnik vrlo nizak.


Naime, kompanija je na 7 od 9 letova iz New Yorka za Dubrovnik imala kašnjenje i to veće od 30 minuta. Već 01. srpnja zrakoplov je kasnio u polijetanju 81 minutu, a 08. srpnja čak 2 sata i 54 minute! Tek je na dva polaska zrakoplov poletio na vrijeme prema Dubrovniku (05. i 16. srpnja). S obzirom na trajanje leta, zrakoplovi su imali tek blaga kašnjenja u dolasku u Dubrovnik, no za primjer, 09. srpnja zrakoplov je sletio u Dubrovnik s gotovo 2 sata kašnjenja (111 minuta).

Operativna statistika United Airlinesa na liniji New York - Dubrovnik

Objašnjenje kratica iz tablica:

 • STD - Schedule Time of Departure (Zakazano vrijeme polaska),

 • ATD - Actual Time of Departure (Stvarno vrijeme polaska),

 • DLY DEP - kašnjenje u polasku (HH:MM), NIL - bez kašnjenja,

 • STA - Schedule Time of Arrival (Zakazano vrijeme dolaska),

 • ATA - Actual Time of Arrival (Stvarno vrijeme dolaska),

 • DLY ARR - kašnjenje u dolasku (HH:MM), NIL - bez kašnjenja,

 • ACT FLT TIME - Actual Flight Time (Stvarno trajanje leta HH:MM),

 • FLT TIME - zakazano trajanje leta prema redu letenja (HH:MM),

 • A/C TYPE - tip zrakoplova,

 • REG - registracija zrakoplova,

 • AGE - starost zrakoplova,

 • CAPACITY - maksimalni kapacitet putničke kabine.

U 9 dolaznih letova, najkraći je trajao 7 sati i 44 minuta, najdulji 8 sati i 30 minuta. Po rasporedu, let iz New Yorka za Dubrovnik traje 8 sati i 55 minuta.


S obzirom na to da je vrijeme između dolaznog i odlaznog leta u Dubrovniku razmjerno dugo, zrakoplovi su uglavnom polijetali na vrijeme iz Dubrovnika natrag prema New Yorku. Od 9 letova tek je na jednom zabilježeno veće kašnjenje (09. srpnja, 96 minuta), što je posljedica kašnjenja zrakoplova iz New Yorka prema Dubrovniku. Manje kašnjenje (34 minute) zabilježeno je 10. srpnja, svi ostali letovi iz Dubrovnika su otišli na vrijeme te su na vrijeme sletjeli u New York.

Operativna statistika United Airlinesa na liniji Dubrovnik - New York

Trajanje leta iz Dubrovnika prema New Yorku po rasporedu iznosi 10 sati i 10 minuta, no najdulji let trajao je 09 sati i 36 minuta (11. srpnja), a najkraći 9 sati i 10 minuta, točno sat vremena manje od planiranog.


United je na 18 odrađenih letova prema i iz Dubrovnika koristio zrakoplove tipa B767-300ER, a radilo se o zrakoplovima starosti od 28 do 30 godina. Ukupno je na 9 povratnih letova United imao 3.852 sjedala između Dubrovnika i New Yorka.

Delta Air Lines - OTP performance

Delta je prvi let iz New Yorka prema Dubrovniku obavila 02. srpnja. Od 9 odrađenih letova do sada, sve ga su tri poletjela na vrijeme iz New Yorka. Najveće kašnjenje u polijetanju zabilježeno je 08. srpnja, čak 2 sata i 10 minuta kasnije od planiranog, dok su i ostali letovi imali kašnjenje uglavnom veće od 60 minuta. Posljedično, tri su leta kasnila u dolasku sljedećeg dana u Dubrovnik, jedino je 09. srpnja zrakoplov kasnio u dolasku gotovo 50 minuta.

Operativna statistika Delta Air Linesa na liniji New York - Dubrovnik

Po redu letenja kompanije, let između New Yorka i Dubrovnika traje 9 sati i 15 minuta, no najkraći je trajao 7 sati 44 minute, a najdulji 8 sati i 19 minuta. Prosječno trajanje leta iznosi 8 sati i 1 minutu.


Delta je na liniji prema odnosno iz Dubrovnika također odradila 18 letova sa zrakoplovima tipa B767-300ER prosječne starosti 23 godine, te je prema Dubrovniku imala 1980 dostupnih sjedala. Dakle, nešto mlađi zrakoplovi te nešto više sjedala u odnosu na United Airlines.

Operativna statistika Delta Air Linesa na liniji Dubrovnik - New York

Što se tiče povratnih letova Delte, svega je jeda let imao kašnjenje u polasku iz Dubrovnika (09. srpnja, 34 minute), a samo je jedan let kasnio u dolasku natrag u New York (03. srpnja) pa je OTP na liniji iz Dubrovnika značajno bolji u odnosu na let prema Dubrovniku.


Trajanje leta Delta Air Linesa iz Dubrovnika za New York po redu letenja iznosi 10 sati. Najdulji let trajao je 10 sati i 6 minuta kada je zrakoplov iz Dubrovnika za JFK išao znatno duljim putem, preko Grenlanda,, a najkraći samo 8 sati i 57 minuta, jučer, 16. srpnja.


OTP oba prijevoznika iz New Yorka prema Dubrovniku je vrlo nizak, dok se povratni letovi uglavnom odrađuju na vrijeme, bez velikih i čestih odstupanja od reda letenja.

bottom of page