top of page

U Zračnoj luci Franjo Tuđman predstavljena knjižnica s otvorenim pristupom – ZAG Flybrary

Putnici na međunarodnim letovima u zagrebačkoj zračnoj luci od danas imaju mogućnost vrijeme čekanja na ukrcaj u zrakoplov, ali i prilikom samog putovanja, obogatiti knjigom za što im neće biti potrebna prethodna upisnina ni članarina.

ZAG Flybrary slobodna je knjižnica koja se temelji na načelima otvorenog pristupa i dijeljenja, a postavljena je u prostoru međunarodnih odlazaka Zračne luke Franjo Tuđman. Napeti triler, povijesni ili ljubavni roman, zbirku poezije ili nešto slično putnici mogu potpuno besplatno uzeti s police, a ako uz sebe imaju knjigu koju su već pročitali, mogu je ostaviti i pružiti drugima priliku da uživaju u njoj. Osnovno pravilo glasi - Trebaš jednu? Uzmi jednu. Imaš jednu? Ostavi jednu.


Projekt su osmislili knjižničari Nika Matković Mikulčić i Tito Kliska, a realiziran je u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba i Gradskom knjižnicom Velika Gorica. Ujedno je to i projekt koji predstavlja primjer dobre suradnje s institucijama iz neposredne lokalne zajednice, a što je jedna od važnih odrednica društveno odgovornog poslovanja Međunarodne zračne luke Zagreb.

ZAG Flybrary zbirka trenutno broji gotovo 700 naslova na hrvatskom i nekoliko stranih jezika te uključuje različite žanrove - od romantike, znanstvene fantastike i trilera, putopisa i biografija, do romana i priča namijenjenih djeci.


Ideja projekta jest učiniti knjigu slobodnim medijem i podržati razmjenu znanja i zabave na slobodan, jednostavan i u konačnici ekološki prihvatljiv način.


"Kako bismo pratili na koje destinacije naše knjige putuju, ali i otkuda su stigli novi naslovi, pozivamo putnike da koriste hashtag #ZAGFlybrary i podijele svoj sadržaj s nama na društvenim mrežama.", stoji u propćenju zagrebačke zračne luke.

bottom of page