top of page

U Zagrebu u rujnu 191 tisuća putnika!

Zagrebačka je zračna luka u rujnu ove godine imala tek malo više od 191 tisuće putnika, gotovo 4 tisuća putnika manje u odnosu na kolovoz.

Kroz Međunarodnu zračnu luku Zagreb u rujnu ove godine prošlo je 191 092 putnika, 125 tisuća putnika više u odnosu na rujan 2020. godine, te 159 tisuća putnika manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine.


Iako je broj putnika daleko viši u odnosu na isti mjesec prošle godine, očekivao se značajniji rast broja putnika u rujnu, isključivo zbog toga što je Ryanair s početkom rujna ove godine uveo niz međunarodnih odredišta te je kroz cijeli mjesec prometovao na čak 15 međunarodnih linija iz odnosno prema Zagrebu.


Ono o čemu smo već više puta pisali potvrdilo se i objavom ove mjesečne statistike - Ryanair trenutno nema visok booking na svojim letovima prema odnosno iz Zagreba što u jednu ruku i ne čudi s obzirom na epidemiološku situaciju i činjenicu da su linije nove te će im trebati određeno razdoblje da se "uhodaju", odnosno da ih potencijalni putnici prepoznaju i krenu koristiti.


S druge strane, u Zagrebu su u rujnu bili prisutni i drugi avioprijevoznici kojih prošle godine u ovo vrijeme nije bilo, poput Iberije za Madrid, TAP Portugala za Lisabon, Aeroflota za Moskvu, British Airwaysa za London, kao i drugih avioprijevoznika i linija, no to nije bilo dovoljno da zagrebačka zračna luka zabilježi više od 200 tisuća putnika u jednom mjesecu.

Kolovoz ove godine bio je najprometniji mjesec u zagrebačkoj zračnoj luci, a s obzirom na to da uskoro na snagu stupa zimski red letenja, gotovo je sigurno da Zagreb ove godine neće imati više od 200 tisuća putnika u jednom mjesecu, no sigurno će prijeći broj od milijun putnika u jednoj godini, što prošle godine nije bio slučaj.


Od 01. siječnja do 30. rujna ove godine kroz zagrebačku je zračnu luku prošlo gotovo 878 tisuća putnika, pa je za očekivati da će do kraja godine Međunarodna zračna luka Zagreb prihvatiti i otpremiti do 1,2 milijuna putnika.


Zagreb je u rujnu imao 943 tone prevezenog tereta, što je 120 tona više u odnosu na isti mjesec prošle godine (823 tone).


bottom of page