top of page

U zagrebačkoj zračnoj luci u studenome manje od 170 tisuća putnika

Međunarodna zračna luka Zagreb objavila je svoju mjesečnu statistiku za studeni ove godine. Brojke su do kolovoza rasle iz mjeseca u mjesec, no od rujna su ponovno u padu.

Međunarodna zračna luka Zagreb treći mjesec zaredom bilježi pad broja putnika na mjesečnoj razini. Naime, brojke su u periodu od travnja do kolovoza rasle iz mjeseca u mjesec, no s dolaskom zimskog reda letenja taj je niz prekinut. Kontinuirani mjesečni rast zaustavljen je još u rujnu, no već je tada završena špica ljetne sezone i broj putnika se u svim hrvatskim zračnim lukama krenuo smanjivati, pa tako i u Zagrebu.


Prije svega se očekivalo da će zagrebačka zračna luka u rujnu ove godine prihvatiti i otpremiti veći broj putnika (s obzirom na to da je Ryanair tada pokrenuo niz novih linija), no očito je popunjenost zrakoplova bila razmjerno niska pa je izostao i značajniji broj putnika na mjesečnoj razini.

Ovog studenog kroz Zagreb je prošlo ukupno 164.278, što je čak 120 tisuća putnika više u odnosu na prošlogodišnji studeni, no valja napomenuti da je međunarodni promet tada bio vrlo slab, prije svega zahvaljujući lockdownu i vrlo restriktivnim putničkim mjerama u Europi, pa se veći broj putnika tada nije mogao ni očekivati. Podsjećamo, u studenome 2019. godine kroz Zagreb je prošlo 247.277 putnika, 83 tisuće više nego ove godine.


Zagrebačka je zračna luka od 01. siječnja do zadnjeg dana studenog ove godine prihvatila i otpremila 1.224.896 putnika, čime je premašen ukupni promet iz 2020. godine, no uspoređujući rezultate iz 2019. godine, Zagrebu nedostaje čak 2.2 milijuna putnika!


S obzirom na to da se u prosincu očekuje povećana potražnja na svim linijama, a osobito oko blagdana Božića i Nove godine, Zagreb može očekivati još dodatnih 150 tisuća putnika u posljednjem mjesecu godine, čime će godinu okončati s okvirno 1.4 milijuna putnika. Po prvi puta u povijesti zagrebačka zračna luka neće nositi titulu najprometnije u državi, tu će nagradu odnijeti Split!

bottom of page