U Splitu obilježena 30. obljetnica prvoga leta Croatia Airlinesa

Danas se navršila trideseta obljetnica prvoga putničkoga leta Croatia Airlinesa. Prvi komercijalni let pod oznakama hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika obavljen je 5. svibnja 1991. godine na liniji Zagreb – Split i predstavljao je uspostavu redovitoga zračnog prometa unutar Hrvatske i ostvarenje sna o hrvatskoj zrakoplovnoj kompaniji.

Photo: Croatia Airlines

U povodu tridesete obljetnice prvoga leta svi putnici na današnjem poslijepodnevnom letu Croatia Airlinesa OU652 Zagreb – Split nagrađeni su besplatnom povratnom kartom za letove nacionalnog avioprijevoznika u domaćem prometu, po njihovom izboru.

Nakon slijetanja zrakoplova Dash 8-Q400 (reg. oznake 9A-CQB) u splitskoj zračnoj luci održana je i prigodna svečanost na kojoj je Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, u ime tvrtke zahvalio svim putnicima na povjerenju u proteklih trideset godina i istaknuo kako će kvaliteta usluge i sigurnost letenja i dalje biti prioriteti u poslovanju kompanije.

Na letu kojim je obilježena 30. obljetnica prvog leta bilo je 63 putnika

Na mjestu gdje su prije tri desetljeća doputovali prvi putnici tvrtke, istaknuta je važnost hrvatskoga nacionalnog prijevoznika u prometnom i gospodarskom smislu: "Croatia Airlines redovitim domaćim letovima već 30 godina osigurava kontinuiranu prometnu povezanost hrvatskih gradova i regija, a mrežom međunarodnih letova putnicima istodobno pružamo cjelogodišnju povezanost sa svijetom. I u ovim izvanrednim okolnostima tvrtka ni u jednom trenutku nije prekinula letenje, čime je dodatno potvrdila da predstavlja strateški dio hrvatske prometne infrastrukture te da snažno pridonosi kvaliteti hrvatskoga turističkog proizvoda." rekao je Slaven Žabo.

U želji da korisnicima usluga još više približi letenje te da s njima zajednički obilježi tridesetu obljetnica prvoga komercijalnoga leta, Croatia Airlines od sutra, 6. svibnja do srijede, 12. svibnja provodi posebnu akciju u kojoj će putnicima biti ponuđeno 30 posto popusta prigodom kupnje aviokarata za letove u sva domaća i međunarodna odredišta tvrtke. Popust od 30 posto može se ostvariti prigodom kupnje karata, a odnosi se na putovanja započeta u lipnju, dok se povratak može realizirati do kraja ove godine. Uvjet za ostvarenje 30 posto popusta je upisivanje posebnog promo koda tijekom postupka rezervacije i kupnje aviokarata, kojeg ćemo objaviti sutra. Popust se odnosi na prevozninu, dok pristojbe zračnih luka i ostale naknade ostaju iste.


U priopćenju kompanije dalje navode sljedeće: Važno je naglasiti da Croatia Airlines tijekom ljetnih mjeseci planira dodatno širenje mreže letova iz Zagreba i jadranskih odredišta prema europskim metropolama, sukladno čemu bi se putnicima nudila putovanja u 18 europskih i 7 hrvatskih odredišta.

Iz Zagreba su planirani redoviti međunarodni letovi u 14 europskih odredišta - Amsterdam, Atenu, Beč, Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Kopenhagen, London, München, Pariz, Rim (via Split), Sarajevo, Skoplje i Zürich o čemu smo nedavno detaljno pisali.

Zračna luka Split tijekom ljetne sezone trebala bi biti povezana s ukupno 12 inozemnih odredišta. Novost su sezonski letovi na liniji Split – Prag, subotom, u razdoblju od kraja lipnja do sredine rujna, a povratne zrakoplovne karte na ovoj liniji dostupne su po promotivnoj cijeni već od 139 eura. Osim s Pragom, zrakoplovi Croatia Airlinesa trebali bi povezivati Split i s Bečom, Berlinom, Düsseldorfom, Frankfurtom, Kopenhagenom, Londonom, Lyonom, Münchenom, Parizom, Rimom i Zürichom.

Također, u planu su izravni letovi iz Dubrovnika u Atenu, Frankfurt, München, Pariz, Rim i Zürich te iz Rijeke u München.


Kako bi osigurala povezanost i snažno podržala turistički proizvod Republike Hrvatske, Croatia Airlines tijekom ljetne sezone na letovima iz europskih odredišta prema Hrvatskoj planira ponuditi više od 80.000 sjedala mjesečno, a u suradnji s mnogim turoperatorima predviđeno je i više od 200 čarter (izvanrednih) letova s tržišta Austrije, Italije, Irske, Izraela i Skandinavije.

Zračna povezanost unutar Hrvatske i nadalje će se osiguravati letovima u domaćem redovitom prometu između zračnih luka Zagreb, Split, Dubrovnik, Osijek, Zadar, Brač i Pula, u svakom trenutku i na svim letovima maksimalno brinući o sigurnosti putnika te pridržavajući se aktualnih epidemioloških mjera - stoji u prioćenju za medije hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika.