top of page

U razgovoru sa Slavenom Žabom, direktorom komercijalnih poslova Croatia Airlinesa

Donosimo vam kratki razgovor sa Slavenom Žabom, direktorom komercijalnih poslova Croatia Airlinesa. U nastavku možete pročitati osvrt na dosadašnji dio godine, realizaciju reda letenja u ovoj ljetnoj sezoni, domaće linije Croatia Airlinesa te angažman nacionalnog avioprijevoznika tijekom Europskoga nogometnog prvenstva u kojem je upravo Croatia Airlines bila službeni prijevoznik nacionalnoj A selekciji.

Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa

S obzirom na kontinuirane promjene mjera za putovanje između država, vjerujemo da je isto uvelike promijenilo način funkcioniranja brojnih odjela unutar kompanije, prije svega onih koji su u izravnom kontaktu s putnicima, ali i sektora koji se bavi upravljanjem mrežom i prihodima?

Tako je, od početka pandemije koronavirusa u kompaniji se svakodnevno prati epidemiološka situacija u svijetu kao i uvjeti za ulazak u pojedine države, ponajprije da bi se putnicima osiguralo nesmetano putovanje i smanjio rizik od eventualnih neugodnosti kao što je, primjerice, mogućnost da im se uskrati ulazak ili transfer kroz neku državu, odnosno dolazak u željeno odredište. Radi se o zahtjevnom poslu s obzirom na to da izravno letimo u mnoge europske države, a zasad nisu propisane jedinstvene epidemiološke mjere i vrlo se često mijenjaju od države do države.


S druge strane, navedene restriktivne mjere značajno utječu i na popunjenost zrakoplova na određenoj liniji pa se sukladno njima kontinuirano optimizira red letenja. U dosadašnjem dijelu godine postupno smo obnovili pojedine linije, koje su bile privremeno obustavljene zbog epidemioloških razloga, a na mnogima smo istodobno povećali broj tjednih letova.


Kakav je booking na linijama? Znamo da gotovo da više i ne postoji booking mjesecima unaprijed.

Dinamika bookinga tijekom pandemije koronavirusa značajno se promijenila, osobito na europskim tržištima. Konkretno, prisutan je trend kasnog bookinga, što je dakako izravna posljedica epidemiološke situacije na pojedinom tržištu i ograničenjima u protoku putnika.


Evidentno je da se tek nedavno počeo osjećati vrlo blagi oporavak tržišne potražnje, koja je usko vezana za normalizaciju protoka putnika i povratak povjerenja u zračni prijevoz, što izravno određuje poslovni ritam cjelokupnom zrakoplovnom sektoru, a jednako tako tako i nama u Croatia Airlinesu.

I s početkom 2021. godine kompanije su bile prisiljene reducirati red letenja zbog slabe potražnje. Razlog je očit, do prije mjesec dana još uvijek nije bilo jednostavno putovati van zemlje, čak ni između država članica EU. Kakav je postotak realizacije reda letenja?

Uz sve navedene okolnosti, u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine postotak realizacije reda letenja iznosi oko 52 posto uobičajenog broja letova u redovnim okolnostima. U tom razdoblju ukupno smo prevezli 36 posto manje putnika u odnosu na isto razdoblje lani.


Kako ste i spomenuli, blagi oporavak krenuo je u lipnju, kada su se države počele otvarati za turistička putovanja. Koliko ste putnika prevezli u prethodnom mjesecu?

U lipnju ove godine u našim smo zrakoplovima prevezli gotovo 66.000 putnika, što je 50 posto više u odnosu na isti mjesec lani, a istodobno za 71,5 posto manje u odnosu lipanj 2019. godine.

Photo: Croatia Airlines

Ušli smo u ljetnu sezonu, povećao se broj linija i tjednih operacija, što nam možete reći o ljetnom redu letenja?

Croatia Airlines i nadalje ostaje strateški važan dio hrvatske prometne infrastrukture te svakodnevno pridonosi održavanju prometne povezanosti hrvatskom gospodarstvu i građanima.


Kako bi osigurali povezanost i snažno podržali turistički proizvod Republike Hrvatske, tijekom ljetne sezone na letovima iz europskih odredišta prema Hrvatskoj planiramo ponuditi više od 80.000 sjedala mjesečno, a u suradnji s mnogim turoperatorima predviđeno je i više od 200 turističkih čarter (izvanrednih) letova s tržišta Austrije, Italije, Irske, Izraela i Skandinavije.


Dosad smo gotovo u cijelosti realizirali naše planove o dodatnom širenju mreže međunarodnih letova iz Zagreba i jadranskih odredišta tvrtke u europske metropole. Konkretno, u razdoblju od lipnja do rujna ove godine planirani su letovi iz Hrvatske u 18 europskih metropola, odnosno 19 zračnih luka u kojima se putnicima, zahvaljujući suradnji Croatia Airlinesa s partnerima iz udruge Star Alliance i drugim avioprijevoznicima, nude mogućnosti vezanih letova u odredišta diljem svijeta.


Zagreb je matični hub kompanije, prema kojim gradovima putnici mogu putovati direktno Croatia Airlinesom iz glavne hrvatske zračne luke?

Iz Zagreba, naše matične zračne luke, planirani su redoviti međunarodni letovi u 14 europskih odredišta: Amsterdam, Atenu, Beč, Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Kopenhagen, London, München, Pariz, Rim (via Split), Sarajevo, Skoplje i Zürich.

Osim Zagreba, značajan broj linija ima i Zračna luka Split koju od ovog ljeta povezujete s Pragom.

Zračnu luku Split tijekom ljetne sezone planiramo izravno povezivati s ukupno 12 međunarodnih odredišta. Novost su sezonski letovi na liniji Split - Prag na kojoj naši zrakoplovi lete od 27. lipnja, subotom, a povratne zrakoplovne karte su dostupne po promotivnoj cijeni od 139 eura. Osim toga, od lipnja putnicima nudimo i izravne međunarodne letove iz Splita u Frankfurt, München, Rim, Beč, Pariz, Zurich, Berlin, Düsseldorf, Kopenhagen, London i Lyon.

Linije Croatia Airlinesa iz Zračne luke Split

Dubrovnik i Rijeka, još dva hrvatska grada iz kojih Croatia Airlines prometuje na međunarodnim linijama. O kojim se linijama radi?

I Dubrovnik smo počeli snažnije povezivati s europskim odredištima, sukladno čemu smo već uveli izravne letove iz najjužnije hrvatske zračne luke u Atenu, Frankfurt, München, Pariz, Rim i Zürich.


Također, u početku lipnja smo obnovili i sezonske letove na liniji Rijeka - München koja sada prometuje tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i nedjeljom.


Moramo spomenuti i domaće letove. Croatia Airlines povezuje udaljene hrvatske regije, promet je obnovljen na svim domaćim linijama?

Tako je. Osim širenja međunarodne mreže letova, kao nacionalni avioprijevoznik nastavljamo osiguravati i zračnu povezanost hrvatskih gradova i regija svojim letovima u domaćem redovitom prometu u sklopu kojeg su planirani letovi između zračnih luka Zagreb, Split, Dubrovnik, Osijek, Zadar, Pula i Brač. Linije su već u prometu.


Konkretno, Split i Zagreb ćemo tijekom ljetne sezone izravno povezivati s 3 do 5 izravnih letova na dan, a slična dinamika letenja planirana je i na letovima između Zagreba i Dubrovnika.

Sinoć je završilo Europsko nogometno prvenstvo, za nas i nešto ranije, no zrakoplov tipa A319 (9A-CTN) bio je na raspolaganju reprezentaciji. Možete nam reći nešto više o tom projektu?

Kao službeni prijevoznik Hrvatskoga nogometnog saveza obavili smo četiri leta za našu A selekciju uoči i tijekom Europskog prvenstva. Letovi su obavljeni našim najvećim zrakoplovom tipa Airbus 319 sa 150 sjedala. Zrakoplov je bio baziran u Zračnoj luci Pula s obzirom na to da je reprezentacija bila smještena u Rovinju, pa im je, logično, to bio najbliži aerodrom.


Osim letova za reprezentaciju, u suradnji s turističkim agencijama obavili smo i četiri izvanredna (čarter) leta za Kopenhagen za utakmicu Hrvatska – Španjolska na kojima je ukupno prevezeno čak 600 navijača, a dio naših građana na utakmicu je stigao i našom redovnom linijom iz Zagreba u Kopenhagen.


Pretpostavljamo da se u kompaniji već kroje planovi za zimski red letenja?

Naravno, intenzivno radimo na planiranju prometa u zimskim mjesecima, no treba naglasiti da će realizacija ovisiti isključivo o tržišnoj potražnji koju već dulje vrijeme diktira globalna pandemija. Pratimo cjelokupnu situaciju i na vrijeme ćemo izaći u javnost s planiranim redom letenja za predstojeću zimu.

bottom of page