top of page

U glavni grad države članice EU i NATO-a pala letjelica iz Ukrajine!

Zvuči nevjerojatno no nažalost je točno, sinoć se na Jarunu u Zagrebu srušila letjelica (vrlo vjerojatno TU-141), prema posljednjim informacijama lansirana iz Ukrajine.

Apsurdna je činjenica da je objekt težak 6 tona iz područja pod ratom iz nepoznatog razloga (tehnički kvar ili krivo navođenje) prošao kroz zračni prostor Mađarske te ušao u zračni prostor Republike Hrvatske, te je isti na kraju ostao bez goriva i srušio se u blizini Jaruna u Zagrebu.


Dakle, objekt lansiran u ratu koji se vodi između Rusije i Ukrajine srušio se na tlo glavnog grada Republike Hrvatske, države članice Europske Unije i NATO saveza.


NATO, obrambeni savez koji, između ostalog, po svojoj osnovi štiti zračni prostor država članica, nije reagirao na objekt koji je gotovo 60 minuta putovao iznad Mađarske i Hrvatske, dvije članice NATO saveza.


Radi se o letjelici dugoj 14,33 metara, raspona krila 3,88 metara, te visine 2,44 metara. Ukupna težina letjelice iznosi 6.215 kg te joj je maksimalna brzina 1.100 km/h. Visina krstarenja je 6.000 metara. Letjelica je dizajnirana za potrebe izvidničkih misija (pa je dodatno opskrbljena kamerama i radarima), no zabilježeno je i korištenje ovih letjelica s naoružanjem.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, Robert Hranj, izjavio je sljedeće: "Hrvatska ima protuzračnu obranu, ona ima određena ograničenja. U planu je intenzivna modernizacija, to nam je broj jedan na listi prioriteta", rekao je.


Ministar Banožić tvrdi da sustav nije zakazao: "Mi smo letjelicu uočili radarima, ne znam koji ju je točno snimio. Mi imamo radarski sustav, on je umrežen, automatiziran i uvezen u sustav NATO-a. Još danas imamo sastanke pa ćemo vidjeti što se dogodilo u Mađarskoj. Imamo podatke o ruti, ali moramo provjeriti te podatke s drugim državama", rekao je.


"Za incident smo doznali nakon pada. Što bismo mogli napraviti u vremenu od sedam minuta, realno? Mi ćemo utvrditi od tih 7 minuta koliko je letjelica bila u naletu, a koliko u padu. Istraga koja ide u određenom pravcu ukazuje na određene zaključke. Pustimo sad to, idemo se baviti ovime što sada imamo. Sad su bitni obavještajni podaci, informacije iz Mađarske, Rumunjske...", rekao je Banožić.


Inače, NATO se o ovom događaju nije oglasio, a pitanje je u kojem će smjeru ići i gdje će tražiti izliku za ovakav događaj. Jedna od posljednjih objava na službenoj stranici Saveza nosi sljedeći naslov: "Spremnost i budnost Mađarske jača je nego ikad". Svega 24 sata kasnije kroz zračni prostor te zemlje "prošetala" se letjelica iz rata u Ukrajini, možda netko ipak nije budan?!

bottom of page