top of page

U 2021. na Braču 10 tisuća putnika

Bračka nam je zračna luka dostavila statistiku za 2021. godinu. U prethodnoj je godini kroz Zračnu luku Brač prošlo 10.004 putnika.

Kroz Zračnu luku Brač u 2021. godini je prošlo ukupno 10.044 putnika, što je 5.771 putnika više u odnosu na cijelu 2020. godinu (4.273). Većina spomenutih putnika kroz ovu je zračnu luku prošla u špici sezone, u razdoblju od početka srpnja do kraja rujna).


Zračna luka Brač kroz cijelu godinu, a osobito u ljetnim mjesecima, prihvaća i otprema značajan broj zrakoplova iz generalne (business) avijacije, no u ljetnom redu letenja 2021. godine Croatia Airlines u sklopu hrvatskog PSO programa povezivala je Brač sa Zagrebom dva puta tjedno, svakog utorka i subote. S obzirom na to da je natječaj za novo četverogodišnje razdoblje PSO programa u tijeku, Zagreb i Brač bit će povezani redovnom linijom i u ljetnom redu letenja 2022. godine, no tko će prometovati na ovoj liniji doznat ćemo po okončanju samog natječaja, u narednim mjesecima.


Osim Zagreba, hrvatski je nacionalni avioprijevoznik prošlog ljeta iz Brača prometovao i na charter linijama prema Linzu, Grazu i Bratislavi. Prijevoznici poput Luxaira i belgijskog TUI-a u prošloj se sezoni nisu vratili u bračku zračnu luku. Njemački je Sundair u proljeće 2021. godine najavio redovne charter letove prema Braču iz Berlina i Dusseldorfa, no do početka ljetne sezone ove su operacije otkazane.

Iako se Uprava zračne luke nadala da će u 2021. godini Brač imati barem 70% putničkog prometa iz 2019. godine (23.777), to se nije dogodilo, no vjerojatno bi da Sundair nije otkazao svoje letove iz Berlina i Dusseldorfa na kojima su bili planirani zrakoplovi tipa A319.


Što se tiče ljetne sezone 2022., u prometu će sigurno biti već spomenuta linija između Zagreba i Brača, a s obzirom na to da se nadolazećeg ljeta očekuje daljnji oporavak turističkih dolazaka u Hrvatsku, za očekivati je i nastavak charter operacija koje su u prometu bile i 2021. godine.

Brač trenutno ima jednu novu najavu za predstojeću ljetnu sezonu. Talijanski SkyAlps planira prometovati dva puta tjedno, ponedjeljkom i subotom, između Brača i Bolzana, u razdoblju od 16. svibnja do 24. rujna 2022. sa zrakoplovima tipa DashQ400. Radi se o avioprijevozniku koji je s operacijama započeo sredinom 2021. godine te svoju bazu ima upravo u Bolzanu. Ovaj bi avioprijevoznik svakog ponedjeljka trebao obavljati i letove između Innsbrucka i Brača, no s obzirom na to da se radi o charter operacijama, još uvijek je prerano za zaključiti hoće li se isti materijalizirati, što prije svega ovisi o tour operatoru i njegovoj uspješnosti prodaje turističkih aranžmana.


Ovog smo ljeta putovali na domaćoj liniji između Zagreba i Brača, naš trip report možete pročitati OVDJE.


S bračkom statistikom, objavili smo ukupne brojke putnika iz 7 hrvatskih zračnih luka, još čekamo podatke iz Zračne luke Rijeka. Uzimajući okvirnu brojku putnika u riječkoj zračnoj luci u prosincu 2021. godine, možemo reći da je kroz sve hrvatske zračne luke u 2021. godini prošlo više od 4.771.000 putnika. U 2020. hrvatske su zračne luke imale 2.122.032 putnika, a rekordne 2019. čak 11.376.915 putnika.

bottom of page