top of page

Turski gigant preuzeo zemaljske usluge u zagrebačkoj zračnoj luci

Poznata turska kompanija specijalizirana za prihvat putnika, tereta i zrakoplova (eng. ground handling), postala je vlasnik tvrtke MZLZ - Zemaljske usluge d.o.o., kompanije koja je do sada obavljala posao zemaljskih usluga u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb.

Photo: Havas Ground Handling Co.

10. veljače ove godine turska kompanija specijalizirana za zemaljske usluge postala je vlasnik tvrtke MZLZ Zemaljske usluge d.o.o., kompanije koja je do sada obavljala sve poslove vezane uz prihvat i otpremu putnika, tereta i zrakoplova u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Time je zagrebačka zračna luka postala 31. u kojoj poslove zemaljske usluge obavlja Havaş. Uz zračne luke u Turskoj, Havaş upravlja prihvatom i otpremom u Rigi, a od 10. veljače i u Zagrebu.


Potpisom ugovora Havaş je preuzeo prihvat i otpremu putnika tereta i pošte, sve poslove na rampi, uslugu supervizije, usluge vezane uz operacije zrakoplova te load control u Zagrebu.

Generalni menadžer Havaşa, Mete Erna, izjavio je sljedeće: "Kontinuirano se fokusiramo na razvoj operacija kroz inovacije, trudeći se pritom pružiti maksimalno kvalitetnu uslugu našim partnerima, avioprijevoznicima. Otprilike 30 avioprijevoznika redovno prometuje prema Zagrebu, a radi se o glavnoj zračnoj luci Hrvatske, globalno poznate turističke zemlje. Preuzimanjem usluga prihvata i otpreme u zagrebačkoj zračnoj luci povećat ćemo kvalitetu usluge te nastaviti ulagati u zemaljske usluge, na korist putnika i avioprijevoznika u Zagrebu."

Havaş će uslugu prihvata i otpreme putnika, tereta i pošte u Zagrebu pružati s otprilike 500 zaposlenika te uz potporu 176 motornih vozila. Zagrebačka zračna luka ima ISAGO certifikat izdan od strane IATA-e (Air Transport Association).


U 2019. godini, Zagreb je imao 3 milijuna 435 tisuća putnika te 45 tisuća letova, te oko 13 tisuća tona tereta. Zbog utjecaja globalne pandemije putnički je promet u 2021. godini bio na 41% prometa iz rekordne 2019. godine. Konzorcij TAV Airports i ADP grupe ima pravo upravljanja zagrebačkom zračnom lukom do 2042. godine.


Dolazak ovog turskog pružatelja zemaljskih usluga u zagrebačku zračnu luku među strukom se spominje još od ljeta 2019. godine, no preuzimanje je očito odgođeno zbog izbijanja globalne pandemije.

bottom of page