top of page

Turska

Updated: Aug 24, 2021

Republika Turska je od 1. srpnja 2021. ukinula stroge mjere protiv koronavirusa koje su bile na snazi do 30. lipnja 2021.


Do daljnjega je obavezno nošenje zaštitne maske na svim javnim mjestima i održavanje socijalne distance te je na snazi i zabrana pušenja na ulicama i na stanicama javnog prijevoza kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.


Prema najnovijim klasifikacijama, svaka od 81 turskih pokrajina podijeljena je u četiri razine ovisno o riziku od COVID-19. Pokrajine su označene bojama s niskim (plava), srednjim (žuta), visokim (narančasta) ili vrlo visokim rizikom (crvena), a prema kriterijima ocjenjivanja opasnosti od COVID-19 (što uključuje ukupan broj slučajeva i stope cijepljenja). Karta Republike Turske koja ilustrira ove četiri razine dostupna je preko web stranica turskog Ministarstva zdravstva. Te stranice se redovito ažuriraju i trebali biste provjeriti status željenog odredišta prije Vašeg putovanja.


Sve buduće korone mjere ovise o trenutnoj epidemiološkoj situaciji koja će diktirati brzinu ublažavanja ili pooštravanja preventivnih mjera oko sprečavanja širenja koronavirusa.


U razdoblju od 1. lipnja 2021. do daljnjega na snazi su vladine mjere prema kojima putnici (uključujući hrvatske državljane starije od šest godina) koji ulaze u Republiku Tursku preko zračnih luka, morskim i kopnenim putem, moraju predočiti negativni nalaz PRC testa koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz).


Ukoliko osoba ima potvrdu o cijepljenju protiv COVID-19 obavljeno prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice (od dana primitka druge doze ili 14 dana od primanja jednokratnog cjepiva), ta osoba će moći ući u Republiku Tursku bez potrebe za dodatnim testiranjima na SARS-CoV-2 i neće biti podložna samoizolaciji.


Ako je osoba preboljela COVID-19 unatrag posljednjih šest mjeseci i ima liječničku potvrdu o preboljenoj bolesti, za tu osobu također vrijedi izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa.


Izuzetak su zrakoplovna posada te putnici u tranzitu/transferu preko te zemlje za koje nije obavezan PCR test niti je predviđena karantena. Iznimno, PCR test na SARS-CoV-2 ne moraju obaviti niti vozači kamiona i pomorci koji obavljaju poslove usluga kopnenog i morskog prijevoza.


Putnicima u tranzitu, kojima putovnica vrijedi manje od šest mjeseci neće biti dopušteno napustiti tranzitna područja zračne luke radi testiranja na COVID-19. Putnici koji ne mogu izaći iz tranzitnog područja i zahtijevaju testiranje na COVID-19, mogu to zatražiti na pultu za informacije o tranzitnom području.


Putnicima koji dolaze iz Velike Britanije, Irana, Egipta ili Singapura bit će potreban negativan PCR test koji je napravljen unutar 72 sata prije dolaska u Republiku Tursku. Putnicima iz Bangladeša, Brazila, Južne Afrike, Indije, Nepala i Šri Lanke do daljnjeg je zabranjen ulazak u Republiku Tursku. No, putnici koji putuju iz ovih zemalja mogu proći bez ulaska u Republiku Tursku. Putnici koji u Republiku Tursku dolaze iz druge zemlje, ali su u posljednjih 14 dana bili u Bangladešu, Brazilu, Južnoj Africi, Indiji, Nepalu ili Šri Lanki, moraju imati sa sobom negativan PCR test koji je napravljen najkasnije 72 sata prije dolaska i moraju biti stavljeni u karantenu 14 dana u karanteni (u objektima koje osiguravaju turske vlasti). Ako mu je PCR test negativan nakon 14 dana putnik može napustiti karantenu. Ako je nalaz pozitivan morat će se izolirati na daljnjih 14 dana.


Za putnike bez negativnog rezultata PCR testa na turskom graničnom prijelazu koji ulaze u zemlju morskim i kopnenim putem bit će osiguran smještaj u karanteni, tj. bit će im određena samoizolacija na prijavljenoj adresi boravka u Republici Turskoj (rezervirani ili privatni smještaj). Oni putnici koji nemaju gdje odsjesti u Republici Turskoj bit će smješteni u četrnaestodnevnu karantenu u objektu kojeg odredi Ministarstvo zdravstva Republike Turske. U tom slučaju, desetog dana karantene putnici će biti ponovno testirani na koronavirus i ukinut će se karantena samo za one putnike čiji su rezultati PCR testa negativni. Osobe koje su bile u karanteni imaju obvezu ispuniti formular „COVID-19 Patient/Contact Monitoring (Quarantine) Information Care Form“ te će se njihovi podaci čuvati 30 dana i bit će pohranjeni u zdravstveni sustav HSYS („Public Health Management System“).


Od 15. ožujka 2021. uvedena je i obveza popunjavanja putnog obrasca „Traveler Entry Form“ (dostupan na poveznici http://register.health.gov.tr) kojeg je potrebno ispuniti u roku od 72 sati prije ulaska u zemlju (ne odnosi se na putnike u tranzitu) i na osnovu tih informacija bit će Vam određen tzv. HES kod („Hayat Eve Sigar“) koji je potreban za ulaz u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre. U tom kontekstu, preporuka za sve putnike je da prije putovanja prethodno provjere s nadležnom zrakoplovnom kompanijom oko svih detalja u vezi reda letenja i nacionalnih mjera za suzbijanje korona virusa te uvjeta ulaska u državu u koju putuju.


Vlada Republike Turske redovno ažurira popis zdravstvenih institucija koje provode testove COVID-19. Strani državljani koje žele tranzitirati kroz zračne luke u Republici Turskoj na domaći turski let neće morati imati sa sobom tzv. HES kod, osim ako je putnik turski državljanin ili ima prebivalište u toj zemlji te trajanje između dva leta prelazi 12 sati.

PCR testiranje dostupno je i u zračnoj luci Istanbul (otvoreno 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu i nalazi se ispred ulaza 14, „Dolasci“). PCR test košta 250 TL ili oko 25 EUR za sve uzraste. U zračnu luku Istanbul morate stići najmanje 6 sati prije leta s važećom kartom i važećom putovnicom, a rezultati testiranja dobiju se u roku od pet sati. PCR testiranje od nedavno je dostupno i u zračnoj luci Ankara Esenboğa za istu cijenu kao i u Istanbulu (otvoreno 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu i nalazi se unutar terminala za međunarodne polaske, pored kontrolne točke, u prizemlju zgrade). U zračnu luku Ankara morate stići najmanje 7 sati prije leta s važećom kartom i važećom putovnicom i rezultati ispitivanja mogu se dobiti u roku od šest sati. Putnicima u tranzitu, koji imaju putovnice s rokom valjanosti kraćim od šest mjeseci, neće biti dozvoljeno napuštanje zračnih luka kroz tranzitna područja kako bi dobili COVID-19 test. Putnici koji ne mogu izaći iz tranzitnog područja i trebaju COVID-19 test mogu ga zatražiti na informacijskom pultu tranzitnog područja.

bottom of page