top of page

Trebamo li nacionalnu aviokompaniju?

Ljetni red letenja u primjeni je od kraja ožujka, no prava sezona zapravo traje od početka lipnja do sredine rujna. U tom periodu hrvatske su zračne luke povezane s brojnim odredištima u Europi.

photo: croatiaairlines.com

Iako smo na početku lipnja, zračne luke na obali imaju promet niži od onog u siječnju, no to bi se uskoro trebalo promijeniti. Naime, Europska je unija najavila otvaranje granica država članica od 15. lipnja, čime će se omogućiti ponovno pokretanje zračnih linija. Aviokompanije su trenutno demotivirane (osim slabom potražnjom) specifičnim restrikcijama pojedinih država članica pa je trenutno uvođenje međunarodnih linija sa strane aviokompanija neisplativo.


Ako će se granice između država članica EU otvoriti od spomenutog datuma, vrlo je jasno da će aviokompanije reagirati ponovnim podizanjem svoje flote u zrak, prije svega na linijama koje postoje već godinama, prepoznate su među putnicima i uz to povezuju regije koje imaju potražnju u vidu turizma, dijaspore, business putnika i sl.


Sve zemlje članice EU (pa i šire) shvatile su ovoj krizi koliko je bitno imati nacionalnu aviokompaniju. Primjer koji možemo izdvojiti je onaj susjedne Slovenije, koja nakon bankrota Adrie nema nacionalnog prijevoznika i zračni promet ovisi isključivo o odlukama aviokompanija iz drugih zemalja. One će pokretati svoje linije prema Ljubljani samo u jednom slučaju - kada za to bude ekonomske opravdanosti.


Ako ćemo gledati samo tržište odnosno isplativost jedne aviokompanije, u tom smislu mogli bi reći kako ni Croatia Airlines nije potrebna Hrvatskoj. Realno, kompanija je gubitaš već godinama pa to onda znači da ju je bolje prodati ili pustiti da ode u ropotarnicu povijesti? Zapravo i nije. Ova je kriza to još jednom potvrdila. Naime, da Hrvatska nema svoju nacionalnu aviokompaniju, vlada bi bila, u najjačem trenutku pandemije, prisiljena plaćati drugim aviokompanijama obavljanje repatrijacijskih letova kako bi njeni građani uspjeli doći natrag u domovinu. Što je učinila Croatia Airlines u suradnji sa ZL Zagreb i nadležnim ministarstvom? Vrlo dobru stvar - ostavili su Zračnu luku Zagreb otvorenom za komercijalni promet (kada su sve velike zračne luke u susjedstvu bile zatvorene, poput one u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu i drugim gradovima) i poticali su Croatia Airlines da dnevno leti za Frankfurt čime je omogućena kontinuirana repatrijacija hrvatskih državljana, kao i strancima koji se zatekli u Hrvatsku povratak u njihove matične zemlje. Druge su vlade plaćale aviokompanije da obave repatrijacijske letove a radi se o velikim financijskim izdacima. Naravno, nedvojbeno je kako je Croatia Airlines stvarala gubitke obavljanjem ovog leta, no zasigurno su troškovi manji u odnosu da se išlo na drugu opciju i plaćanje stranim kompanijama obavljanje repatrijacijskih letova.

Druga prednost nacionalne aviokompanije jest činjenica da će ona moći reagirati brzo i efikasno (barem bi u teoriji trebala) na ponovni rast potražnje. Croatia Airlines drži Zagreb kao svoje središte, no u ljetnim mjesecima leti na direktnim letovima prema europskim odredištima i iz obalnih zračnih luka. U njima, već godinama, gubi udio u prijevozu putnika, što i ne čudi s obzirom na to da su domaće obalne zračne luke u ljetnim mjesecima prepune niskobudžetnih aviokompanija s kojima se Croatia Airlines jednostavno ne može boriti na tržištu. Takav sistem zasigurno nije dobar za kompaniju, disperzija kapaciteta zaustavlja razvoj Zagreba kao njenog huba, no kompanija mora zaraditi što više u ljetnim mjesecima kako bi mogla pokriti poslovanje kroz cijelu godinu. Nažalost, to joj ne polazi za rukom i gubitaš je već godinama.


Croatia Airlines ovo će ljeto u suradnji s nadležnim ministarstvom, nacionalnom turističkom zajednicom, kao i lokalnima, hotelijerima i tour operatorima organizirati letove iz tradicionalnih turističkih destinacija prema zračnim lukama na hrvatskoj obali. Do tog trenutka, kompanija će ponovno uspostavljati međunarodne linije iz i prema Zagrebu uz mogućnost konekcija prema obali. Jasno, potražnja će ove godine biti slabija nego ikad, no ako se brojne druge aviokompanije koje su inače prometovale prema hrvatskim zračnim lukama odluče to ne činiti ove godine, Croatia Airlines mogla bi imati primat na tržištu. Ako sezona 2021. ponovno bude na razini iz 2019. godine, strane će se kompanije vratiti u Hrvatsku i ponovno uzimati veliki dio “kolača” hrvatskoj nacionalnoj aviokompaniji, no prostora za razvoj ima, pitanje je postoji li volje, prvenstveno one političke, s obzirom na to da je CA u većinskom vlasništvu RH.

U samoj špici sezone gotovo je sigurno da će Croatia Airlines letjeti iz Splita prema Frankfurtu i Münchenu, kao i iz Dubrovnika, Pule i Zadra prema Frankfurtu. Moguće je da će Croatia Airlines ponovno pokrenuti i liniju Rijeka - München, s obzirom na to da je kompanija članica Star Alliance udruženja a upravo su München i Frankfurt hubovi ove alijanse.

Kompanija je u prošlosti radila i veliki broj charter letova, no i taj je udio prometa ozbiljno smanjen. Kakva god bila ova sezona, kompanija će zasigurno imati priliku odraditi više charter letova nego što je to činila posljednjih godina, naravno, samo ako će u suradnji sa spomenutim tijelima postići dogovore te ako će na tržištu biti adekvatne potražnje za Hrvatskom, što ne bi trebalo biti upitno, osobito od kolovoza ove godine.


Možemo zaključiti kako je Hrvatskoj svakako potrebna nacionalna aviokompanija. Opravdavaju to brojke - kroz hrvatske je zračne luke u 2019. godini prošlo preko 11 milijuna putnika. Poznata svjetska turistička destinacija zaslužuje imati nacionalnu aviokompaniju , no ne u ovom obliku, kompanija mora pronaći novi business model i novog partnera/vlasnika. Time budućnost kompanije ne bi trebala biti upitna, što trenutno nije slučaj.

bottom of page