top of page

Treba li pilot ključeve za ulazak u zrakoplov i pokretanje motora?

Kao što smo već više puta isticali u našim člancima, sigurnost putnika i zrakoplova je jedno od temeljnih načela u zrakoplovstvu. U današnje vrijeme ključeve i lozinke koristimo kako bi pristupili gotovo svugdje, primjerice zgradi, stanu, kući, automobilu, biciklu, poslovnom prostoru, bankomatu, i tako dalje. Dakle, kao logičan zaključak nameće se i kako zrakoplovi imaju ne samo ključeve već i dodatne lozinke i zaštitne mehanizme, budući da se tu radi o iznimno skupim predmetima čija bi zloupotreba mogla dovesti kako do materijalne štete, tako i do ugroze ljudskih života.

Photo: iStockphoto

Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan, stoga ćemo kroz nekoliko primjera zrakoplova kako bi pokazali kad je ključ potreban, a kad nije i koje sve to sigurnosne mjere moraju biti zadovoljene.


Jedrilice

Photo: Alexander Schleicher

Jedrilice kao tip zrakoplova u pravilu se nalaze parkirane ili u garažama ili u unutar za to namijenjenih transportnih prikolica. Budući da se u pravilu nalaze unutar objekata koji već imaju sigurnosnu zaštitu za ulazak u jedrilicu u većini slučajeva nije potreban ključ već pilot ulazi tako što vrata otvori pomoću ručke, tako što provuče ruku kroz otvor na prozoru pilotske kabine. Također, kako jedrilice nemaju pogonski motor, tako i nemaju ključ za pokretanje motora.


Laki putnički zrakoplov

Photo: Isabel Goyer

Kao drugi primjer uzeli smo zrakoplov Cessna 172 kao jedan veoma popularan zrakoplov koji se najčešće koristi u svrhu školovanja pilota. Cessna 172 je jednomotorni zrakoplov koji je svoj prvi let zabilježio davne 1955. godine. Ovaj zrakoplov možemo susresti kako u većim zračnim lukama, tako i na manjim sportskim aerodromima. Budući da je često parkiran na površinama različitog stupnja sigurnosti koje su dostupne većem broju ljudi, ovaj zrakoplov ima i ključanicu na vratima kako bi se spriječilo potencijalne kradljivce u njihovom naumu. Ključ kod zrakoplova Cessna 172, osim što otključava i zaključava vrata, služi i za pokretanje motora, budući da većina zrakoplova općeg zrakoplovstva, odnosno generalne avijacije ima električni pokretač motora, slično kao i automobili.


Poslovni zrakoplovi

Photo: Textron Aviation

Cessna Citation zrakoplove uzet ćemo kao primjer za poslovne zrakoplove. Naime, modeli linije Cessna Citation predstavljaju najveću flotu poslovnih zrakoplova, svoj prvi let zabilježili su 1972. godine. Kao i kod lakih putničkih zrakoplova i u ovoj kategoriji u pravilu postoji ključ koji je namijenjen otključavanju i zaključavanju vrata kako bi se pristupilo stepenicama zrakoplova. Također, ključ se koristi i za određene teretne prostore. No, ključ se u pravilu ne koristi za pokretanje motora zrakoplova, odnosno neki poslovni zrakoplovi imaju ključ koji se koristi za pokretanje električnog sustava kao dodatni sustav zaštite.


Komercijalni putnički zrakoplovi

Photo: COMAC

Ovo je vjerojatno svima najpoznatija kategorija zrakoplova koju ste najčešće imali priliku sresti i koristiti kao putnici. Kod ovakvih zrakoplova postoje posebne procedure otvaranja i zatvaranja vrata koje mogu varirati ovisno o modelu zrakoplova i internim procedurama samih zrakoplovnih prijevoznika, no u nijednom slučaju se ne koriste ključevi za otključavanje i zaključavanje vrata. Također, ključevi nisu potrebni ni za pokretanje motora zrakoplova. Kako bi vam napisano bolje približili u nastavku pogledajte i dva videa koja će vam pobliže dočarati kako se otvaraju vrata ovakvih zrakoplova i kako se uključuju motori navedenih zrakoplova.


Procedura otvaranja vrata:

Procedura pokretanja zrakoplova:


Zbog svega navedenog mogli biste se zapitati kako se komercijalni putnički zrakoplovi mogu samo tako otvoriti i pokrenuti bez ijednog ključa? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan, a to je da se takvi zrakoplovi nalaze parkirani unutar prostora s izrazito visokom razinom sigurnosti. Područje stajanki u zračnim lukama nalazi se pod konstantnim nadzorom sigurnosnih kamera te sigurnosnog osoblja. Bitno je i napomenuti kako zaposlenici zračnih luka i predstavnici ostalih tvrtki prolaze dodatne sigurnosne provjere te kako postoje brojne kontrolne točke pri kretanju na samom području zračne luke. Također, u određenim slučajevima se koriste i posebni numerirani pečati u obliku samoljepljivih naljepnica koje se koriste kao dodatan osigurač za otkrivanje neovlaštenog ulaska u zrakoplov.


Kao što vidite ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje trebaju i pilotu ključevi kako bi ušao u zrakoplov i pokrenuo motor. Možemo zaključiti kako komercijalni putnički zrakoplovi ne trebaju ključeve za otključavanje vrata i pokretanje motora, budući da se nalaze unutar područja s visokim stupnjem osiguranje. S druge strane, manji zrakoplovi koji se često nalaze parkirani i na otvorenima područjima s nižim stupnjem sigurnosti u pravilu imaju ključeve za otključavanje vrata dok neki imaju i dodatne mehanizme zaštite poput nemogućnosti pokretanja motora zrakoplova bez ključa.

bottom of page