top of page

Trade Air odradio jedan od najdužih letova

Updated: Apr 12, 2020

Hrvatska privatna aviokompanija, Trade Air, odletila je sa svojim zrakoplovom Airbus A320 (reg. 9A-BTH) iz Zagreba u Kinu, gdje je ukrcala medicinsku opremu po narudžbi slovenske vlade, te iz Kine prevezla teret u Ljubljanu.

Photo: jetphotos.com

Kako bi ovo bilo moguće, 9A-BTH imao je nekoliko zaustavljanja po putu. Domet zrakoplova tipa A320 jednostavno nije dovoljan za prijeći toliki put u jednom letu.


Zrakoplov je iz zagrebačke zračne luke poletio u srijedu, 08.04. u 6 sati ujutro te je nakon 6 sati i 20 minuta sletio u Almaty, najveći grad Kazahstana.

Nakon odmora posade, idućeg je dana nastavljen put prema Kini, koji je trajao dodatnih 5 sati leta. Zrakoplov je zatim sletio u grad Qingdao, na obalu Žutog mora.


9A-BTH zatim je krenuo natrag prema Ljubljani s medicinskom opremom naručenom od strane Republike Slovenije. Let do Ljubljane imao je dva zaustavljanja.


Prvo je odrađen leg Qingdao – Almaty koji je trajao 5 sati i 44 minuta. U Almatyu je ponovno odrađeno noćenje nužno zbog odmora posade.

Dan kasnije zrakoplov je poletio iz Almatyja prema Aktobeu. Trade Air je za 2 sata i 30 minuta preletio zračni prostor Kazahstana.

Posljednji leg Aktobe – Ljubljana trajao je 4 sata i 30 minuta, a zrakoplov je u LJU sletio u 22:15 sati. Ukupno trajanje leta u povratku prema Sloveniji bilo je 12 sati, bez vremena provedenog na zemlji prilikom zaustavljanja.


Nakon iskrcaja tereta, 19 godina star A320 vratio se u svoju matičnu zračnu luku (ZAG), za što mu je trebalo 20 minuta leta iz slovenskog glavnog grada.


Zbog globalne krize prouzročene korona virusom aviokompanije odrađuju letove koji inače nisu dio njihovih standardnih mreža destinacija, Austrian tako leti u Australiju i na Novi Zeland, Air Serbia u Kinu i na istočnu obalu SAD-a, KLM, Lufthansa i Swiss također lete u Australiju, no ovi se letovi uglavnom odnose na povratak njihovih državljana u matičnu zemlju.


Croatia Airlines je također sa svojim zrakoplovom A320 odradila dva cargo leta prema Abu Dhabiju, a jučer je upravo iz tog grada u Zagreb sletio B787-10 Etihad Airwaysa s 20 tona medicinske opreme. Ujedno je to bio i prvi dolazak ovog tipa zrakoplova u Republiku Hrvatsku.


Pogledajte video poljetanja ovog posebnog zrakoplova iz Zagreba, snimio ga je naš partner Fire2Hr.

U svakom slučaju, Trade Airov let iz Zagreba u Kinu te povratak u Ljubljanu ostat će zabilježen kao jedan od najduljih letova neke hrvatske aviokompanije. Nije najdulji jer znamo da je upravo ova kompanija u studenome 2007. godine odletjela iz Zagreba u daleku Australiju sa zrakoplovom tipa Fokker 100.

bottom of page