Trade Air bazirao zrakoplov u Afriku

Hrvatski privatni avioprijevoznik specijaliziran za charter i ACMI najam zrakoplova danas je, 12. prosinca, pozicionirao svoj zrakoplov tipa A320 iz Ljubljane u Lagos, najveći grad Nigerije.

Zrakoplov tipa A320 registarske oznake 9A-BTH danas je u 12 sati i 15 minuta poletio iz ljubljanske zračne luke u svoju novu privremenu bazu, u Zračnu luku Lagos (Murtala Muhammed International Airport) u Nigeriji. Radi se o udaljenosti od 4.500 kilometara koju Airbus A320 prijeđe za otprilike 5 sati.


Naime, Trade Air je potpisao ACMI ugovor s klijentom u Nigeriji te će jedan zrakoplov iz flote ovog hrvatskog avioprijevoznika biti baziran u Lagosu, odakle će za potrebe naručioca letjeti na redovnim linijama u Nigeriji. Osim Trade Aira, još su dva europska avioprijevoznika trenutno bazirana u istom gradu.

Potražnja za ACMI najmom zrakoplova je s početkom globalne pandemije doslovno nestala pa su se brojni operatori okrenuli charter najmu. S obzirom na sezonalnost, u zimskim mjesecima manja je potražnja za ad-hoc charter letovima, pa je Trade Air napravio odličan potez i jedan zrakoplov (ACMI, kao što sama kratica kaže, ide i najam posade, osiguranja i održavanja), iznajmio klijentu do proljeća sljedeće godine.


Od 5 zrakoplova (3 A320, 1 A319 te 1 F100) u floti Trade Aira, dva su bazirana u Prištini za potrebe MyWingsa, jedan je baziran u Podgorici za potrebe Air Montenegro, jedan je u Ljubljani za potrebe slovenskih touroperatora, a jedan je od danas u ACMI najmu u Nigeriji.


Sredina je prosinca, svi zrakoplovi ovog avioprijevoznika imaju angažman, čestitke!