top of page

Sve više aviokompanija ukida maske na svojim letovima

U posljednje vrijeme sve više aviokompanija revidiraju svoja COVID-19 pravila. Vidjeli smo kako je Jet2 već ranije najavio ukidanje maski na svojim letovima, a potom je i CEO irskog niskotarifnog avioprijevoznika najavio ukidanje obveze nošenja zaštitnih maski na letovima Ryanaira. Popis aviokompanija koje najavljuju ukidanje maski na svojim letovima postaje sve duži.

Kako javljaju nizozemski mediji, od 23. ožujka nizozemska vlada je najavila znatno popuštanje mjera u svakodnevnom životu. Između ostaloga najavili su ukidanje obveze nošenja maski u javnom prijevozu, no kako tvrde obveza nošenja maski bi trebala ostati na snazi u zračnim lukama i zrakoplovima u skladu sa smjernicama Europske unije.


Na takvu najavu nizozemske vlade kako obveza nošenja maski ostaje u zrakoplovima su prilično ljuto reagirale aviokompanije. NH Nieuws navodi kako su Nizozemski nacionalni avioprijevoznik KLM i tvrtka kćer Transavia potvrdili kako od 23. ožujka više neće provoditi pravilo o obveznom nošenju maski u svojim zrakoplovima.


Uz KLM i Transaviu, charter prijevoznici TUI i Corendon su također odlučili kako od svojih putnika neće više tražiti da nose maske na njihovim letovima.


Osim nizozemskih aviokompanija, na popisu aviokompanija koje više neće zahtijevati od svojih putnika nošenje maski našli su se i britanski avioprijevoznici.

Britanski mediji javljaju kako British Airways, Virgin Atlantic i zračna luka Heathrow slijede vladine smjernice za Englesku i Sjevernu Irsku, gdje je uklonjena zakonska obveza nošenja maske za lice u javnom prijevozu i u zatvorenim prostorima te stoga isto neće zahtijevati od svojih putnika. Maske su i dalje obvezne u javnom prijevozu u Škotskoj i Walesu.


Na razini Ujedinjenog Kraljevstva najavljeno je daljnje popuštanje mjera za putnike. Sukladno informacijama dostupnim na vladinim stranicama, od petka 18. ožujka u 4 sata ujutro ukidaju se sva ograničenja putovanja u vezi s COVID-19, uključujući obrazac za lociranje putnika (Passenger Locator Form) za dolaske u Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i obveza testiranja za sve putnike neovisno o statusu cijepljenja.

Vjerujemo kako će dolaskom toplijih dana sve više popuštati COVID-19 restrikcije u EU te će sve veći broj aviokompanija revidirati svoja pravila letenja. Naravno, kako biste bili spremni na let i izbjegli neugodnosti savjetujemo da se uvijek dobro informirate na službenim stranicama države gdje putuje, uključujući i stranice aviokompanije s kojom putujete.

bottom of page