top of page

Svako istraživanje u zračnom prometu mora biti provedeno na valjanom uzorku!

Prema istraživanju njemačke internet platforme za putovanja željeznicom, autobusom i zrakoplovom (OMNIO) zagrebačka je zračna luka smještena na začelje liste među 30 zračnih luka u glavnim europskim gradovima.

Photo: MZLZ / Josip Skof

Nijemci su ocjenjivali zračne luke u 30 glavnih gradova Europe, uspoređujući ih u nekoliko kategorija odnosno usluga koje iste nude, poput dostupnosti odnosno povezanosti s centrom grada kojem zračna luka gravitira, opremljenosti iste, sadržaja za slobodno vrijeme prije samog putovanja i razine stresa koja se odnosi na broj dnevnih putnika u zračnoj luci i postotak otkazanih letova.


S obzirom na to da spomenuto istraživanje nije provedeno među stvarnim putnicima (anketirani nisu morali predočiti ni boarding pass ni kartu da su putovali iz neke od 30 spomenutih zračnih luka), već je istraživanje provedeno online, rezultati su više nego upitni.


2020. godina svakako ne može biti mjerodavna s obzirom na to da je postotak otkazanih letova i dostupnih usluga u zračnim lukama limitiran sukladno epidemiološkim mjerama koje su na snazi, no činjenica jest da ni u 2019. kao ni u 2018. godini Zračna luka Zagreb nije bilježila značajan broj otkazanih letova. Neregularnosti poput otkazivanja i kašnjenja letova nisu iznimka za ni jednu zračnu luku (dapače, radi se o neregularnostima koje su sastavni dio zračnog prometa), pa tako ni zagrebačku, no u prethodne dvije godine kompanije nisu otkazivale letove prema ili iz Zagreba iz ekonomskih razloga odnosno loše popunjenosti zrakoplova. 2020. godina i globalna pandemija su nešto što ne možemo uzeti u obzir, otkazanih letova ima na tisuće diljem Europe i svijeta.


Zagrebačka je zračna luka otišla više koraka unaprijed otvaranjem novog putničkog terminala, kvaliteta usluge je porasla u odnosu na stari putnički terminal no neupitno je da postoji prostor za daljnji napredak i razvoj, što u povećanju usluga za putnike u zračnoj luci, što u broju linija prema međunarodnim odredištima.


Današnja vijest o uvođenju drugog dnevnog leta KLM-a prema Zagrebu svakako je, s putničke strane, relevantnija i bitnija informacija u odnosu na istraživanje koje je provedeno bez potvrde da su anketirani zaista putovali kroz bilo koju od spomenutih zračnih luka.


S druge strane, kao putnici više smo se puta uvjerili u kvalitetu usluga drugih zračnih luka koje su navedene na ovom popisu pa se nikako ne bi služili s pozicioniranjem Rima na visokom drugom mjestu, kao ni pozicioniranju Zagreba iza zračne luke u glavnom gradu Armenije.

bottom of page