Srpanjska statistika Splita, Osijeka i Pule

Nakon Dubrovnika i Zadra, mjesečnu statistiku za srpanj objavile su i zračne luke u Splitu, Osijeku i Puli.

Srpanjsku statistiku Dubrovnika i Zadra možete pročitati OVDJE, donosimo brojke putnika u još tri hrvatske zračne luke, dok se objava brojki još očekuje u Zagrebu, Rijeci i na Braču.


Zračna luka Split u srpnju ove godine prihvatila je i otpremila čak 641.626 putnika, dok je istog mjeseca prošle godine na Resniku bilo 352.857 putnika. To je gotovo 89% svih putnika iz istog mjeseca 2019. godine, dakle prije izbijanja globalne pandemije.


U prvih 7 mjeseci ove godine Zračna luka Split prihvatila je i otpremila ukupno 1.521.225 putnika, a u kolovozu će prijeći i brojku od 2 milijuna. U samo 7 mjeseci ove godine Split je gotovo dostigao brojku putnika iz cijele prošle godine. Valja spomenuti kako bi brojke bile i nešto veće da nije bilo dugog štrajka Scandinavian Airlinesa, a letove su otkazivali i drugi, poput British Airwaysa i Transavije.


Zračna luka Osijek, koja ima svega tri redovne linije u prometu (Croatia Airlines za Munchen, Dubrovnik i Split), u srpnju ove godine zabilježila je 2.096 putnika, tek 20 putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine.


Razlog stagnaciji jest prekid domaćih PSO linija Trade Aira. Da su domaće linije bile u prometu od lipnja, broj putnika bi bio značajno veći. Nakon niza odgoda, novi planirani datum početka operacija jest 15. kolovoz, no tek treba vidjeti hoće li do realizacije letova zaista i doći.


U 7 mjeseci ove godine kroz Zračnu luku Osijek ukupno je prošlo 8.110 putnika, gotovo 3 tisuće putnika više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.


Mjesečnu statistiku dostavila nam je i Zračna luka Pula. Kroz ovu je zračnu luku u srpnju prošlo malo više od 102 tisuće putnika, a ukupno je obavljeno 1.568 operacija. U 7 mjeseci ove godine Pula je prihvatila i otpremila 213.274 putnika na ukupno 4.932 operacije zrakoplova.