Split u studenome povezan s 5 velikih europskih čvorišta

Ove nedjelje, 30. listopada, na snagu stupa zimski red letenja. Prošlogodišnji prvak po broju putnika, Zračna luka Split, ove će zime, kako smo već ranije i najavili, imati 12 redovnih linija, od čega su četiri domaće te 8 međunarodni odredišta.

Zračna luka Split priprema se za zimski red letenja u kojem će promet biti na drastično nižoj razini u odnosu na ljeto, sezonalnost je nešto na što su već navikli i u ovoj hrvatskoj zračnoj luci. Ipak, iz zime u zimu, broj putnika na mjesečnoj razini raste (izuzev u pandemijskim godinama), a ove zime Split dobiva dvije nove međunarodne linije.


Radi se o linijama koje su do sada prometovale isključivo u ljetnom redu letenja, no bit će dostupne cijelu ili pak dio zime. Naime, Croatia Airlines prometovat će dva puta tjedno između Zuricha i Splita, dok će nizozemski KLM svakodnevno povezivati Amsterdam i splitsku zračnu luku.

Croatia Airlines, osim domaće linije za Zagreb, iz Splita nudi direktne letove prema Munchenu, Frankfurtu, Rimu i spomenutom Zurichu, te Split povezuje s velikim europskim čvorištima iz kojih je dalje moguće putovati prema velikom broju odredišta u Europi i svijetu.


Broj dostupnih odredišta s jednim zaustavljanjem povećat će se zahvaljujući nizozemskom KLM-u koji će ove zime povezivati Split s Amsterdamom. Manji broj letova u studenome je otkazan, što i nije iznenađenje s obzirom na situaciju u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol, kao i zbog činjenice da je KLM karte za ovu zimsku liniju pustio razmjerno kasno u prodaju, no produkt ovog avioprijevoznika svakako je vrlo važan za razvoj Splita kao odredišta u zimskim mjesecima.


Uz Croatia Airlines i KLM, na domaćim će linijama prometovati Trade Air, prema Puli, Rijeci i Dubrovniku direktno, a prema Osijeku uz zaustavljanje u Istri i na Kvarneru, što je odlična alternativa cestovnom prijevozu.


Također valja spomenuti njemački Eurowings koji za studeni planira linije prema Stuttgartu, Düsseldorfu i Kölnu, no kompanija kontinuirano mijenja red letenja pa je pitanje koliko će tjednih rotacija prijevoznik zaista i obaviti.


Splićani, kao i oni koji žele posjetiti Split zimi, u sljedećih će nekoliko mjeseci imati više aviolinija na izbor, dok se preko velikih čvorišta, kao što su Amsterdam, München, Frankfurt, Zurich i Rim, može putovati u gotovo bilo koji kutak svijeta.