top of page

Split povezan s 25 odredišta, uskoro u prometu nizu međunarodnih linija

Zračna luka Split objavila je listu potvrđenih letova od strane aviokompanija do 24. svibnja ove godine. Prema najavama, u sljedećih 20 dana Split će imati redovne letove prema čak 25 odredišta.

Polijetanje iz Splita, photo: NSH Aviation

Splitska zračna luka iz vikenda u vikend bilježi sve veći broj ponovno uspostavljenih linija. Prema posljednjim informacijama, do 24. svibnja ove godine Split će imati redovne linije prema čak 25 odredišta - 5 domaćih i 20 međunarodnih što je, s obzirom na epidemiološku situaciju, putničke restrikcije i nisku potražnju zaista odlična vijest.

Najveći broj odredišta iz Splita imat će Croatia Airlines, od čega su dva domaća i četiri međunarodna. Naime, do navedenog datuma Croatia Airlines će iz Splita prometovati prema Zagrebu, Osijeku, Frankfurtu, Rimu, Munchenu i Zurichu. Sve linije su već u prometu, osim linije Split - Zurich - Split na kojoj će Croatia Airlines prvi let ove sezone obaviti u subotu, 22. svibnja.

Međunarodne linije iz Splita

Druga aviokompanija po broju linija u spomenutom razdoblju jest njemački Eurowings. Kompanija već prometuje na dvije linije (Stuttgart i Düsseldorf), a od 22. svibnja u prometu će ponovno biti još tri - prema Hamburgu, Kelnu i Dortmundu.

Treći prijevoznik je EasyJet koji trenutno ima tri linije prema Splitu (Basel, Berlin i Ženeva), od 22. svibnja ovaj će poznati niskotarifni avioprijevoznik povezivati Split s Londonom (Zračna luka Luton).


Po broju linija, na četvrtom je mjestu hrvatska privatna aviokompanija, Trade Air, koja kroz cijelu godinu Split povezuje s Rijekom, Dubrovnikom i Pulom, preko Pule i s Osijekom. Tri navedene linije bit će u prometu dva puta tjedno, kao što je to već uobičajeno.

Prve tri države po broju linija prema/iz ZL Split

Uz navedene avioprijevoznike, valja napomenuti kako će nizozemski KLM nastaviti povezivati Split s Amsterdamom, LOT s Varšavom, Austrian Airlines s Bečom, Lufthansa s Münchenom i Frankfurtom te Smartwings s Pragom. Sve spomenute linije su već u prometu. Vueling će također odraditi još jednu rotaciju na liniji iz Barcelone (08. svibnja), a svi ostali letovi do kraja lipnja su otkazani i postoji vjerojatnost da Vueling više neće nuditi direktne letove na ovoj liniji prema Splitu u ljeto 2021.

Dvije kompanije obavit će prve letove ove sezone prema Splitu. Latvijski nacionalni avioprijevoznik, Air Baltic, od ponedjeljka, 10. svibnja, uvodi liniju između Rige i Splita. Letovi su najavljeni dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom.


Četiri dana kasnije, 14. svibnja, nizozemska Transavia obnovit će promet na sezonskoj liniji između Pariza (Zračna luka Orly) i Splita, koja će do zadnjeg tjedna svibnja biti u prometu dva puta tjedno, petkom i nedjeljom.

Zračna luka Split ovog će mjeseca (kao i u cijeloj ljetnoj sezoni), biti najprometnija zračna luka na obali. U razdoblju od 04. do 24. svibnja najavljeno je preko 200 operacija zrakoplova na redovnim linijama. U ljetnoj sezoni 2019. godine bio je to promet kakav je Split imao u jednom vikendu u špici sezone, no veseli podatak da već ovog mjeseca raste broj destinacija s kojima je Split direktno povezan. Uvođenje većeg broja linija možemo očekivati već početkom lipnja.

bottom of page