top of page

Slovačka

Updated: Aug 24, 2021

Sve osobe starije od 12 godina koje od 19. srpnja 2021. ulaze na teritorij Slovačke Republike, a koje su tijekom prethodnih 14 dana boravile u Republici Hrvatskoj, u obavezi su samoizolacije/karantene, koja završava bez testa po isteku 14. dana samoizolacije u slučaju da osoba nema simptoma bolesti. Iz samoizolacije je moguće izaći i ranije, nakon negativnog RT-PCR testa na COVID-19, koji je moguće napraviti najranije peti dan karantene.


Izuzeće od obaveze samoizolacije/karantene i testiranja imaju potpuno cijepljene osobe. Potpuno cijepljenom osobom protiv COVID-19 smatra se:

(a) osoba cijepljena cjepivom koje se primjenjuje u dvije doze ukoliko je od druge doze prošlo najmanje 14 dana i ne više od 12 mjeseci,

(b) osoba cijepljena cjepivom koje se primjenjuje u jednoj dozi te je od cijepljenja prošao najmanje 21 dan i ne više od 12 mjeseci,

(c) osoba koja je preboljela bolest COVID-19 i cijepljena je prvom dozom cjepiva protiv COVID-19 te je od prve doze prošlo najmanje 14 dana i ne više od 12 mjeseci, ukoliko je prva doza primljena u roku od 180 dana od preboljenja COVID-19.

Osoba koja ulazi na teritorij Slovačke Republike, a koja prijavljuje status potpuno cijepljene osobe, dužna je na zahtjev pripadnika policijskih snaga ili zaposlenika regionalnog ureda za javno zdravstvo predočiti dokument kojim dokazuje taj status prilikom ulaska i tijekom boravka u Slovačkoj Republici, na slovačkom, engleskom ili češkom jeziku (EU COVID potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o cijepljenju).


Osobe koje su cijepljene prvom dozom cjepiva protiv COVID-19 s cjepivom koje se primjenjuje u dvije doze ne udovoljavaju definiciji potpuno cijepljene osobe, te za njih vrijede isti uvjeti kao i za necijepljene (samoizolacija/karantena, i najranije peti dan mogućnost testiranja PCR testom).


Također, sve osobe starije od 12 godina koje ulaze na teritorij Slovačke Republike, a koje su tijekom prethodnih 14 dana boravile u Republici Hrvatskoj, obavezne su se registrirati putem web stranice https://korona.gov.sk/en/ehranica/ te su dužne prilikom ulaska i tijekom boravka na teritoriju Slovačke Republike na zahtjev policijskih službenika ili zaposlenika regionalnog ureda za javno zdravstvo predočiti dokaz o registraciji. Registracija je potrebna prilikom svakog ulaska na teritorij Slovačke Republike; za potpuno cijepljene osobe prva registracija vrijedi sljedećih šest mjeseci.


Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju se registrirati, niti imati negativan RT-PCR test. Na djecu i mlade od 12 do 18 godina od 9. kolovoza 2021. primjenjuju se prilikom ulaska u Slovačku Republiku ista pravila koja vrijede za cijepljene, odnosno necijepljene osobe.


Osobe koje ulaze na teritorij Slovačke Republike zračnim putem na zračne luke u Slovačkoj obvezne su ispuniti i elektronički obrazac objavljen na web stranici https://www.mindop.sk/covid/ Osobe koje zračnim putem dolaze iz zemalja koje nisu navedene na popisu u prilogu Uredbe Ureda za javno zdravstvo (poveznica na uredbu niže u tekstu) obvezne su prilikom dolaska predočiti negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata.


Za određene skupine ljudi postoji mogućnost odobravanja iznimki od obveze samoizolacije od strane nadležnih tijela Slovačke Republike, što je propisano Uredbom Ureda za javno zdravstvo.

bottom of page