top of page

Sindikati zaprijetili Ryanairu štrajkom u srcu ljetne sezone

Sindikati iz pet europskih zemalja zaprijetili su irskom niskotarifnom avioprijevozniku da, u slučaju da ne dođe do kvalitetnih pregovora, postoji velika mogućnost organizacije štrajka u špici ljetne sezone.

Photo: European Cockpit Association (ECA)

Sindikati kabinskog osoblja iz 5 europskih zemalja zaprijetili su irskom Ryanairu mogućnošću organizacije štrajka u špici ljetne sezone, ako prijevoznik ne krene sa socijalnim razgovorima, dogovoreno je to na sastanku sindikata prošlog četvrtka u Belgiji.


Sporadične i koordinirane akcije u vidu štrajka kabinskog osoblja moguća su od lipnja bilo gdje u Europi, izjavio je Didier Lebbe, tajnik belgijskog sindikata CNE.


2018. godine sindikati iz više europskih zemalja dogovorili su štrajk tog ljeta u Ryanairu, tražeći da prijevoznik primjeni lokalni zakon o radu u svim zemljama prema kojima prometuju zrakoplovi ovog avioprijevoznika. Sindikati su u tome i uspjeli, primjerice, u Belgiji je nacionalni zakon o radu primjenjiv i u Ryanairu od početka 2019. godine.


No četiri godine kasnije, sindikati tvrde da se nekoliko stavki zaista poboljšalo, no od tada se pojavio niz novih problema koji nisu riješeni, stoji navedeno u dopisu kojeg potpisuju sindikati iz Belgije, Italije, Portugala i Španjolske, žaleći se pritom da Ryanair zapravo nije spreman na pregovore te se uglavnom oglušuje na njihove zahtjeve.

Neki od zahtjeva javno su prezentirani prije mjesec dana kada je kabinsko osoblje ovog avioprijevoznika štrajkalo u Belgiji, što je rezultiralo i otkazivanjem više letova između hrvatskih zračnih luka i Zračne luke Charleroi u Belgiji. Sindikati nisu zadovoljni s činjenicom da prijevoznik nema odjel ljudskih resursa u svakoj zemlji gdje ima zaposlene radnike, platne liste su nepotpune ili netočne, a kabinsko osoblje na letovima nema ni besplatan pristup piću, već ga, kao i svi drugi putnici na letu, moraju kupiti.


"Ako ne bude brzog i smislenog odgovora iz središnjice kompanije, nećemo oklijevati pokrenuti štrajk kabinskog osoblja na razini Europe tijekom ljeta", rekli su sindikati koji su upravo to napravili prije nešto malo više od mjesec dana.

bottom of page