top of page

Samo 6 kompanija zadržalo B747 u floti!

Kako globalna kriza u avioindustriji traje već više od godinu dana, sve veći broj avioprijevoznika izbacuje iz flote putničke zrakoplove većeg kapaciteta. Svega šest aviokompanija u ovoj će godini operirati sa zrakoplovima tipa B747, poznatim i pod nadimkom "Queen of the skies".

Njemačka Lufthansa trenutno je najveći korisnik ovog tipa zrakoplova. Kompanija u putničkoj inačici ima 19 primjeraka B747-8 te 8 starijih, B747-400.


I prije izbijanja pandemije kompanije su krenule s umirovljenjem B747, no od ožujka 2020. godine od 22 korisnika došli smo do svega trenutno 6 aviokompanija koje u floti imaju ovaj tip zrakoplova (u putničkoj verziji)! Od početka globalne pandemije ove su zrakoplove zauvijek prizemljili British Airways, Virgin Atlantic i Thai Airways, a ranije i izraelski El Al, australski Qantas i nizozemski KLM.

Ovim posebnim zrakoplovima danas možete putovati samo kod sljedećih aviokompanija: Lufthanse, Air Chine, Korean Aira, Air Indie, Mahan Aira i Asiane Airlines.

Lufthansa koristi B747 na linijama iz Frankfurta za Mexico City, Buenos Aires i Delhi.

B747 trenutno je u rasporedu za ljetnu sezonu kod svih 6 spomenutih kompanija, no valja naglasiti kako kompanije mogu vrlo lako promijeniti tip zrakoplova na liniji, pa će to prije svega ovisiti o bookingu i yieldu na svakom letu.

Širokotrupni, četveromotorni zrakoplovi polako ali sigurno odlaze u povijest. Prije nekoliko dana smo objavili vijest kako je iz tvornice izašao posljednji proizvedeni A380 koji se više neće proizvoditi, Airbus 340 poprilična je rijetkost već danas na globalnoj sceni, a očito je da će se isto dogoditi i s legendarnim B747.

Zrakoplovi tipa B747 trebali bi ove godine prometovati prema otprilike 25 različitih zemalja, javlja SimpleFlying, pri čemu najviše najavljenih letova ima Kina, zatim Njemačka, SAD, Južna Koreja, Indija i Iran.


Nema sumnje kako će ovi posebni zrakoplovi biti sve rjeđi na redovnim putničkim linijama, no isto tako je sigurno kako će B747 ostati u prometu u cargo inačici, kao i VIP i državni zrakoplov određenih zemalja.

bottom of page