top of page

SAD ukida obvezu testiranja na COVID-19 za putnike u međunarodnom zrakoplovnom prometu

Nakon što su se već brojne zemlje približavanjem toplijih ljetnih dana odlučile ukinuti brojne restrikcije za međunarodna putovanja na isto su se odlučili i u SAD-u. Sukladno objavljenoj odluci Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC; LINK na objavu), od 12. lipnja 2022. u 12:01 ET (Eastern time), od putnika koji u SAD putuju zrakoplovom iz drugih država više se neće zahtijevati predočenje negativnog testa na COVID-19 ili dokumentacija o oporavku prije nego što se ukrcaju na let.

Do stupanja na snagu nove odluke američkih zdravstvenih vlasti, svi putnici stariji od 2 godine koji su se u inozemstvu ukrcali na let za SAD morali su prije polijetanja predočiti negativan test ne stariji od 24 sata ili dokumentaciju iz koje je vidljiv oporavak od COVID-19 virusa u prethodnih 90 dana, bez obzira na cijepni status. Odluka o potrebi za negativnim COVID-19 testom uz određene izmjene u SAD-u je bila donesena prije gotovo jednu i pol godinu, odnosno 26. siječnja 2021. godine.


Što se tiče obveze nošenja maski u javnom prijevozu kao i unutar putničkih terminala ista je ukinuta sudskom odlukom s trenutnim učinkom donesenom 18. travnja 2022. godine.

Aviokompanije i druge tvrtke u turističkoj industriji koje su među najpogođenijima COVID-19 pandemijom i mjerama donesenim kao reakcijom na istu već dulje vrijeme iskazuju svoje negodovanje zbog brojnih restrikcija u putničkom prometu te su stoga pohvalili ovu odluku američkih zdravstvenih vlasti.


U SAD-u je i dalje na snazi mjera prema kojoj većina putnika koji nisu državljani ili rezidenti SAD-a moraju biti potpuno cijepljeni s primarnom serijom prihvaćenog cjepiva protiv COVID-19 virusa, uz određene ograničene iznimke.


Stoga, kako biste bili upoznati sa svim važnim informacijama prije donošenja odluke o putovanju i samog putovanja u SAD preporučujemo da se prije samog putovanja informirate na službenim stranicama Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (informacije dostupne klikom na LINK).

bottom of page