top of page

Ryanair zbog štrajka ovog vikenda otkazao letove iz Belgije prema Hrvatskoj

Irski niskotarifni avioprijevoznik, Ryanair, od petka do nejdelje otkazao je tri povratna leta iz Brusselsa (Zračna luka Charleroi) prema Puli, Rijeci i Zadru zbog štrajka kabinskog osoblja.

Kako smo ranije najavili, predstavnici sindikata koji zastupaju interese kabinskog osoblja Ryanaira sa sjedištem u Belgiji najavili su štrajk kabinskog osoblja u periodu od petka 22. travnja, do nedjelje, 24. travnja. Štrajk je utjecao i na letove prema Hrvatskoj pa je tako otkazan povratni let Charleroi - Rijeka - Charleroi, u petak Charleroi - Pula - Charleroi, a jučer i rotacija na liniji Charleroi - Zadar - Charleroi.


Linija između Charleroija i Zagreba bila je u prometu i ovog vikenda, unatoč održanom štrajku.


Prema izjavama predstavnika sindikata jedan od glavnih problema predstavlja što se irski niskotarifni navodno ne pridržava belgijskog zakonodavstva te tako krši prava svojih radnika.


Sindikati smatraju i kako je veliki nedostatak što trenutno ne postoji direktor ljudskih resursa koji poznaje belgijsko pravo, budući da Ryanair u Belgiji zapošljava 650 ljudi od kojih ih 400 radi kao kabinsko osoblje i praznicima, vikendima, ranim te kasnim satima. Kao posljedicu navedenog, sindikati navode kako se često dokumentacija koja prati plaće i ostale socijalne doprinose krivo ispunjava.

Prema sindikatima, 75 posto kabinskog osoblja dobiva sektorsku minimalnu plaću dok aviokompanija u zračnoj luci Bruxelles Charleroi ostvaruje profitnu maržu od 30 posto.

bottom of page