top of page

Ryanair se prijeti odlaskom iz Brusselsa

Irski niskotarifni avioprijevoznik, Ryanair, zaprijetio je belgijskim zračnim lukama povlačenjem, odnosno smanjenjem broja operacija u glavnoj belgijskoj zračnoj luci (Zaventem), dok bi Zračna luka Charleroi, jedna od većih Ryanairovih baza, ukidanjem linija imala značajne operativne i financijske probleme.

CEO Ryanaira izjavio je prije nekoliko dana kako je moguće da će avioprijevoznik u ovogodišnjem zimskom redu letenja drastično smanjiti broj letova prema glavnoj briselskoj zračnoj luci, Zaventem, te smanjiti broj operacija prema Zračnoj luci Charleroi, prema njoj avioprijevoznik prometuje i iz hrvatskih zračnih luka.


Klasični je to prikaz kako Ryanair pritišće zračne luke i od njih traži bolje uvjete kako bi nastavio poslovati na istima, radi se o primjeru koji je s Ryanairom viđen već mnogo puta. Kompanija je sigurno prvo pokušala razgovarati s upravama ovih zračnih luka daleko od očiju javnosti, a kada nisu postigli ono što su htjeli, CEO kompanije odlučio se prijetiti odlaskom u javnosti, pokušavajući tako natjerati ove dvije belgijske zračne luke na ustupak.

Uprava Zaventema odlučila se na povećanje cijena usluga, što Ryanairu također ne odgovara, pa je Michael O’Leary izjavio kako to nema nikakvog smisla, a uvođenje nacionalne takse nazvao "glupošću".


Ryanair trenutno iz Belgije (Zračne luke Charleroi) u ljetnom redu letenja prometuje prema Puli, Rijeci i Zadru, dok je linija između Charleroia i Zagreba cjelogodišnja. Irski avioprijevoznik trenutno između Charleroia i četiri hrvatske zračne luke prometuje 14 puta tjedno.


Ryanair će do kraja ljetnog reda letenja (kraj listopada) prometovati na svojim redovnim sezonskim linija iz Pule, Rijeke, Zadra, Splita i Dubrovnika, dok će u zimskom redu letenja prometovati isključivo prema odnosno iz Međunarodne zračne luke Zagreb. Prijevoznik je zimski red letenja prema Zagrebu već reducirao, više o tome možete pročitati OVDJE.

bottom of page