Ryanair prijeti napuštanjem Belgije

Uslijed značajnog povećanja zračnog prometa i njegovog oporavka kao što već znamo mnoštvo aviokompanija, aerodroma i kompanija koje rade na otpremi i prihvatu zrakoplova suočilo se i suočava se s nedostatkom radne snage. Zaposlenici u avioindustriji s druge strane se suočavaju s povećanim obujmom posla te brojnim neugodnostima uzrokovanim poremećajima u zračnom prometu, a sve navedeno dovodi i do štrajka zaposlenika.

Ryanair je jedna od aviokompanija koja sad već dulje vrijeme ima problema oko postizanja dogovora sa svojim osobljem, što pilotima što kabinskim osobljem. Naročito je došlo do zahuktavanja odnosa između osoblja irskog niskotarifnog prijevoznika i uprave u Belgiji gdje je najavljen novi štrajk za 23. i 24. srpnja (više saznajte klikom na LINK).


Kako javlja Le soir, svoje nezadovoljstvo kompanija je odlučila izraziti i s najavom mogućeg "dugotrajnog štrajka zaposlenika" ako se aviokompanija odluči napustiti Belgiju.

Irski niskotarifni prijevoznik navodi i kako je postigao opći dogovor s gotovo 80% pilota u svojoj europskoj mreži te kako se čini da piloti u Belgiji nisu voljni pristati na sličan dogovor. Štoviše izgleda kako je u svojem pismu pilotima Ryanair prebacio odgovornost za poslovne gubite na pilote, budući da piloti u Belgiji svojim štrajkom troše novac aviokompanije i ugrožavaju njene operacije u Belgiji.


Na kraju navodi se u predmetnom članku kako aviokompanija planira zadržati čvrst stav i ne popustiti zahtjevima pilota, naročito ako piloti u Belgiji ne pristanu na predložene uvjete. Zaključuje se kako operacije irskog niskotarifnog prijevoznika u Belgiji predstavljaju tek oko 3% ukupnih operacija te u slučaju potrebe kompanija će poduzeti sve mjere koje smatra potrebnima, uključujući i povlačenje iz Belgije.


Osim linija irskog niskotarifnog prijevoznika iz Brusselsa (Charleroi) prema Zagrebu, Zadru, Rijeci i Puli, na liniji između dva glavna grada Brussels (Zaventem) i Zagreb prometuje i hrvatski nacionalni avioprijevoznik.