Ryanair od danas prometuje iz Zagreba prema Parizu i Karlsruheu - detalji novih linija

Ryanair od jučer povezuje Oslo i Zagreb, redovnom linijom prema Zračnoj luci Torp, a danas uvodi dvije linije iz Zagreba - prema Parizu i Karlsruheu.

Photo: V1Images.com / Martin Rogosz

U sklopu zagrebačke baze čije je otvaranje Ryanair objavio koncem ožujka, kompanija danas uvodi dvije nove linije, prema Parizu i Karlsruheu. Donosimo sve detalje ove dvije nove linije.

Linija Zagreb - Paris Beauvais - Zagreb

Irski niskotarifni avioprijevoznik do danas prometuje na liniji između Pariza (Zračna luka Beauvais) i Zagreba. Linija će biti u prometu dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom. Na njoj će prometovati zrakoplovi tipa A320 kapaciteta 180 sjedala a od danas do kraja ožujka Ryanair u prodaji ima 59 povratnih letova, odnosno ukupno 21.240 sjedala.


Ryanair će letjeti prema odnosno iz Zračne luke Beauvais, udaljene 110 kilometara od centra Pariza. Vožnja automobilom između centra grada i zračne luke traje otprilike 90 minuta.

Radi se o zračnoj luci prema kojoj uglavnom prometuju niskotarifni avioprijevoznici poput Ryanaira i Wizz Aira, pa baš kao i u Oslu (Zračna luka Torp) putnici neće imati mogućnost nastavka putovanja prema drugim odredištima s klasičnim avioprijevoznicima. Ryanair također ne nudi mogućnost vezanih letova iz Zagreba preko Pariza prema drugim odredištima na kojima ovaj prijevoznik prometuje iz spomenute zračne luke.


Iz Zagreba prema Parizu moguće je putovati direktno s još dva avioprijevoznika - Croatia Airlinesom i Air France, oba avioprijevoznika iz Zagreba lete prema glavnoj pariškoj zračnoj luci, Charles de Gaulle, koja je od centra Pariza udaljena nešto manje od 30 kilometara.


Što se tiče transfernih putnika, nema sumnje da će isti nastaviti putovati preko Zračne luke Charles de Gaulle s dva spomenuta prijevoznika, dok će leisure i citybreak putnici, kao i određeni iseljenici, sada imati opciju putovanja Ryanairom iz Beauvaisa.

Između Beauvaisa i Pariza ne postoji direktna željeznička veza, već je potrebno autobusom otići iz zračne luke do samog Beauvaisa i ondje presjesti na vlak prema centru grada. Putovanje u jednom smjeru traje otprilike 90 minuta i košta 10 eura. Postoji opcija shuttle busa iz zračne luke prema centru grada, no prijevoz u jednom smjeru traje otprilike 100 minuta a jednosmjerna karta iznosi 16 eura. S druge strane, Zračna luka Charles de Gaulle povezana je s centrom grada željeznicom odnosno metroom, putovanje traje otprilike 30 minuta a jednosmjerna karta iznosi 11 eura.


Red letenja četvrtkom:

  • Zagreb - Pariz Beauvais, 19:50 - 21:50,

  • Pariz Beauvais - Zagreb, 22:15 - 00:15.

Red letenja nedjeljom:

  • Zagreb - Pariz Beauvais, 16:00 - 18:00,

  • Pariz Beauvais - Zagreb, 18:25 - 20:25.

Ryanair na spomenutoj liniji prometuje dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, što će putnicima omogućiti turistički posjet Parizu odnosno Zagrebu. Uz svakodnevne letove Croatia Airlinesa i kompanije Air France, Zagreb od danas ima ukupno 16 letova tjedno prema Parizu, od toga dva dnevna leta prema glavnoj pariškoj zračnoj luci te dva tjedna leta Ryanaira prema Beauvaisu. Ryanair zbog uvođenja nove linije ima vrlo povoljne cijene aviokarata na ovoj liniji, počevši već od 40 eura za povratnu kartu.

Linija Zagreb - Karlsruhe - Zagreb

Od danas je u prometu još jedna nova linija Ryanaira, između Zagreba i Karlsruhea. Na ovoj će liniji irski avioprijevoznik prometovati tri puta tjedno, svakog utorka, četvrtka i subote. Od danas do kraja ožujka sljedeće godine dostupno je 88 povratnih letova, odnosno više od 31.500 sjedala!


Prema Zračnoj luci Karlsruhe također prometuju isključivo niskotarifni avioprijevoznici, uz Ryanair još i Wizz Air, Eurowings i ruska Pobeda.


Karlsruhe je grad u jugozapadnoj Njemačkoj s otprilike 300 tisuća stanovnika, no ovoj zračnoj luci gravitiraju i putnici iz Stuttgarta, Saarbruckena, Mannheima i drugih manjih gradova u kojima živi razmjerno velik broj hrvatskih iseljenika. Ovu je liniju Ryanair uveo upravo zbog njih, računajući na to da će se u budućnosti ti putnici odlučiti na putovanje prema glavnom gradu Hrvatske redovnom linijom ovog avioprijevoznika.


Kompanija na ovoj liniji ima svojevrsnu konkurenciju u Eurowingsu, koji uredno prometuje na liniji između Stuttgarta i Zagreba.


Red letenja utorkom, četvrtkom i subotom:

  • Zagreb - Karlsruhe, 16:00 - 17:30,

  • Karlsruhe - Zagreb, 17:55 - 19:25.

Na ovoj liniji kompanija trenutno nudi povratne karte od svega 30 eura (bez predane prtljage), što zbog akcije koju Ryanair ima zbog pokretanja nove linije, no i zbog relativno niskog bookinga.


Do ove zračne luke iz centra grada moguće je doći željeznicom (ICE i TGV), a dostupne su i tri autobusne linije. U odnosu na ostale zračne luke prema kojima prometuje Ryanair, vrijeme vožnje do centra grada je relativno kratko i povoljno.


Dvije nove linije koje su od danas u prometu tjedno će imati 5 povratnih letova i ukupno 1.800 raspoloživih sjedala, što će doprinijeti rastu broja putnika u zagrebačkoj zračnoj luci.